Τα συμπεράσματα του Ευθύμιου Λέκκα για το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ
Οι ασυνήθιστα μεγάλες ζημιές, το σχίσιμο της γης σε πλάτος ως 20 εκατοστών και μήκος που φτάνει τα 300 μέτρα, οι παραμορφώσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές που κόπηκαν σαν να ήταν από βούτυρο και το γεγονός ότι το έδαφος αλλού «βούλιαξε» κατά 15 εκατοστά και σε κάποια σημεία ανυψώθηκε άλλο τόσο, είναι οι ιδιαιτερότητες του ισχυρού σεισμού των 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ανδραβίδα, που αναστάτωσε όλη τη χώρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Α
Οι ασυνήθιστα μεγάλες ζημιές, το σχίσιμο της γης σε πλάτος ως 20 εκατοστών και μήκος που φτάνει τα 300 μέτρα, οι παραμορφώσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές που κόπηκαν σαν να ήταν από βούτυρο και το γεγονός ότι το έδαφος αλλού «βούλιαξε» κατά 15 εκατοστά και σε κάποια σημεία ανυψώθηκε άλλο τόσο, είναι οι ιδιαιτερότητες του ισχυρού σεισμού των 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ανδραβίδα, που αναστάτωσε όλη τη χώρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιου Λέκκα, που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ.
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του καταστροφικού χτυπήματος του Εγκέλαδου, ο κ Λέκκας αναφέρει ότι, εκτός από τους δύο νεκρούς και τους 214 τραυματίες, σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Περισσότερα από 15 χωριά και πόλεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και τρία από αυτά εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατολίσθησης σε ενδεχόμενο ισχυρό μετασεισμό. Συνολικά, 150 κτίρια έχουν καταρρεύσει, περίπου 500 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή κρίθηκαν μη κατοικήσιμες και άλλες 350 επισκευάσιμες.
Εκείνο, όμως, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι τοπογραφικές αλλοιώσεις που προκάλεσε η ισχυρότατη δόνηση στην περιοχή της Ηλείας. Σύμφωνα με την έκθεση του κ Λέκκα, κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος 15 χιλιομέτρων, υπάρχει ένας συνδυασμός πετρωμάτων με διαφορετική σύσταση, που επέτρεψε στο ρήγμα να φτάσει ως την επιφάνεια. Αν τα πετρώματα ήταν χαλαρά, θα απορροφούσαν την ορμή του ρήγματος. Αν ήταν συμπαγή, δεν θα του επέτρεπαν να φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους. Μεταξύ άλλων η έκθεση επισημαίνει:
“Οι μηχανισμοί γένεσης του σεισμού (HARV, INGV, USGS, ETHZ, AUTH, NOA)
δείχνουν ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ- ΝΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι τώρα κατανομή των μετασεισμών παρουσιάζει την ίδια διεύθυνση. Στην περιοχή της Κάτω Αχαγιάς προσδιορίστηκαν σεισμικές διαρρήξεις με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεξιόστροφη κίνηση, που προκάλεσαν παραμορφώσεις και θραύση των σιδηροδρομικών γραμμών, θραύση σε στοιχεία από μπετόν, διαρρήξεις στο έδαφος και θραύση των δικτύων ύδρευσης. Η οριζόντια μετατόπιση των εκατέρωθεν τεμαχών
υπολογίστηκε σε 20cm περίπου και το μήκος των διαρρήξεων είναι μεγαλύτερο από 300m. Παράλληλα, στην σεισμόπληκτη περιοχή εντοπίστηκαν και συζυγείς σεισμικές εφελκυστικές διαρρήξεις με μέση διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Με βάση τα προαναφερθέντα, παρατηρείται μια απόλυτη γεωμετρική, δυναμική, κινηματική και χωρική ταύτιση των δεδομένων υπαίθρου και των ενόργανων καταγραφών και επομένως, οι διαρρήξεις ΒΑ-ΝΔ διεύθυνσης πρέπει να αποτελούν την επιφανειακή έκφραση της ρηξιγενούς ζώνης οριζόντιας ολίσθησης που έδωσε τον σεισμό, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε επιφανειακή εκδήλωση. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά μήκος της επιφάνειας διάρρηξης εκδηλώθηκαν ασυνήθιστα υψηλές βλάβες σε κτήρια και υποδομές αλλά και σε ολόκληρες οικιστικές μονάδες που γειτνίαζαν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr