Η Ελλάδα ένωσε τη φωνή της για την κλιματική αλλαγή: «Make love not CO2»

Η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε με νέους και νέες -όλων των ηλικιών- στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για το περιβάλλον «Friday's for Future» - Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050 ανέφεραν - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

"Make love not CO2". Ελληνιστί: "Κάντε έρωτα και όχι διοξείδιο του άνθρακα". Xιλιάδες νέες και νέοι ύψωσαν τα πολύχρωμα πλακάτ τους και βγήκαν σήμερα στους δρόμους όλου του πλανήτη για να διαδηλώσουν κατά της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση για τον πλανήτη. Στην Αθήνα - τηρουμένων των μέτρων κατά της Covid-19- η πλατεία Συντάγματος άρχισε να πλημμυρίζει με νέους και νέες -όλων των ηλικιών- από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η πορεία προς το Μοναστηράκι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου παγκόσμιου Έλληνα. Του Μίκη Θεοδωράκη.

"Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής", φώναζαν ρυθμικά νέοι και νέες καθώς κατηφόριζαν την Ερμού. Τα συνθήματα ενώθηκαν με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων νέων σε όλο τον πλανήτη, που παλεύουν για ένα μέλλον βιώσιμο. Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα ύψωσε δυναμικά τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων Friday's for Future, που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.



"Για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού αυτού προβλήματος, το οποίο θα επηρεάσει δυσανάλογα τις νέες γενιές που έρχονται. Για ένα καλύτερο μέλλον". Οι νέοι της Ελλάδας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με κεντρικό αίτημα την Κλιματική Δικαιοσύνη εν όψει και της κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό στη Γλασκώβη.

"Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση", δήλωσε η 17χρονη Αριάδνη Παπαθεοδώρου. Απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του WWF και της Greenpeace, Θεοδότα Νάντσου και Νίκος Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, έκρουσαν τον κόδωνα του κινδύνου, προκειμένου η Ελλάδα να δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.



«Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.



Όπως επισημαίνουν: «Φέτος απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη για όλους. Φέτος η χώρα μας βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Πρωτοφανές τόσο στην διάρκεια, όσο και την ένταση. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ 50 χρόνων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασία αλλά και πλημύρες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην οικονομική αλλά και κυριολεκτική ακεραιότητα ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Η πραγματικότητα δεν σηκώνει αμφισβήτηση".

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές: Είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή". Σημειώνεται τέλος ότι τη δράση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Πρωτοβουλία Νέων και Fridays for Future Greece ενώ στηρίζουν οι WWF, η Greenpeace Hellas, η Συμμαχία για το Κλίμα καθώς και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Διαμαρτυρία για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη:  Σεβαστείτε την επιθυμία μας για ζωή

Διαμαρτυρία για το κλίμα πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όπως μεταδίδει το GRTimes.gr, κρατώντας πανό με συνθήματα, τονίζουν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε τόσο τοπικά και εθνικά όσο και παγκόσμια.

Επισημαίνουν δε, ότι «έχουμε ελάχιστα χρόνια μπροστά μας για να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Για μία μάχη που δεν αφορά πια τις μελλοντικές γενιές, αλλά την παρούσα», καλώντας τον κόσμο να δράσει.



Σε σχετική τους ανακοίνωση, σημειώνουν ότι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η βιοποικιλότητα καταρρέει, ξηρασίες και τυφώνες γίνονται όλο και πιο βίαιοι, ο αέρας γίνεται ακατάλληλος για αναπνοή στις πόλεις αλλά και σε κάθε κυβικό μέτρο της ατμόσφαιρας, το επίπεδο της θάλασσας ολοένα και ανεβαίνει, οι φυσικοί πόροι ετησίως εξαντλούνται όλο και γρηγορότερα. «Εμείς είμαστε ανάμεσα σε όλα αυτά, με παραπάνω από 340% αύξηση της καμένης έκτασης στην Ελλάδα με σημαντικότερες πυρκαγιές αυτές στην Βόρεια Εύβοια, στην Βαρυμπόμπη, στο Τατόι, στην Ηλεία και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας», εξηγούν, διερωτώμενοι, «πόσες ανθρώπινες ζωές χρειάζεται να χαθούν για να λάβετε σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης για την Κλιματική Αλλαγή».



Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στην «αυτόχθονα ιθαγενή» ανεμβολίαστη υπάλληλο που ταμπουρώθηκε στα ΚΑΠΗ

Βορίδης: Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής

Μητσοτάκης: Το «Ελλάδα 2.0» καταρτίστηκε από Έλληνες για Έλληνες - Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένους επενδυτές



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr