Στα 6 Ρίχτερ ο σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι επιστήμονες - Δονήσεις επί τέσσερις μήνες στο Αρκαλοχώρι

Λέκκας για το μέγεθος: «Ήταν κεραυνός εν αιθρία» - Οι σεισμολόγοι ανέμεναν δονήσεις αλλά το μέγεθος του σεισμού αλλάζει τα δεδομένα - Από τις αρχές του καλοκαιριού οι επιστήμονες καλούσαν τους πολίτες να προσέχουν – Τι λένε στο protothema.gr, Τσελέντης και Γκανάς

Ως κορύφωση ενός φαινομένου το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες βλέπουν οι σεισμολόγοι τον μεγάλο σεισμό των 6.0 Ρίχτερ -σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- που «χτύπησε» το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης και είχε σαν συνέπεια να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος.

«Ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο protothema.gr ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης, λίγο μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ισχυρότατος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ (σ.σ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), με έναν νεκρό και τουλάχιστον έντεκα τραυματίες μέχρι και αυτή την ώρα, σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ.


Το Αρκαλοχώρι «έτρεμε» επί μήνες

Την ίδια εκτίμηση έκανε μιλώντας στο protothema.gr και ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο οποίος είπε πως η δόνηση που σημειώθηκε ήταν και ο κύριος σεισμός. Σημείωσε δε πως επρόκειτο για αποτέλεσμα μια σεισμικής ακολουθίας που είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες. «Αυτός ο σεισμός προήλθε ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου με μικρές και μεσαίες δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και θα τον μετρήσω ως κύριο σεισμό. Λόγω της παρατεταμένης σεισμικής περιόδου και λόγω του ιστορικού της περιοχής εκτιμώ ότι είναι ο κύριος σεισμός», είπε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκανά θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί με μέγεθος τουλάχιστον 4,8 με 5 Ρίχτερ, ενώ όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι οι επιστήμονες περίμεναν έναν ισχυρό σεισμό ο κ. Γκανάς επισήμανε στο protothema.gr «δεν μπορούσε να γίνει ασφαλή πρόβλεψη με βάση τα δεδομένα που είχαμε του τελευταίου τετραμήνου που είχαμε πολλές δονήσεις και μικρές δονήσεις και δεν υπήρχε ασφαλής πρόβλεψη. Αυτό που βλέπαμε ήταν ότι θα συνεχιζόταν η σεισμική δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως ο σημερινός σεισμός αλλάζει τα δεδομένα και η εκτίμησή μου είναι ότι είναι ο κύριος. Καταλήγω ότι δεν μπορούσε να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Ήταν μια προσεισμική ακολουθία στην περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου».

Λέκκας: Μεγάλος ο σεισμός, ήταν κεραυνός εν αιθρία

Η σημερινή μεγάλη δόνηση ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι βίωναν μία πραγματικότητα με συνεχείς σεισμούς εδώ και μήνες, αν και το μέγεθος του σεισμού αλλά και το χαμηλό εστιακό βάθος σε συνδυασμό πως ο σεισμός έγινε στην ηπειρωτική Κρήτη και όχι σε θαλάσσιο χώρο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Άλλωστε ο ένας νεκρός και οι αρκετοί τραυματίες και εγκλωβισμένοι δείχνουν την σφοδρότητα του φαινομένου.

Επ αυτού, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής  Ευθύμιος Λέκκας, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού πως «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε». Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια».

Εν τω μεταξύ μιλώντας στον ΑΝΤ1, συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».


Η «προειδοποίηση» Τσελέντη για τις σεισμικές δονήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα  συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».



Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».


Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

«Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες», είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο σεισμός δεν είναι σε θαλάσσια περιοχή, αλλά πάνω στο νησί και σε κατοικημένες περιοχές και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να γίνει «αμέσως αυτοψία» από δήμους και την Περιφέρεια.


Η ακολουθία σεισμών είχε αναστατώσει την Κρήτη

Υπενθυμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες, σειρά από σεισμούς είχαν σημειωθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ηρακλείου προκαλώντας τότε ανησυχία στους κατοίκους και παρεμβάσεις των επιστημόνων οι οποίοι μιλούσαν για μία ακολουθία εν εξελίξει.

Στις 4 Ιουνίου, 4,2 Ρίχτερ είχαν ταρακουνήσει το Ηράκλειο. Τότε μιλώντας στο Mega ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και στην Κρήτη, στα νότια του Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι στα 4,2 Ρίχτερ. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες».

Κάτι παραπάνω από έναν μήνα μετά, στις 24 Ιουλίου, το Ηράκλειο «χόρεψε» ξανά στον ρυθμό των Ρίχτερ, αφού σεισμός μεγέθους 4,8 είχε χτυπήσει την περιοχή. Μάλιστα, τον σεισμό ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Άμεση ήταν τότε και η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του για την δόνηση στο Αρκαλοχώρι «4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χλμ».

Είχε πει δε τότε πως «το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά. Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες. Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Ηράκλειο ο Χρήστος Στυλιανίδης μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: Νεκρός ένας από τους τρεις εγκλωβισμένους στο Αρκαλοχώρι - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ σπεύδει για απεγκλωβισμούς

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη: Πανικόβλητος πετάχτηκε ο κόσμος στους δρόμους - Ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr