Η ώρα των Πανεπιστημίων: Ανοίγουν τα αμφιθέατρα τη Δευτέρα - Πώς έχουν προετοιμαστεί

Η ώρα των Πανεπιστημίων: Ανοίγουν τα αμφιθέατρα τη Δευτέρα - Πώς έχουν προετοιμαστεί

Τι δηλώνουν στο protothema.gr οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Αριστοτελείου για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, την οποία προκρίνουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί - Ανησυχία για τον συνωστισμό και τον τρόπο ελέγχου τήρησης των μέτρων

Η ώρα των Πανεπιστημίων: Ανοίγουν τα αμφιθέατρα τη Δευτέρα - Πώς έχουν προετοιμαστεί
Μετά τα σχολεία ανοίγουν κανονικά και τα Πανεπιστήμια τη Δευτέρα, για να υποδεχθούν τους φοιτητές στα αμφιθέατρα, σε μία νέα ακαδημαϊκή χρονιά, για την οποία υπάρχει προσδοκία ότι δεν θα είναι όπως οι δύο προηγούμενες, όταν τα μαθήματα είχαν διακοπεί και υπήρχε μόνο τηλεκπαίδευση.

Ολο αυτό το διάστημα τοποθετούνταν επιτοίχια αντισηπτικά, μηχανήματα φίλτρων αλλά και πλέξιγκλας σε καθηγητικές έδρες, ενώ ολοκληρώθηκε η πρόσληψη προσωπικού που θα κάνει τον έλεγχο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις εισόδους των Πανεπιστημίων. Από μερίδα πανεπιστημιακών εκφράζονται φόβοι με «αιχμή του δόρατος» τον συνωστισμό στις αίθουσες και τον έλεγχο πιστοποιητικών ή των τεστ των φοιτητών που ενδεχομένως θα αποτελέσει εστία έντασης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον προκρινόταν η λύση της τηλεκπαίδευσης και για εφέτος, θα σήμαινε ότι χιλιάδες φοιτητές θα υποχρεώνονταν για τρίτη χρονιά να παραμείνουν εκτός σχολών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές να μη γνωρίζουν πως λειτουργούν κανονικά τα Πανεπιστήμια, καθώς τα έχουν επισκεφθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου, δεν έχουν μπορέσει να αισθανθούν το «άρωμα» των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών σπουδών.

Οι πρυτανικές αρχές, όπως δηλώνουν στο protothema.gr ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαιωάννου ολοκληρώνουν το νέο σχέδιο επιστροφής των φοιτητών που προβλέπει ομαλή και ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων στους φοιτητές.

«Ανοίγουμε συνολικά τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου» λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, λέγοντας ωστόσο ότι κάποιες σχολές έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα όπως η Ιατρική Σχολή και το Μαθηματικό. Ο πρύτανης, γιατρός ο ίδιος εξηγεί ότι τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και της δια ζώσης διδασκαλίας για τους φοιτητές, λέγοντας «ότι απαιτούνται κονδύλια για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά». «Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχουμε προσλάβει 40 άτομα για τρεις μήνες» λέει ο πρύτανης και επισημαίνει ότι κατανοεί τους συγκρατημένους φόβους μερίδας πανεπιστημιακών, ωστόσο όπως τονίζει με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και καθηγητών και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, η επιστροφή στα αμφιθέατρα θα γίνει με τον ασφαλέστερο τρόπο, σχολιάζοντας ότι οι πρώτες εβδομάδες από την επιστροφή των μαθητών δεν έδειξαν πρόβλημα έως και τώρα.

O πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής τονίζει στο protothema.gr ότι τη Δευτέρα όλα είναι έτοιμα για να επιστρέψουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά τους. Ο πρύτανης εκφράζει την αισιοδοξία του λέγοντας ότι ο εμβολιασμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου είναι πολύ υψηλός, οι φοιτητές του ΕΜΠ είναι πρώτοι στη λίστα εμβολιασμού. Ο πρύτανης επισημαίνει ότι τα περισσότερα τμήματα του Πολυτεχνείου έχουν εργαστηριακά τμήματα, όπου ο έλεγχος είναι πιο επισταμένος λόγω του μικρότερου αριθμού φοιτητών. Ο κ. Μπουντουβής επισημαίνει ότι οι φοιτητές είναι πολύ συνεργάσιμοι, όπως αποδείχθηκε από εργαστηριακά τμήματα που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ότι «Τα Πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν και όσο περνά ο καιρός θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες συνθήκες ομαλότητας».

Στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νίκος Παπαιωάννου λέει ότι «ήδη έχει προμηθευτεί μηχανήματα φίλτρου HEPA για τα αμφιθέατρα για τον καθαρισμό του αέρα».

Όπως λέει ο πρύτανης «έχουμε ήδη προμηθευτεί 120 μηχανήματα καθαρισμού αέρα που θεωρούμε ότι καλύπτουν όλα τα αμφιθέατρα και θα παραγγείλουμε και άλλα αν χρειαστεί. Εχουμε εγκαταστήσει επιστοίχα αντισηπτικά, σε διαφορετικά σημεία του Πανεπιστημίου, που λειτουργούν μαζί με θερμόμετρο που παίρνουν υπέρυθρα τη θερμοκρασία των φοιτητών» λέει ο πρύτανης, ο οποίος παθολογοανατόμος –κτηνίατρος ο ίδιος τάσσεται υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων, κατανοώντας τις αιτιάσεις , εστιάζοντας ωστόσο στην ανάγκη εμβολιασμού.

«Οι τριτοετείς φοιτητές έχουν κάνει ένα εξάμηνο και οι δευτεροετείς έναν μήνα μάθημα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαιωάννου, τονίζοντας ότι η εκπαιδευτική είναι και παιδευτική, όχι μόνο διδασκαλία καθ’ έδρας.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, ενώ απόφαση έλαβε και η Σύνοδος των πρυτάνεων που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των Πανεπιστημίων.

Αν και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητεί την επιστροφή της δια ζώσης διδασκαλίας, διατυπώνονται και κάποιες ανησυχίες, καθώς καθηγητές επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid, αλλά και αδυναμία σε πολλές σχολές να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προτείνοντας ένα μικτό σύστημα διδασκαλίας, που θα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως μάθηση για τα θεωρητικά αλλά και πρακτικά μαθήματα και δια ζώσης εκπαίδευση μόνο στα εργαστήρια και σε συγκεκριμένες διδακτικές μονάδες, όπου αυτό απαιτείται και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ενστάσεις έχει εκφράσει και η ΠΟΣΔΕΠ.

Υπέρ της διά ζώσης διδασκαλίας οι φοιτητές

Κλείσιμο
Τα ποσοστά εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αγγίζουν το 73,5% στους φοιτητές και το 91% στους πανεπιστημιακούς.

Για το λόγο αυτό οι σχολές έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν τα ωρολόγια προγράμματα και η επιστροφή των φοιτητών. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ λέει ότι «μετά την έκδοση της ΚΥΑ για τους όρους λειτουργίας των ΑΕΙ, τα τμήματα και οι σχολές άρχισαν να διαμορφώνουν τα ωρολόγια προγράμματα του χειμερινού εξαμήνου. Τα μαθήματα αυτά έχουν προτεραιότητα κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη πληρότητα ανά τμήμα. Τα μαθήματα που έχουν μεγάλα ακροατήρια και μεγάλο μέρος παραδόσεων εντός αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας, οργανώνονται κατά το δυνατόν σε παράλληλα τμήματα ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολής».

To Ιόνιο Πανεπιστήμιο καλεί φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας). Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.

Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.

Κάποια Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, αποφάσισαν αν ανοίξουν μία εβδομάδα μετά δηλαδή στις 11 Οκτωβρίου, κρίνοντας ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις, οι φόβοι της Ιωάννας για το αύριο και η απάθεια της κατηγορούμενης

Αφορολόγητες γονικές παροχές από σήμερα: Τα SOS για όσους ξεκινούν μεταβιβάσεις ακινήτων - χρημάτων

Εμβόλιο της γρίπης: Ξεκινάει σήμερα η συνταγογράφηση - Ποιοι πρέπει να το κάνουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης