Από σχολείο-«χαράδρα», σχολείο-πρότυπο η Γκράβα

Το σχέδιο ανάπλασης του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της Ελλάδας συζητήθηκε σήμερα σε ειδική σύσκεψη από την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τους δημάρχους Αθήνας και Γαλατσίου, Καμίνη και Τσίρο

Το σχέδιο ανάπλασης του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Γαλάτσι , στην Γκράβα, συζητήθηκε σήμερα σε ειδική σύσκεψη από την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τους δημάρχους Αθήνας και Γαλατσίου, Καμίνη και Τσίρο.

Η υπουργός στο τέλος της συνάντησης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ανάπλαση του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος θα αποτελέσει πιλότο και για την διαμόρφωση κι άλλων σχολικών συγκροτημάτων.

 Συγκεκριμένα η κ. Διαμαντοπούλου είπε : “ Γκράβα” στα αρβανίτικα σημαίνει «χαράδρα». Είμαστε αποφασισμένοι όλοι αυτό το σχολείο από «χαράδρα» να γίνει σχολείο «κορυφή». Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της χώρας με 4.000 παιδιά, 450 εκπαιδευτικούς και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: από νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΙΕΚ και ειδικό σχολείο.

Έχει γίνει μια σοβαρή προεργασία. Σήμερα αποφασίσαμε με τους δύο Δημάρχους, τον Γιώργο Καμίνη, δήμαρχο Αθηναίων και τον Κυριάκο Τσίρο, δήμαρχο Γαλατσίου, που στις αρμοδιότητές τους εντάσσεται και το σχολείο αυτό, μια μεγάλη και ολιστική παρέμβαση, αρχιτεκτονική και οικοδομική, που θα ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία και θα το κάνει ένα όμορφο, ζεστό, καθαρό, λειτουργικό σχολείο για τα παιδιά.

Θα γίνει πρότυπο ενεργειακής πολιτικής, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα έχει τη δυνατότητα και να παράγει ενέργεια και να εξοικονομεί. Θα γίνει πρότυπο ψηφιακό σχολείο, ήδη τοποθετήθηκαν οι διαδραστικοί πίνακες.

Στόχος είναι να έχουμε ένα σχολείο ανοιχτό όλη την ημέρα για τους πολίτες των δύο δήμων με προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Πρώτα θέλουμε να πείσουμε τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές ότι στόχος μας είναι από τη «χαράδρα» να πάμε στην «κορυφή».

Τα μεγάλα σχολεία μπορούν να είναι καλά πιλοτικά σχολεία σε θέματα κτηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακής σύγκλισης και ενεργειακής πολιτικής.

Το σχέδιό μας έχει τρία επίπεδα, βραχυπρόθεσμο, δηλαδή άμεσες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει π.χ. ψηφιακές, μεσοπρόθεσμο, για να ολοκληρωθούν τα ενεργειακά και μακροπρόθεσμο, να το κάνουμε ένα υπόδειγμα σχολείου σε πανελλαδικό επίπεδο.”

Ιδιαίτερο λόγο για τη φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος έκανε ο Γιώργος Καμίνης λέγοντας : “Θέλουμε το σχολείο να παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να φιλοξενεί δραστηριότητες. Το πρόβλημα της ασφάλειας πρώτα από όλα δημιουργείται από την ερήμωση.

Είναι ένα πρόγραμμα με ολιστική προσέγγιση σε θέματα πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής ανάπλασης του σχολείου με παρεμβάσεις σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Για όλα αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά, να ακούσουμε τη γνώμη τους γιατί έχουν πολλά να μας πουν και γιατί οι αλλαγές απευθύνονται σε αυτά.

Όταν θα έχουμε τη μελέτη θα μπορούμε να έχουμε και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που ακούμε με μεγάλη ευχαρίστηση είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν.”

Ο δήμαρχος Γαλατσίου κατέληξε ευχαριστώντας την υπουργό για την πρωτοβουλία της : “Αυτή την πρωτοβουλία της υπουργού”, είπε, “ θα τη στηρίξουμε ως δήμος. Το σχολείο από γκέτο θα γίνει μια αξιόλογη σχολική μονάδα. Ευχαριστούμε πολύ την υπουργό για την πρωτοβουλία.”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr