Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» λέει η μητέρα της έξω από το ΣτΕ

Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» λέει η μητέρα της έξω από το ΣτΕ

Συζητήθηκε η αίτηση της οικογένειας της άτυχης κοπέλας που ζητάει αποζημίωση από το Δημόσιο - «Το ελληνικό κράτος δεν της έχει φερθεί όπως έπρεπε» δήλωσε η μητέρα της Μαρία Κοτρώτσου

Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» λέει η μητέρα της έξω από το ΣτΕ
«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», ήταν τα λόγια της Μαρίας Κοτρώτσου, μητέρας της 23χρονης Μυρτούς έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ίδια ώρα που μέσα στην δικαστική αίθουσα συζητείτο η υπόθεσή της

Ο δικαστικός Γολγοθάς της ίδιας της Μυρτούς, αλλά και της οικογένειας της συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%, μετά την άγρια κακοποίηση που υπέστη πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά, ο οποίος είχε εισήλθε παράνομα στη χώρα μας και ήταν αγνώστου διαμονής στις αρμόδιες Ελληνικές αρχές.

Μητέρα Μυρτούς δήλωση τι ζητάει από το Συμβούλιο της επικρατείας


Στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση της Μαρίας Κοτρώτσου με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημίωσης, αίτημα που είχε απορρίψει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Πρωτεύουσας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή με το σκεπτικό ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. το δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Στην συνέχεια το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό Μυρτούς. Για τους λόγους αυτούς απέρριψε την αγωγή.

Μητέρα Μυρτούς
Κλείσιμο


Ζητά αποζημίωση 200.000 ευρώ και ποσό 2.977,81 ευρώ μηνιαίως

Σήμερα, στο ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σίσσυ Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου) συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της Μυρτού.

Αναλυτικότερα, η μητέρα της άτυχης κοπέλας έχει ζητήσει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της.

Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

Ο κ. Βλαχόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ. Μάλιστα ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας, αναφέρει ότι ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράσταση πριν τη συζήτηση.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι δήλωσε η μητέρα της 23χρονης

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ η μητέρα της άτυχης 23χρόνης σε δηλώσεις της ανέφερε:

Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.

Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε. Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρέαν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία. Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει. Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά. Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.

Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία. Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;

Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει... Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν. Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους. Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια. Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

Η τραγική εκείνη ημέρα

Ήταν 22 Ιουλίου του 2012. Η 15χρονη τότε Μυρτώ βρίσκονταν στην Πάρο με την οικογένειά της για διακοπές. Την ημέρα εκείνη όλοι μαζί είχαν επισκεφθεί την Χρυσή Ακτή. Η ανήλικη φορώντας τα ακουστικά της, κατευθύνθηκε στα βράχια, ελάχιστα μέτρα από εκεί που βρισκόταν η μητέρα της. Στα αυτά της φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική από το κινητό της τηλέφωνο. Έτσι δεν αντιλήφθηκε την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου κοντά της. Επρόκειτο για τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος την πλησίασε και αφού της άρπαξε το κινητό της, την βίασε. Κατόπιν προσπάθησε να την σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια. Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά. Η Μυρτώ βρέθηκε λίγο αργότερα ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον δράστη λίγες ημέρες μετά το φρικτό έγκλημά του. Τον εντόπισαν στη Νέα Χαλκηδόνα, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Είχε εγκαταλείψει την Πάρο, προφασιζόμενος ασθένεια δικού του ανθρώπου και είχε προσπαθήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα επαναπατρισμού. Το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, επέβαλλε στον Βακας ισόβια και κάθειρξη 25 ετών. Ο ίδιος στην απολογία του είχε ομολογήσει τα αποτρόπαια εγκλήματά του, λέγοντας τα εξής: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι... Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα, αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε... Δεν ξέρω τι με έπιασε... Άρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της... Μετά, πήρα την πέτρα και την πέταξα στη θάλασσα. Έπλυνα τα χέρια μου στη θάλασσα, ανέβηκα στον δρόμο και έφυγα περπατώντας προς το ξενοδοχείο...». Κατά την απολογία του, ο δράστης του φρικτού εγκλήματος είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες σε βάρος του.



Δείτε βίντεο: Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» λέει η μητέρα της έξω από το ΣτΕ
Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» λέει η μητέρα της έξω από το ΣτΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Με ψυχολογικά προβλήματα ο 58χρονος που «ανέβηκε» στον Άγνωστο Στρατιώτη - Τι είχε στο φορτηγάκι

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη - Αναλυτικά η πρόγνωση της εβδομάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης