Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν και από τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου!

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν και από τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου!

Τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν μάλιστα τη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ναυμαχία της Ναυπάκτου διέσωσε την Ευρώπη από την εξάπλωση του Ισλάμ

sakelaropoulou_naumaxia
O πρόσφατος εορτασμός της 450ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που θεωρείται από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία, ενόχλησε τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Hurriyet «450 χρόνια μετά οι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζοντας την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό.

«Σακελλαροπούλου: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου διέσωσε την Ευρώπη από την εξάπλωση του Ισλάμ» αναφέρει ρεπορτάζ του AKIT TV, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρώντας να τις προσδώσει αντι-ισλαμικό χαρακτήρα.

sakelaropoulou_tourkia


«Η 450η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, στην οποία οι Οθωμανοί ηττήθηκαν από τους Σταυροφόρους, γιορτάστηκε στην Ελλάδα. Έλληνας αξιωματούχος συνέκρινε τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί κατά της Τουρκίας με των Σταυροφόρων εκείνης της εποχής» σχολιάζει το CNN Turk, προβάλλοντας έντονα τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Κλείσιμο
Πολλά τουρκικά ΜΜΕ επίσης σχολίασαν την αναφορά της βρετανικής εφημερίδας Times στον εορτασμό της 450ης επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «η νίκη του ναυτικού των Σταυροφόρων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γιορτάστηκε μ’ ενθουσιασμό στην Ελλάδα».


Οι Τούρκοι επιχειρούν ν’ αποβάλλουν από τη συλλογική μνήμη και το εκπαιδευτικό σύστημα το συγκεκριμένο γεγονός, που θεωρείται η πρώτη μεγάλη ναυτική ήττα των Οθωμανών.

Βέβαια όσοι ενοχλήθηκαν από τον πρόσφατο εορτασμό στην Ναύπακτο, δεν έχουν επιδείξει ανάλογη ευαισθησία στους νέο-οθωμανικούς εορτασμούς της κυβέρνησης Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης, τη Μάχη στο Μαντζικέρτ κ.α.

Η Ναυμαχία

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Αποτελεί, δε, ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική, καθώς και στη ναυπηγική.

Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571, αφ' ενός μεν μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση), αφ' ετέρου δε του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα. Η ονομασία της, δε, προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου».

Η καταστροφή του τουρκικού στόλου αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής και αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς επαναστατικών και συνωμοτικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων. Οι κινήσεις αυτές έγιναν με την ελπίδα της βοήθειας που υπόσχονταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας (Sacra Liga). Οι βοήθειες αυτές στην πραγματικότητα δεν ήλθαν ποτέ ή ήταν πενιχρές και οι επαναστατικές προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία. Μαρτυρούν όμως τη ζωτικότητα και την έντονη εθνική συνείδηση των λαών της περιοχής και κυρίως των Ελλήνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Συζυγοκτονία Βάιας Γκανιά: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση - Οι 60 μαχαιριές, το άγριο ξύλο, ο εφιάλτης δίχως τέλος

Ανεμβολίαστη η Βόρεια Ελλάδα: Δεν κλείνουν ραντεβού - Τα ποσοστά κάλυψης ανά περιφέρεια

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: To 24ωρo του στη φυλακή - Δεν βγαίνει από το κελί και γράφει μανιωδώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης