Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές επέστρεψαν με μέτρα προστασίας και... ταλαιπωρία – Όλα όσα ισχύουν

Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές επέστρεψαν με μέτρα προστασίας και... ταλαιπωρία – Όλα όσα ισχύουν

Χιλιάδες φοιτητές πίσω στις αίθουσες – Πλεξιγκλάς, αντισηπτικά και μισάωρα διαλείμματα ανάμεσα στις παραδόσεις - Στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία φοιτητών για τον συνωστισμό στα Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές επέστρεψαν με μέτρα προστασίας και... ταλαιπωρία – Όλα όσα ισχύουν
Οι φοιτητές επέστρεψαν μαζικά στα Πανεπιστήμια, αλλά τα αμφιθέατρα αποδείχθηκαν μικρά για να υποδεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών. Η δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολών με διδασκαλία δια ζώσης (που ήταν η πρώτη για ορισμένα Ιδρύματα) συνοδεύτηκε επίσης από τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν στις εισόδους λόγω των ελέγχων σε πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και rapid tets.

Η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη, τόσο έξω από την πολύωρη αναμονή όσο και μέσα στις αίθουσες, στις οποίες κατάφεραν να εισέλθουν, μόνο όσοι χωρούν με συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπεράριθμοι να κληθούν να αποχωρήσουν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το ίδιο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου δίνεται η δυνατότητα σε ένα ποσοστό φοιτητών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των φοιτητών σε ποσοστό περίπου 80% είναι εμβολιασμένοι και μάλιστα προσφάτως, σε συνυασμό με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δημιουργεί ωστόσο αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τα προβλήματα , που προέκυψαν τις πρώτες ημέρες έναρξης των μαθημάτων αλλά και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από φοιτητές και πανεπιστημιακούς.

Στα Πανεπιστήμια, τοποθετήθηκαν πάντως επιτοίχια αντισηπτικά, μηχανήματα φίλτρων αλλά και πλέξιγκλας σε καθηγητικές έδρες. Σε κάποια Πανεπιστήμια προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού ορίστηκε οι παραδόσεις να γίνονται με μισάωρο διάλειμμα ώστε να αερίζονται τα αμφιθέατρα και να απολυμαίνεται η αίθουσα και έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον αίθουσες.

Σημειώνεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων αναφέρει πως «το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές οφείλουν να έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, ή να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορvνοϊό δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη».

Στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία φοιτητών για τον συνωστισμό στα Πανεπιστήμια

«Οι εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα όνειρα των χιλιάδων πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών που σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα» αναφέρει ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ . Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, ο έλεγχος των πιστοποιητικών λειτουργεί προσχηματικά καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διά ζώσης και με ασφάλεια. Όπως λένε οι φοιτητές στις αίθουσες δεν υπάρχει εξαερισμός, ενώ λείπουν τα αναλώσιμα υλικά όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ζητούν να αξιοποιηθούν χώροι που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα, να υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολή και να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων «Οι εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα όνειρα των χιλιάδων πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών που σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα. Μαρτυρούν την έλλειψη σχεδιασμού, και προστασίας της υγείας χιλιάδων φοιτητών, στοιβάζοντας τους σε αίθουσες χωρίς εξαερισμό, χωρίς αναλώσιμα (μάσκες , γάντια , αντισηπτικά) σε κάθε σχολή. Η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει ελέγχους στις εισόδους, οδήγησε χιλιάδες φοιτητές να ταλαιπωρούνται να καθυστερούν στις θεωρίες τους ή να παίρνουν απουσία στα εργαστήρια τους, έλεγχοι οι οποίοι είναι ξεκάθαρα προσχηματικοί μιας και δεν τηρούνται ουσιαστικά τα υγειονομικά μέτρα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ότι στο χημικό φοιτητές πήραν απουσία στο εργαστήριο τους λόγω «τεχνικού προβλήματος» ενώ έδωσαν το 10€ σε ιδιωτικά ιατρεία για το rapid test».

Ζητείται κινητή μονάδα ΕΟΔΥ έξω από το ΑΠΘ

Την τακτική παρουσία ,τρεις φορές την εβδομάδα, κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ μέσα στο campus του ΑΠΘ, προκειμένου να διενεργούνται δωρεάν rapid tests στους εμβολιασμένους φοιτητές προτείνει ο πρύτανης του ιδρύματος καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού στην πανεπιστημιακή κοινότητα από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, ωστόσο δύνανται να είναι ακόμη και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν, όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου στους εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, τους οποίους δέχτηκε μαζί με τους αντιπρυτάνεις καθ. Χαράλαμπο Φείδα και Δημήτρη Κωβαίο.

Οι φοιτητές έθεσαν στις πρυτανικές αρχές , το θέμα του συνωστισμού σε αμφιθέατρα μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια, ζητώντας να δοθεί λύση με την αξιοποίηση χώρων εκτός του ΑΠΘ, όπως χώροι μέσα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC αυτό που ισχύει για τους κλειστούς χώρους είναι η πλήρης λειτουργία τους με άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και φορούν μάσκα, προσθέτοντας πως 155 μηχανήματα καθαρισμού αέρα λειτουργούν ήδη στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ που δεν διαθέτουν επαρκή δυνατότητα φυσικού αερισμού, ενώ προγραμματίζεται η αγορά άλλων τόσων καθαριστών αέρα και γίνεται τακτικός καθαρισμός των εδράνων. Ειδικά για το Τμήμα Ψυχολογίας όπου την πρώτη ημέρα των μαθημάτων υπήρξε συνωστισμός σε συγκεκριμένα μαθήματα, ο αντιπρύτανης Οικονομικών Χ. Φείδας σημείωσε ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα και βρέθηκε μεγαλύτερη αίθουσα και γενικότερα η κατεύθυνση προς τους προέδρους των Τμημάτων είναι να αναζητήσουν τέτοιες λύσεις στις περιπτώσεις των μεγάλων ακροατηρίων, «κάθε τμήμα μπορεί να δει το πρόγραμμά του ξανά, να γίνει ανακατανομή» ή και συμπληρωματικές λύσεις, όπως η χρήση διπλανών αιθουσών, όπου δεν επαρκούν, για την ταυτόχρονα αναμετάδοση των μαθημάτων με τεχνολογικά μέσα.

Κλείσιμο
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχουν προσληφθεί 40 άτομα για τρεις μήνες προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών ενώ υπάρχει συγκρατημένος φόβους μερίδας πανεπιστημιακών για την επιστροφή στα αμφιθέατρα καθώς κάποια κρίνονται ως ακατάλληλα για μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ λέει ότι τα μαθήματα που έχουν μεγάλα ακροατήρια και μεγάλο μέρος παραδόσεων εντός αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας, οργανώνονται κατά το δυνατόν σε παράλληλα τμήματα ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολής».
To Ιόνιο Πανεπιστήμιο καλεί φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας). Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προκειμένου να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές το Πανεπιστήμιο λέει στους φοιτητές να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο μισή ώρα πριν από την έναρξη του μαθήματος που προτίθεστε να παρακολουθήσουν ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Και τονίζεται ότι «Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου όπου παρατηρείται συνωστισμός».


Ειδήσεις σήμερα:

Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη της Φώφης και η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού

Σεισμός στην Κρήτη: Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η ενεργειακή κρίση φέρνει ντόμινο ανατιμήσεων: Τι γίνεται με λιανική, τρόφιμα, εστίαση, κατασκευές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης