Αποζημίωση- ρεκόρ για τα θύματα της ΔΕΗ
Πλήρη και αποκλειστική ευθύνη στη ΔΕΗ επέρριψε τελεσίδικα το Εφετείο Κρήτης για τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών παιδιών από ηλεκτροπληξία, την Πρωτομαγιά του 2004 στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου. Μάλιστα, επιδίκασε στις οικογένειες των τραγικών θυμάτων αποζημίωση που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο 32χρονος γεωπόνος Βασίλης Δαμβόγλου και η 28χρονη αρραβωνιαστικιά του Μάγδα Κασκανιώτη, κεραυνο
Πλήρη και αποκλειστική ευθύνη στη ΔΕΗ επέρριψε τελεσίδικα το Εφετείο Κρήτης για τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών παιδιών από ηλεκτροπληξία, την Πρωτομαγιά του 2004 στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου. Μάλιστα, επιδίκασε στις οικογένειες των τραγικών θυμάτων αποζημίωση που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο 32χρονος γεωπόνος Βασίλης Δαμβόγλου και η 28χρονη αρραβωνιαστικιά του Μάγδα Κασκανιώτη, κεραυνοβολήθηκαν από το ρεύμα τη στιγμή που διέσχιζαν ένα ποτάμι σε φαράγγι του δήμου Γεροποτάμου, όπου είχαν πάει εκδρομή. Ένα γυμνό καλώδιο που η ΔΕΗ δεν είχε φροντίσει να καλύψει, ήταν η αιτία…
Το θανατηφόρο ρεύμα χτύπησε την άτυχη κοπέλα κι αμέσως μετά τον σύντροφο της, που είχε προσπαθήσει μάταια να την σώσει. Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ για την αναζήτηση του ζευγαριού που δεν είχε εξαφανιστεί, κράτησε τρεις ημέρες. Η εικόνα που αντίκρισαν τότε οι διασώστες, ήταν εφιαλτική: οι δύο νέοι εντοπίστηκαν νεκροί, με την 28χρονη να κρατά ακόμη στο χέρι της το γυμνό καλώδιο και τον 32χρονο σύντροφό της, επίσης νεκρό, να ακουμπά πάνω της…
Η αμέλεια της ΔΕΗ είχε ένα ακόμη αθώο θύμα! Το εκπαιδευμένο σκυλί της ΕΜΑΚ, ο “Κύδων”, πλησίασε πρώτο στο σημείο που ήταν πεσμένα τα δυο παιδιά και, μόλις τα ακούμπησε, βρήκε και αυτό τον θάνατο κεραυνοβολημένο από το ηλεκτρικό ρεύμα! Ωστόσο, ο θάνατός του αποδείχτηκε σωτήριος για τους άνδρες διάσωσης που κατάλαβαν αμέσως τι είχε συμβεί!
Αν και οι γονείς των δύο άτυχων νέων δεν έθεσαν ποτέ θέμα αποζημίωσης, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου στην πρωτόδικη απόφαση από εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου του 2006 τους επιδίκασε ένα εκατομμύριο ευρώ. Τώρα, στην τελεσίδικη αστική απόφασή του, το Εφετείο υιοθέτησε την ίδια απόφαση επιρρίπτοντας στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού την απόλυτη ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα, εξ αιτίας της κακής και πλημμελούς συντήρησης του δικτύου της. Μετά την απόφαση, η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει άμεσα το επιδικαζόμενο ποσόν στις δυο οικογένειες.
Στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου το ποινικό μέρος της υπόθεσης, πάλι με κατηγορούμενη τη ΔΕΗ, αυτή τη φορά για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή! Στη δίκη θα χρησιμοποιηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Εφετείο, από τα οποία προκύπτει ότι την τελευταία 15ετία η Επιχείρηση είχε σταματήσει να συντηρεί το δίκτυο, να ελέγχει τις γραμμές και να αντικαθιστά τα φθαρμένα καλώδια!
Ακόμη, αποδείχθηκε ότι η ΔΕΗ δεν είχε φροντίσει να κλαδέψει –ως όφειλε- τα δέντρα που υπήρχαν κάτω από τα καλώδια υψηλής τάσης και δεν είχε φροντίσει να επενδυθούν με πλαστικό περίβλημα, ώστε να μειώσει τους κινδύνους ατυχήματος. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο τότε προϊστάμενος της ΔΕΗ Περάματος που δεν είχε φροντίσει να τοποθετήσει τις κατάλληλες ασφάλειες στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr