Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πέταξε με Rafale και ένιωσε δέος– Δείτε φωτογραφίες

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται στη Γαλλία, όπου του απενεμήθη το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής – Μετά την πτήση του τόνισε ότι τα ελληνικά Rafale «θα τα νιώσουμε σύντομα και στους ελληνικούς ουρανούς»

Πτήση με γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που βρίσκεται στη Γαλλία, όπου και παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Το δέος δεν περιγράφεται με λέξεις!» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που δημοσίευσε στο twitter φωτογραφίες από την πτήση. Όπως τόνισε, τα ελληνικά Rafale «θα τα νιώσουμε σύντομα και στους ελληνικούς ουρανούς, με την Πολεμική Αεροπορία και τους πιλότους μας σε πλήρη ετοιμότητα και αποστολή τη διασφάλιση και διασφάλιση της Ειρήνης και της σταθερότητας».




Νωρίτερα, κατά την παρασημοφόρησή του έκανε λόγο για θερμή υποδοχή, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες «για στρατιωτική υλοποίηση του ελληνογαλλικού πυλώνα #Ειρήνη #Σταθερότητα στην περιοχή».

Πότε αναμένεται η παράδοση των ελληνικών Rafale

Με βάση τη συμφωνία, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.

Με την απόκτηση των Rafale, η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς τα προηγμένα συστήματά τους προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Το πακέτο αισθητήρων ραντάρ AESA και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, που θεωρείται το κορυφαίο διαθέσιμο σύστημα στον κόσμο, βοηθούν τους χειριστές των Rafale να εντοπίζουν και να στοχοποιούν εχθρικά αεροσκάφη από μεγαλύτερη απόσταση.



Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού Stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ. Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους.



Γιατί τα Rafale θεωρούνται «game changer»

Το Rafale, όπως και τα τελευταία F-16, έχει το λεγόμενο Link-16, με το οποίο μπορεί να ανταλλάσσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο με αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, πολεμικά πλοία, πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών Patriot, ακόμη κι αν χρειάζεται να πετάξει με κλειστό το ραντάρ του. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι τα Rafale θα μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ιπτάμενων ραντάρ και τάνκερ. Και αυτό διότι, λόγω της εμβέλειας των όπλων των γαλλικών μαχητικών, τα τουρκικά αεροσκάφη θα είναι υποχρεωμένα να κινούνται πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει, έστω να μην μπαίνουν στις παραμέτρους βολής των Rafale.

Ενας από τους λόγους που τα Rafale θεωρούνται «game changer» είναι και τα όπλα τους. Οι πύραυλοι Mica, Exocet και οι υποστρατηγικοί πύραυλοι Scalp που μπορούν να μεταφερθούν και από τα Mirage 2000-5 θα «φοριούνται» και από τα Rafale. Η αγορά και των πυραύλων Meteor θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ των ελληνικών φτερών, δικαιολογώντας απολύτως τον ενθουσιασμό στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και τον συνωστισμό των Ικάρων που ανταγωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να μπει στις ομάδες των επίλεκτων που θα πιλοτάρουν τα Rafale.



Τι προβλέπει η σύμβαση προμήθειας των Rafale

Τα Rafale έρχονται στη χώρα μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αφοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ, τίμημα που θα εισπράξουν οι Γάλλοι πωλητές χωρίς τις κρατήσεις. Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές προέβλεπε την εκταμίευση του 30% του συνολικού τιμήματος ως προκαταβολή και την πληρωμή επιπλέον 30% επί της συνολικής αξίας τους μέσα σε έξι μήνες από την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη γαλλική πολεμική αεροπορία.




Ειδήσεις σήμερα:

Επισκευές και έλεγχος στις φθορές που προκάλεσε ο «Μπάλλος» στα αετώματα της Βουλής


Πάνω από 300 περισσότερα λεωφορεία φέτος στην Αθήνα - Πυκνώνουν τα δρομολόγια σε μετρό και ηλεκτρικό ενόψει δακτυλίου


Με δύο «πρόσωπα» ο καιρός το Σάββατο: Καταιγίδες στα βορειοδυτικά, καλοκαιρία με ζέστη στην υπόλοιπη χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr