Euronews: Υποβαθμίζεται η ελληνική υπηρεσία - Απολύονται οι μισοί εργαζόμενοι

Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το ελληνικό τμήμα θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες, μόνο ως ιστοσελίδα και προανήγγειλε απολύσεις – Να ενταθούν οι προσπάθειες, ζητά η ΕΣΗΕΑ – Τι λέει η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση

Σε μία προσωρινή λύση με στόχο κυρίως να αμβλύνει τις αντιδράσεις φαίνεται ότι κατέφυγε το Euronews, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την ανακοίνωση της απόφασης για «λουκέτο» στο Ελληνικό Τμήμα.

Η διοίκηση της εταιρείας, με έδρα τη γαλλική Λυών, αποφάσισε αντί της πλήρους αναστολής λειτουργίας, να διατηρήσει την Ελληνική γλώσσα για τουλάχιστον 12 μήνες. Ωστόσο, το ελληνικό τμήμα θα παραμείνει μόνο ως web υπηρεσία, καθώς υπάρχει πρόθεση για την απόλυση των μισών εργαζομένων -θα διατηρηθούν μόλις 14 άτομα μονίμου προσωπικού –, ενώ έχει ήδη τερματιστεί η συνεργασία με τους freelancers.

Αντίθετη με τη διαφαινόμενη απόφαση εμφανίστηκε σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, που κάνει λόγο για υποβάθμιση. Το ΔΣ καλεί εκ νέου τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, όπως και τους ευρωβουλευτές των δύο χωρών να εντείνουν τις προσπάθειες «ώστε να μη σιγήσει η Ελληνική φωνή του Euronews, να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπληρωθούν άμεσα όσες ήδη χάθηκαν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του στη διαφαινόμενη απόφαση της διοίκησης του Euronews να υποβαθμίσει την Ελληνική Υπηρεσία του σε ιστοσελίδα, κόβοντάς την από το τέλος του έτους από τον τηλεοπτικό αέρα και μειώνοντας παράλληλα το προσωπικό της κατά το ήμισυ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την έντονη πίεση που άσκησε η ΕΣΗΕΑ για την ανατροπή της αρχικά εκπεφρασμένης πρόθεσης να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας, η διοίκηση του ευρωπαϊκού καναλιού ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει την Ελληνική γλώσσα για τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες αλλά μόνον ως αμιγώς web υπηρεσία. Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από πρόθεση συρρίκνωσης του μόνιμου προσωπικού σε 14 άτομα, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ήδη έχει τερματιστεί η συνεργασία με τους freelancers.

Η διοίκηση της εταιρείας απορρίπτει την πιθανότητα συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελληνικής Υπηρεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνέβαινε έως σήμερα και εξαρτά τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας στον τηλεοπτικό αέρα από την εξεύρεση χρημταοδότη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον απόδημο Ελληνισμό να παραμείνει το πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews στον τηλεοπτικό αέρα, με δεδομένο ότι η τηλεόραση παραμένει το πιο διεισδυτικό μέσο ενημέρωσης, ειδικά στα δύο συγκεκριμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Όπως ζήτησε κατόπιν παρέμβασης της ΕΣΗΕΑ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με ομόφωνο ψήφισμά της, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας σε Τηλεόραση και Διαδίκτυο, συμβάλλοντας στην εδραίωση μιας ενιαίας κουλτούρας στην Ε.Ε.. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το Euronews με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αποτελεί θεματοφύλακα της πολυγλωσσίας και του πλουραλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει και πρέπει να έχει λόγο στο πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί εκ νέου τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και τους Επιτρόπους και τους Ευρωβουλευτές των δύο χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους εξαντλώντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να μη σιγήσει η Ελληνική φωνή του Euronews, να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπληρωθούν άμεσα όσες ήδη χάθηκαν.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν

Η διοίκηση του Euronews απορρίπτει την πιθανότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελληνικής Υπηρεσίας από την Κομισιόν και εξαρτά τη διατήρησή της στον τηλεοπτικό αέρα από την εξεύρεση χρηματοδότη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το Euronews με αρκετά εκατομμύρια τον χρόνο, στο πλαίσιο της διατήρησης της πολυγλωσσίας και του πλουραλισμού. Ως εκ τούτου, προκαλεί εντύπωση ότι αποδέχθηκε το πλάνο της διοίκησης του καναλιού, αν και δεν περιελάμβανε την ελληνική υπηρεσία.

Το ζήτημα απασχόλησε και την μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Μπάρκε αποκάλυψε ότι η διοίκηση του Euronews δεν περιλαμβάνει την ελληνική υπηρεσία στο «πακέτο» χρηματοδότησης από την Κομισιόν, το οποίο και προέρχεται από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Απαντώντας σε ερώτηση Αυστριακού δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του διεθνούς καναλιού και δεν μετέχει στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον Γιοχάνες Μπάρκε, οι εκπρόσωποι του Euronews «δεν περιέλαβαν την ελληνική υπηρεσία ως παραλήπτη ευρωπαϊκών κονδυλίων». Ειδικότερα, εξήγησε ότι το Euronews κατέθεσε «πρόταση που περιλαμβάνει πέντε επίσημες γλώσσες της Ένωσης και τα ελληνικά δεν ήταν στην προσφορά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να πει σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ποιο θα είναι το επιχειρηματικό του μοντέλο, αν και, όπως παραδέχθηκε, αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν έμμεσες συνέπειες από αυτή την απόφαση.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί ανάμεσα σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι η προσωρινή λύση που αναγκάστηκε να προτείνει η διοίκηση του σταθμού είναι μόνο για να καθυστερήσει απλώς για ένα χρόνο το «λουκέτο» της ελληνικής υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr