Κυκλώνας «Νέαρχος»: Πέμπτος ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016 - Δείτε χάρτη του meteo

Παρατηρείται αύξηση της έντασης των μεσογειακών κυκλώνων την τελευταία δεκαετία

Αξιοσημείωτη είναι η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο Πέλαγος τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς από το 2016 έχουν σχηματιστεί πέντε ισχυροί μεσογειακοί κυκλώνες με διάρκεια άνω των 24 ωρών. Μάλιστα οι 4 από αυτούς (Trixie, Ζήνων, Ξενοφών, Ιανός) επηρέασαν τη χώρα μας με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με κλιματολογικές μελέτες, αυτού του είδους τα βαρομετρικά χαμηλά μπορούν να εμφανιστούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με συχνότητα περίπου 1 ή 2 φορές ανά έτος, όμως από το 2011 δεν έχει εμφανιστεί μεσογειακός κυκλώνας στη Δυτική Μεσόγειο, δηλαδή δυτικότερα από την Ιταλία.

Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια αύξηση της έντασης των μεσογειακών κυκλώνων την τελευταία δεκαετία, σε συμφωνία με τις προαναφερθείσες μελέτες, οι οποίες όμως έδιναν το μέγιστο της εμφάνισής τους στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων, στην Ισπανία. 

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα σημεία εκκίνησης των μεσογειακών κυκλώνων από το 2016 καθώς και τις τροχιές τους.


Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια μελέτης των Μεσογειακών Κυκλώνων και έκδοσης ενός επιστημονικού ορισμού τους, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Τα πρόσφατα καταστροφικά αποτελέσματα των Μεσογειακών Κυκλώνων που δείχνει ο παραπάνω χάρτης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, δείχνουν την επιτακτική ανάγκη εντατικής μελέτης τους. 


Ο καιρός σήμερα με μια ματιά

-Νέες βροχές την Τρίτη - Από την Τετάρτη έως το τέλος της εβδομάδος ο καιρός θα βελτιωθεί

-Η θερμοκρασία σε επίπεδα κοντά στα κανονικά με αισθητή άνοδο από την Τετάρτη και μετά

-Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 6 μποφόρ

Σήμερα Δευτέρα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς να σχηματιστούν και ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 19 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.




Ειδήσεις σήμερα:

Η οικογένεια της δολοφονημένης γυναίκας στη Μακρινίτσα ζητάει να αλλάξει το επίθετο του παιδιού της

Να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση ζητά η οικογένεια του 71χρονου που ξυλοκοπήθηκε από μποξέρ

Ο κόσμος δεν είχε να φάει φακή και η τηλεόραση έδειχνε συνταγές για... πάπια Πεκίνου, δηλώνει στο Gala ο Νίκος Ψαρράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr