Κορωνοϊός: Σχεδόν 6.700 νέα κρούσματα και σήμερα - Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη
04.11.2021
14:44
Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη μετακινούνται τέσσερις εντατικολόγοι από την Αθήνα για να δώσουν την μάχη στις ΜΕΘ
Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Δυτική Αττική, η Φθιώτιδα, η Κοζάνη και η Ροδόπη από τον κορωνοϊό, σε μια χρονική στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα τα νέα κρούσματα Ελληνίδων και Ελλήνων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν με την νόσο Covid θα προσεγγίσουν τα 6.700. «Υπάρχει σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων» παρατήρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα».
Την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επιβεβαίωσε η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα να σταλούν εντατικολόγοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Όπως έγινε γνωστό, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στον κλοιό της πανδημίας η χώρα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποκαλυπτικά της εξάπλωσης της πανδημίας σε όλη σχεδόν τη χώρα, με τα νοσοκομεία να υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με covid-19 και τους υγειονομικούς να δίνουν τη δική τους «μάχη» στις ΜΕΘ. Αν και η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη, όπως τόνισε και χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ωστόσο προοδευτικά ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων, γεγονός που θα φέρει δύσκολες μέρες, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η δήλωση που έκανε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ΟΡΕΝ, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να στείλει προσωπικό στα νοσοκομεία. «Ξεκινάμε σήμερα με μηδέν κλίνες ΜΕΘ», δήλωσε ο ίδιος ενώ σημείωσε ότι «σε όλες τις κλίνες της εντατικής υπάρχουν ανεμβολίαστοι».
Συναγερμός για δυτική Αττική
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, ωστόσο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα και ένταση και προς τις νοτιότερες περιοχές όπως και τις νησιωτικές, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 (αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί μεταδίδουν σε τουλάχιστον άλλους 112 ανθρώπους), ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι αξιολογώντας τα δεδομένα «χρωμάτισαν» κόκκινες άλλες τρεις περιοχές της χώρας κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, δύο νησιά, την Κέρκυρα και τη Λέσβο, αλλά και τη δυτική περιοχή του λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο σταθερά για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τον πυκνό πληθυσμό και τον μέγιστο κίνδυνο διασποράς.
Σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία -που χθες σημείωσαν 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα- το ποσοστό θετικότητας «χτυπάει κόκκινο» φτάνοντας ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.
Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις). Ωστόσο, στη λίστα περιλαμβάνονται και περιοχές, οι οποίες δεν παρουσίαζαν ανησυχητική εικόνα. Συγκεκριμένα στις περιοχές περιλαμβάνονται η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%), η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).
Ένα εκατoμμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων το επόμενο τρίμηνο
Την ίδια ώρα σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων μέσα στο επόμενο τρίμηνο προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.
Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις παραγωγικές ηλικίες
Από τις 6.150 νέες διαγνώσεις που ανακοινώθηκαν χθες οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες ηλικίας 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους. Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Συγκεκριμένα, από τους 431 ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής το τελευταίο 24ωρο, οι 217 είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμβολιαστεί (το 84,22% των διασωληνωμένων συνολικά), είτε η ανοσία από το εμβόλιο έχει εξασθενήσει μετά την πάροδο των έξι και πλέον μηνών από τον εμβολιασμό τους.
Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.
Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ιδιωτική κλινική Αρωγή στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε 200 κλίνες για Covid ασθενείς, και μέσα σε τρεις ημέρες έχει ήδη πληρότητα σχεδόν 40%. Με αμείωτη ροή γεμίζουν και οι κλίνες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος που έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Παραμένει επίσης σε διαθεσιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.
Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως, το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν να είναι πολύ μικρότερος (232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω από 400.000 προχθές, όταν είχαν καταγραφεί 6.700 κρούσματα). Παράλληλα παρατηρήθηκε και πάλι πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών.
Οικονόμου: Ρεαλιστικά τα μέτρα
Ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, και θα ισχύσουν από το Σάββατο, και αφορούν στον αυστηρότερο έλεγχο στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε συγκεκριμένους χώρους.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, είπε αρχικά ότι τα μέτρα πρέπει να είναι ρεαλιστικά για να εφαρμοστούν και παρατήρησε πως δεν ισχύει ότι δεν εφαρμόζονται καθόλου μέτρα στους ναούς αφού προβλέπονται και τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στο προσωπικό των ναών, αλλά και μέτρα για τους πιστούς με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την πανδημία ψηφοθηρικά και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το απέδειξε κλείνοντας τις εκκλησίες όταν έπρεπε για να αναχαιτίσει την πανδημία.
Ειδήσεις σήμερα:
Οι θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Ποια κατηγορία θα αντιμετωπίσουν όσοι «πέθαναν» τον Ερντογάν στο Twitter
Πρόστιμα σε πάνω από 60 ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που αρνούνται τα rapid tests
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα τα νέα κρούσματα Ελληνίδων και Ελλήνων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν με την νόσο Covid θα προσεγγίσουν τα 6.700. «Υπάρχει σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων» παρατήρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα».
Την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επιβεβαίωσε η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα να σταλούν εντατικολόγοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Όπως έγινε γνωστό, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στον κλοιό της πανδημίας η χώρα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποκαλυπτικά της εξάπλωσης της πανδημίας σε όλη σχεδόν τη χώρα, με τα νοσοκομεία να υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με covid-19 και τους υγειονομικούς να δίνουν τη δική τους «μάχη» στις ΜΕΘ. Αν και η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη, όπως τόνισε και χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ωστόσο προοδευτικά ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων, γεγονός που θα φέρει δύσκολες μέρες, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η δήλωση που έκανε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ΟΡΕΝ, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να στείλει προσωπικό στα νοσοκομεία. «Ξεκινάμε σήμερα με μηδέν κλίνες ΜΕΘ», δήλωσε ο ίδιος ενώ σημείωσε ότι «σε όλες τις κλίνες της εντατικής υπάρχουν ανεμβολίαστοι».
Συναγερμός για δυτική Αττική
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, ωστόσο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα και ένταση και προς τις νοτιότερες περιοχές όπως και τις νησιωτικές, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 (αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί μεταδίδουν σε τουλάχιστον άλλους 112 ανθρώπους), ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι αξιολογώντας τα δεδομένα «χρωμάτισαν» κόκκινες άλλες τρεις περιοχές της χώρας κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, δύο νησιά, την Κέρκυρα και τη Λέσβο, αλλά και τη δυτική περιοχή του λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο σταθερά για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τον πυκνό πληθυσμό και τον μέγιστο κίνδυνο διασποράς.
Σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία -που χθες σημείωσαν 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα- το ποσοστό θετικότητας «χτυπάει κόκκινο» φτάνοντας ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.
Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις). Ωστόσο, στη λίστα περιλαμβάνονται και περιοχές, οι οποίες δεν παρουσίαζαν ανησυχητική εικόνα. Συγκεκριμένα στις περιοχές περιλαμβάνονται η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%), η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).
Ένα εκατoμμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων το επόμενο τρίμηνο
Την ίδια ώρα σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων μέσα στο επόμενο τρίμηνο προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.
Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις παραγωγικές ηλικίες
Από τις 6.150 νέες διαγνώσεις που ανακοινώθηκαν χθες οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες ηλικίας 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους. Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Συγκεκριμένα, από τους 431 ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής το τελευταίο 24ωρο, οι 217 είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμβολιαστεί (το 84,22% των διασωληνωμένων συνολικά), είτε η ανοσία από το εμβόλιο έχει εξασθενήσει μετά την πάροδο των έξι και πλέον μηνών από τον εμβολιασμό τους.
Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.
Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ιδιωτική κλινική Αρωγή στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε 200 κλίνες για Covid ασθενείς, και μέσα σε τρεις ημέρες έχει ήδη πληρότητα σχεδόν 40%. Με αμείωτη ροή γεμίζουν και οι κλίνες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος που έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Παραμένει επίσης σε διαθεσιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.
Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως, το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν να είναι πολύ μικρότερος (232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω από 400.000 προχθές, όταν είχαν καταγραφεί 6.700 κρούσματα). Παράλληλα παρατηρήθηκε και πάλι πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών.
Οικονόμου: Ρεαλιστικά τα μέτρα
Ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, και θα ισχύσουν από το Σάββατο, και αφορούν στον αυστηρότερο έλεγχο στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε συγκεκριμένους χώρους.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, είπε αρχικά ότι τα μέτρα πρέπει να είναι ρεαλιστικά για να εφαρμοστούν και παρατήρησε πως δεν ισχύει ότι δεν εφαρμόζονται καθόλου μέτρα στους ναούς αφού προβλέπονται και τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στο προσωπικό των ναών, αλλά και μέτρα για τους πιστούς με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την πανδημία ψηφοθηρικά και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το απέδειξε κλείνοντας τις εκκλησίες όταν έπρεπε για να αναχαιτίσει την πανδημία.
Ειδήσεις σήμερα:
Οι θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Ποια κατηγορία θα αντιμετωπίσουν όσοι «πέθαναν» τον Ερντογάν στο Twitter
Πρόστιμα σε πάνω από 60 ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που αρνούνται τα rapid tests
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr