Το κοστούμι του Ιούδα στην Κρήτη και τα αερόστατα στο Λεωνίδιο

Στην Καλαμάτα αναβιώνει ένα έθιμο προερχόμενο από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821

ΚΡΗΤΗ: Στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, πριν από την Ανάσταση όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λεει το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, ενώ η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και για αρκετές μέρες.





ΛΕΩΝΙΔΙΟ:
Στο Λεωνίδιο λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της περιοχής Ελλάδας, αφού το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός γεμίζει από φωτεινά «αερόστατα» τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.










ΚΑΛΑΜΑΤΑ:
Στην Καλαμάτα αναβιώνει ένα έθιμο προερχόμενο από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821 και συγκεκριμένα ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr