«Η κλιματική αλλαγή φέρνει δριμύτερα φαινόμενα» λέει ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος (video)

Το καμπανάκι του κινδύνου για την άμεση ανάγκη της μείωσης των ρύπων έκρουσε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλές επιπτώσεις και οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών καταβάλλουν κάθε προσπάθεια αλλά, όπως δήλωσε ο Δρ. Αραβώσης στην εκπομπή «SocialNet» με τον Φώτη Καρύδα «τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δύσκολα με δριμύτερα φαινόμενα».



Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου, στη Γλασκώβη, οι ηγέτες πήραν σημαντικές αποφάσεις αλλά, σύμφωνα με τον Δρ. Αραβώση, έχει, ήδη, χαθεί αρκετός χρόνος: «Δεν είμαστε στο παρά πέντε, είμαστε στο και πέντε. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Το καλοκαίρι είδαμε όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πυρκαγιές, πλημμύρες, αύξηση τ ς στάθμης της θάλασσας. Έχει αλλάξει το κλίμα και στη χώρα μας. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρχαν παλαιότερα και έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στο βιοτικό μας επίπεδο. Γίνεται προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο για μείωση των ρύπων. Ακόμα και να ληφθούν αυτά τα μέτρα, τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δύσκολα. Θα έχουμε ακόμα πιο δριμύτερα φαινόμενα από αυτά που ζούμε».

Οι συμβατικές μορφές ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν μέσα στα επόμενα χρόνια και να αντικατασταθούν με ανανεώσιμες. «Πρέπει υποχρεωτικά αν φύγουμε από τις συμβατικές μορφές ενέργειας, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και να στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό πρέπει αν γίνει άμεσα. Η χώρα μας έχει πρωτοστατήσει σε αυτό. Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει απολιγνιτοποίηση, το αργότερο μέχρι και το 2028, άρα το καύσιμο που θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τον λιγνίτη είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή ενέργεια που θα προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα κλπ. Μέχρι το 2030, με τον νέο νόμο που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 70% του συνόλου της ενέργειας που θα καταναλώνουμε. Η ενδιάμεση μορφή ενέργειας θα είναι το φυσικό αέριο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να καταναλώνουμε ενέργεια που θα προέρχεται 100% από φυσικές πηγές», τόνισε ο Δρ. Αραβώσης.

Η σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη είχε ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις για άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε η ανθρωπότητα να μπορέσει να ελέγξει την κλιματική αλλαγή πριν να είναι αργά. «Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον παγκόσμιο στόχο για μείωση των ρύπων κατά 50-55% μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050 να υπάρχει κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες μεταξύ των οποίων και οι
υπανάπτυκτες ή οι υπό ανάπτυξη. Αυτές επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τις αναπτυγμένες με πολλά χρήματα», δήλωσε ο Δρ. Αραβώσης και αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε: «Μία από τις συμφωνίες που επετεύχθη ήταν μέχρι το 2030 θα πρέπει να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών. Αυτό είναι μία σημαντική εξέλιξη. Στη χώρα μας έχουμε το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, το οποίο, ήδη, ξεκινάει και έχει μία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε εμφυτεύσεις της τάξεων των 170.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Από το 2025 όλα τα καινούρια ταξί θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα ή να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ αυτοκινήτων που θα κινούνται με συμβατικές μορφές ενέργειας. Άρα από το 2030 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά. Σε ο,τι αφορά τα σπίτια, από το 2025, εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο, θα απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου, άρα πάμε σε εναλλακτικές μορφές». Η εκπομπή «SocialNet» ε τον Φώτη Καρύδα προβάλλεται κάθε Παρασκευή (22.00) από το Action 24.


Ειδήσεις σήμερα:

Crash test σήμερα για τράπεζες και δημόσιο μετά το ρεκόρ ελέγχων στην πρεμιέρα

Ληστεία μετά φόνου στη Θεσσαλονίκη: Οι κάμερες «δείχνουν» και συνεργό - Δείτε βίντεο

Αλεξανδρούπολη: Παρουσία Πάιατ η μεγαλύτερη αμερικανική «απόβαση» στα Βαλκάνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr