Πες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικός Χρυσός
Η νέα εποχή της τεχνολογίας δημιουργεί μεγάλες αλλαγές αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Η Ελληνικός Χρυσός δείχνει τον δρόμο της μετεξέλιξης με τον οδικό χάρτη 2021-2024
Σε διεθνές επίπεδο τα δεδομένα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες γι αυτό και όλοι οι μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε κινήσεις μετασχηματισμού με στόχο την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξή τους.
Στη χώρα μας οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος, μέσω του ΥΠΨΗΔ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της παγκόσμιας αγοράς προχωρούν στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους και στην αναβάθμιση των δικτύων τους εξελίσσοντας τις δυνατότητές τους.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ μάλιστα, η ψηφιακή σύγκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες στην ΕΕ παραμένει κεντρική επιδίωξη που περνάει από τρία βασικά στάδια: την αναβάθμιση των βασικών ψηφιακών συστημάτων, τον ψηφιακά ελεγχόμενο εξοπλισμό παραγωγής και τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (Blockchain, Big data, IoT, digital twins κ.ό.κ.
Στην Ελλάδα η Ελληνικός Χρυσός δείχνει τον δρόμο της μετεξέλιξης προχωρώντας με τον οδικό χάρτη 2021-2024 προκειμένου να υλοποιήσει με επιτυχία το αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο.
Οι καινοτόμες επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στις νέες τεχνολογίες
Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο πρότζεκτ της εταιρείας θα είναι το μεταλλείο των Σκουριών. Το πολυαναμενόμενο αυτό έργο βρίσκεται έχει σταματήσει στα μισά της κατασκευής αλλά μετά απο καιρό, οι μηχανές ξαναπαίρνουν μπροστά με την έναρξη προπαρασκευαστικών κατασκευών και την κατασκευή 3 κτιρίων που θα στεγάσουν το εργοστάσιο εμπλουτισμού.
Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αναζήτηση χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Μεταλλείο εκτιμάται οτι θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εντός του 2024. Το νέο μεταλλέιο θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης με χρήση Τεχνολογίας Απομακρυσμένης Εξόρυξης (RMT) που θα εξασφαλίζει μέγιστη αποδοτικότητα και ασφάλεια στη λειτουργία του.
Παράλληλα, πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Στη διαδικασία αυτή ενσωματώνονται καινοτόμες τεχνολογίες στα υπόγεια του Μεταλλείου που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας του εξοπλισμού επιτρέποντας την μέγιστη δυνατή αξιοποίησή για την αύξηση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται οτι η αύξηση της παραγωγής απο τα σημερινά επίπεδα των 400 χιλ τόνων/έτος σε 650χιλ. Τόνους/έτος, είναι μια απο τις κυριότερες επιδιώξεις της εταιρίας που θα επιτρέψει στο μεταλλείο να επιστρέψει στην κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Επίσης, αξίζει να τονιστεί οτι το Μεταλλείο της Ολυμπιάδας έχει ήδη εξοπλιστεί με καινοτόμο σύστημα 4G/LTE που φέρνει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσα στις στοές παρέχοντας ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ σε κάθε σημείο του μεταλλείου. Είναι πλέον το πρώτο μεταλλείο στην Ελλάδα που διαθέτει τέτοια εγκατάσταση και με αυτή, ανοίγουν μεγάλες προοπτικές για την ενίσχυση της λειτουργίας και της ασφάλειας.
Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης.
Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων. Στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων οι οποίοι θα έχουν κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.
Ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί στο Στρατώνι, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός - καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα - θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.
Η σημασία του κέντρου αυτού γίνεται ακόμα πιο μεγάλη εάν συνυπολογίσουμε ότι το 85% των θέσεων εργασίας του 2030 δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, ενώ 4 στα 10 σημερινά επαγγέλματα θα αλλάξουν περιεχόμενο εξαιτίας του αυτοματισμού. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του παρατηρητηρίου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΣΕΒ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr