Κορωνοϊός: Δύσκολη ισορροπία μέχρι τα Χριστούγεννα με 500 καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αχτίδα αισιοδοξίας: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου έρχονται τα 10.000 αντι-ιικά χάπια της Merck - Σταθεροποιείται το επιδημικό κύμα - 53.000 τα ενεργά κρούσματα - Μικρή αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό

Κρατώντας ως θετικό πρόσημο του δύσκολου Νοεμβρίου που διανύουμε την αναχαίτιση της εκθετικής αύξησης του κορωνοϊού και την κατάκτηση μιας οριακής σταθεροποίησης του επιδημικού κύματος, επιστήμονες και κυβέρνηση επιχειρούν να χαρτογραφήσουν το εύθραυστο πεδίο στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα αρχικά μέχρι τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η ισχύς από αύριο νέου πλέγματος μέτρων που στοχεύουν στην προστασία από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση λόγω κορωνοϊού των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δυναμική επανεκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» αλλά και την αξιοποίηση των νέων φαρμάκων για τη νόσο COVID-19, δημιουργούν μικρή αισιοδοξία για τιθάσευση της πανδημίας τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πιθανότατα έως το τέλος του μήνα θα παραληφθούν 10.000 συσκευασίες αντι-ιικών χαπιών της Merck (MSD για την Ελλάδα) και θα ξεκινήσει η διάθεσή τους υπό συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια στους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Αντίθετα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, όπου παρά τη συστράτευση -και την επιστράτευση- δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα, τα όρια της αντοχής όλων έχουν ξεπεραστεί έπειτα από 21 μήνες επιδημίας κορωνοϊού. Το κύμα των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που κατευθύνεται προς τα νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς, όπως αποτυπώνεται στις περίπου 500 νέες εισαγωγές σε καθημερινή βάση και στους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και που πλησιάζουν τους εξακόσιους. Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της πανδημίας. Για κάποιους, μάλιστα, στην πεπατημένη της Αυστρίας, που έθεσε σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή ολικό lockdown, βρίσκεται και η Ελλάδα. Παρότι η κυβέρνηση απέκλεισε νέους περιορισμούς με οποιονδήποτε τρόπο για την κοινωνία και την οικονομία, εφόσον είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οι ειδικοί δεν έχουν αποκλείσει ένα πρόσκαιρο lockdown για να αντέξει το σύστημα υγείας και να «σωθούν» οι γιορτές.

Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν και την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, φτάνοντας στα 53.000, από 47.000 που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι δείκτες μετάδοσης της νόσου (Rt) και θετικότητας υποχώρησαν, γεγονός που αποτυπώνει την οριακή ύφεση της πανδημίας. Οπως έχει φανεί από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα, η όποια σταθεροποίηση και ύφεση στην κοινότητα αποτυπώνεται έπειτα από μερικές εβδομάδες στο σύστημα υγείας και η αποκλιμάκωση είναι πολύμηνη.

Το νέο αντι-ιικό φάρμακο που αναπτύσσεται από τη Merck Sharp & Dohme αναμένεται να λάβει έγκριση από την Ε.Ε. περί τα μέσα Δεκεμβρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή λοίμωξη COVID-19

Το αποτύπωμα των 7.000-8.000 θετικών κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας θα γίνει έντονο από αυτή την εβδομάδα, καθώς θα πληθαίνουν οι ασθενείς που θα κινούνται προς τα νοσοκομεία αναζητώντας περίθαλψη και νοσηλεία για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Χθες βράδυ οι νοσηλευόμενοι ήταν 4.500, με σχεδόν 1.000 να βρίσκονται σε Μονάδες. Και θα γίνει ακόμη πιο βαθύ στο τέλος του μήνα, όπου θα αυξηθούν οι ανάγκες για διασωλήνωση και μοιραία στη συνέχεια και οι θάνατοι εκείνων που δεν θα τα καταφέρουν. Ολα τα στοιχεία συνθέτουν μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο για τον χώρο της υγείας, καθώς η αποσυμπίεση των κλινών COVID θα αρχίσει -και εφόσον συνεχιστεί η μείωση της πανδημίας- πριν από τα Χριστούγεννα και θα διαρκέσει για κάποιες εβδομάδες.

Μάλιστα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μελετούν ήδη το μελανό -και κατά αρκετούς ρεαλιστικό- σενάριο των 800 διασωληνωμένων ως τα μέσα Δεκεμβρίου και σχεδιάζουν τρόπους για την κάλυψη των αναγκών στις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εφόσον καταγραφεί αύξηση κατά 33% των διασωληνωμένων μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Στη Μακεδονία, στη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των κατοίκων τούς οδηγεί μαζικά στα νοσοκομεία μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 700 απλές κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση στο 70% περίπου COVID περιστατικά. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτές τις περιοχές με περίπου 80 ιδιώτες γιατρούς μέσω της επίταξης των υπηρεσιών τους. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς», ανέφερε με αφορμή την επίταξη ο υπουργός Υγείας.

Η θωράκιση των πολιτών μέσω του εμβολιασμού παραμένει το κρίσιμο μέγεθος για τον έλεγχο της επιδημίας. Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό πρώτης δόσης αλλά και για την ενίσχυση με την αναμνηστική δόση, ενώ την ίδια δραματική παρότρυνση προς τους πολίτες έκανε και ο πρωθυπουργός της χώρας την περασμένη Πέμπτη. «Oπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί», επισήμανε κατά το διάγγελμά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Δανίας όπου τα κρούσματα κορωνοϊού κινούνται αυξητικά, αλλά χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς, ούτε καταγράφονται μεγάλες απώλειες.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν συνεχώς τη δύσκολη και συχνά μοιραία έκβαση της πορείας των ανεμβολίαστων ατόμων που μολύνονται και νοσούν από κορωνοϊό. Σταθερά το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο, ενώ το 10% των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία όταν μολυνθούν επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία και σωτήρια η αναμνηστική δόση, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό δείχνουν ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των επιστημόνων, ενδεχομένως και υπό το βάρος των χιλιάδων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω COVID-19 από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή (1.178) είναι περισσότεροι από τους νεκρούς που είχαν καταγραφεί όλο τον Οκτώβριο (1.107). Πλέον τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τα 900.000, εκ των οποίων 137.000 για 1η δόση, 343.000 για 2η δόση και 420.000 για αναμνηστική δόση. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων ανέρχεται στο 74%, με τον τελικό στόχο για στέρεο τείχος ανοσίας να τοποθετείται στο 90%.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από σήμερα και 15 ημέρες αγωνίας πριν το «Σχέδιο Β»

Στον κυκλώνα της πανδημίας η Ευρώπη: Lockdown και επεισόδια σε πολλές πόλεις

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr