Θλίψη στη Θράκη: «Έφυγε» σε ηλικία 42 ετών ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Θλίψη στη Θράκη: «Έφυγε» σε ηλικία 42 ετών ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Αφησε παρακαταθήκη τους αγώνες του υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης της πομακικής ταυτότητας -  Είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν από φανατικούς τουρκόφρονες της μειονότητας στη Θράκη

karahotza_sempaidin_1
Ήταν από τους λίγες φωνές της μειονότητας στη Θράκη, που αντιστάθηκε με πείσμα και θάρρος στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας για εκτουρκισμό των Πομάκων στα ορεινά της Ροδόπης.

Ο δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, «έφυγε» την Τρίτη σε ηλικία 42 ετών, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Καραχότζα ήταν γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης της πομακικής ταυτότητας, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί στο παρελθόν από φανατικούς τουρκόφρονες της μειονότητας, ενώ είχε συγκρουστεί με κύκλους του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης, ο Καραχότζα νοσηλευόταν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο οργανισμός του δεν άντεξε και μετά από έντεκα μέρες νοσηλείας, κατέληξε το πρωί της Τρίτης.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.) και ιδιοκτήτης της τοπικής ενημερωτικής πύλης xanthinet.gr.

Κλείσιμο
Την είδηση του θανάτου την έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα social media, ο δημοσιογράφος, εκδότης της Ενδοχώρας, και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης o Γιάννης Κουριαννίδης, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντα.



Συγκινητικά είναι τα λόγια του συμπατριώτη του εκλιπόντα, πρώην πολιτευτή των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη, Ιρφάν Μεχμέτ Αλή. Μ’ ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα έκανε λόγο για την «κληρονομιά» που άφησε πίσω του. «΄Αφησες εντολή στην πολιτιστική κληρονομιά των Πομάκων να τιμούν την Ελλάδα, να αγαπούν την Ελλάδα και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητήσει ποτέ τον πατριωτισμό των Πομάκων , να μην επιτρέπουν σε κανένα ξένο παράγοντα να μας πουν Τούρκους λόγω θρησκείας» έγραψε, καταλήγοντας : «Πάλεψες πολύ, αν και μικρόσωμος ήσουν ο πιο ψηλός από όλους, περήφανος, αδιαπραγμάτευτος, ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!!! Σε ευχαριστώ, σε ευχαριστούμε και σου υπόσχομαι ότι ο αγώνας σου δεν θα πάει χαμένος, οι ρίζες σου θα βγάλουν καρπούς στην 
Θράκη».

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα.

Ποιος ήταν …

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Προσήλιο της Ξάνθης. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Σμίνθης και στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης από το οποίο αποφοίτησε το 1997. Φοίτησε επί μία τριετία στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του, λόγω προβλημάτων υγείας. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.).

264460878_1263470130824665_381493371672387276_n


Επί σειρά ετών ήταν μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό “Ενδοχώρα”. Ήταν για 3 χρόνια (2006-2009) εκδότης της Πομακικής εφημερίδας NATPRESΗ. Τo πρώτο τεύχος της ΝΑΤΡΡΕSH κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 2006. Η NATPRESH ήταν μία εφημερίδα με τοπικές ειδήσεις από τα πομακοχώρια αλλά και με δίγλωσσα ελληνοπομακικά άρθρα, αιχμηρή κριτική, μαθήματα πομακικής γλώσσας, παραδοσιακά πομάκικα τραγούδια, συνταγές μαγειρικής κ.α. Το 2006, ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία δημόσιου Νηπιαγωγείου στο χωριό του το Προσήλιο.

Την ίδια περίοδο, όταν εργάζονταν στο Δήμο Μύκης ο τότε δήμαρχος Μύκης, Μουτζαχίτ Ντουκιαντζή επιχείρησε να του επιβάλει τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στον χώρο εργασίας του, δηλώνοντας μάλιστα στην τηλεόραση του ALFA ότι η λέξη ΠΟΜΑΚΟΣ είναι βρισιά. Ο Σεμπαϊδήν προχώρησε σε δημόσια καταγγελία (22/5/2006) όπου έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «είμαι περήφανος για την πατρίδα μου την Ελλάδα. Προτίμησα να υποβάλω την παραίτηση μου παρά να ανεχτώ άλλο αυτή τη προσβλητική και προκλητική συγχρόνως συμπεριφορά του δημάρχου Μύκης» Από το 2006 μέχρι σήμερα είχε λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα λέγοντας παντού ότι στη Θράκη δεν υπάρχει καμία Τουρκική μειονότητα, αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα, τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΟΜΑΚΟΙ.

264669018_10226925810268260_2330671942176910167_n


Το πρώτο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα με τίτλο: «Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης» κυκλοφόρησε το 2006 και περιλαμβάνει διαλόγους, καθημερινές φράσεις, ιδιωματισμούς, ευχές, κατάρες, στοιχεία γραμματικής καθώς και Βασικό Πομακο-ελληνικό και Ελληνο-πομακικό Λεξικό. Το δεύτερο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα έχει τίτλο: «Isîy zhïvót Pomátsise – Έτσι ζουν οι Πομάκοι». Το βιβλίο περιέχει 13 πεζά κείμενα και 21 ποιήματα γραμμένα στην πομάκικη γλώσσα.

Το τρίτο του βιβλίο έχει τίτλο: «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα» και εκδόθηκε το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης. Στο βιβλίο αυτό ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα μεταφράζει ποιήματα Ελλήνων και Άγγλων συγγραφέων στη μητρική του γλώσσα. Επί σειρά ετών ήταν συντάκτης και παρουσιαστής πομακόφωνου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων ενώ τα τελευταία χρόνια συνέχιζε την δημοσιογραφική του δράση μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα xanthinet.gr.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η κόρη σπουδάζει Νομική και ο γιος μαθητής της 2ας τάξης Γυμνασίου.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γιάννης Μπέζος τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο με μια μουσική παράσταση

Λονδίνο: Τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες μένουν πια στη βρετανική πρωτεύουσα

Μέγκαν Φοξ: Τι γύρευε η «αλεπού» στο παζάρι της Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης