Ο Γιώργος Τράγκας και η «κληρονομιά της αναταραχής» - Την Πέμπτη η κηδεία του

Ο δημοσιογράφος και κομματάρχης έζησε προκαλώντας ένταση στο δημόσιο διάλογο - Πώς αποτυπώθηκαν στο Twitter μέσα από τα συλλυπητήρια σχόλια οι διαφορετικές απόψεις για τη ζωή και το έργο του, με ενδεικτικές τις αναρτήσεις του Γρηγόρη Πετράκου και του Ηλία Μόσιαλου

Κατά έναν αλλόκοτο τρόπο, που μόνο άνθρωποι σαν και αυτόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τόσο αποτελεσματικά, ο Γιώργος Τράγκας ερεθίζει τις αντιπαραθέσεις και οδηγεί τα πνεύματα σε όξυνση ακόμη και μετά θάνατον. Έζησε προκαλώντας ένταση στο δημόσιο διάλογο, απεβίωσε όπως ο ίδιος επέλεξε -δηλαδή με τη μεγαλύτερη δυνατή διακινδύνευση- και αφ' ότου πέθανε εξακολουθεί να διχάζει. Ομολογουμένως, αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει.

Το hashtag #Τράγκας, με πάνω από 9.000 σχόλια στο Twitter έγινε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου μία από τις 5 κορυφαίες τάσεις στο συγκεκριμένο μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό δεν περιποιεί απαραιτήτως τιμή στον Γιώργο Τράγκα -ή τουλάχιστον όχι με την συνηθισμένη έννοια. Βεβαίως, πιθανώς ο ίδιος να μειδιούσε και να ειρωνευόταν την όλη έξαψη που προκάλεσε με το θάνατό του, πάντα με το χαρακτηριστικό ύφος, τις μούτες και τους οπερατικούς χρωματισμούς στη φωνή, ή αλλιώς τη μοναδική και ανεπανάληπτη συμπεριφορική μανιέρα που είχε καθιερώσει σαν σήμα κατατεθέν του.

Τα ανάμικτα συναισθήματα για το χαμό του Γιώργου Τράγκα, το εύρος των συλλυπητηρίων σχολίων τα οποία διατυπώνονται πανταχόθεν εκτείνεται από την ειλικρινή θλίψη και έναν κάποιο αναδρομικό θαυμασμό, έως τις τυπικές αναφορές, πίσω από τις οποίες ελάχιστα κρύβονται παλιές πληγές, σαν ανάμνηση των μέχρις εσχάτων διαξιφισμών με τον τεθνεώτα.



Πολύ σχηματικά, στο ένα άκρο -αυτό της λατρείας στον «ήρωα» Τράγκα- θα μπορούσε να τοποθετείται ο γνωστός αρνητής του εμβολιασμού (και όχι μόνον), Γρηγόρης Πετράκος. Στην αντίπερα όχθη, μαζί με πάμπολλους από όσους ο αρχέτυπος Έλληνας ραδιο-showman είχε κατά καιρούς κατακρίνει ανελέητα, στέκει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Έτσι σχηματίζεται ένα δίπολο, αγάπης και νοσταλγίας από τη μία (Πετράκος), όχι και τόσο ευχάριστων αναμνήσεων από την άλλη (Μόσιαλος). Στα δύο άκρα, όπως και σε ολόκληρο το φάσμα των ενδιάμεσων απόψεων για τον Γιώργο Τράγκα, κείνται μερικές χιλιάδες tweet και αναρτήσεων στο Facebook, από επωνύμους όπως πχ ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και χιλιάδες «ανωνύμους». Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν παράλληλα να προσαρμοστούν σε μια ζωή χωρίς την καθημερινή δόση από την κατά Τράγκα ανάλυση της επικαιρότητας.



Κατά πρώτον, ο λόγος δίνεται στον Γρηγόρη Πετράκο: «'Θείε' Γιώργο σε χαιρετώ» έγραψε στο Facebook ο τραγουδιστής και άτυπος γκουρού των ανά την Ελλάδα αρνητών -υπό την ευρεία και αφηρημένη έννοια. « Ήσουν ο πιο ζωντανός άνθρωπος που έχω γνωρίσει» συνεχίζει ο Γρηγόρης Πετράκος, για να περάσει στον καθαυτό επικήδειο έπαινο ως εξής: «Το βλέμμα σου πιο οξύ κι από ξυράφι. Όσα έμαθα από σένα σε λίγους μήνες, θα χρειαζόμουν πολλές ζωές να τα βρω μόνος μου. Όταν γνωριστήκαμε, μου είπες: 'Ανιψιέ', θέλω, πριν 'φύγω' να ρίξω ένα καράβι στο λιμάνι. Να μπουν μέσα νέες φωνές και άνθρωποι που αντιστέκονται στη λαίλαπα που ερχεται. Μετά εγώ θα φύγω, έτσι κι αλλιώς, και κάντε το ό,τι θέλετε. Ρίξτε το στα βράχια, πουλήστε το ή βοηθήστε τη χώρα σας όπως μπορείτε'. Δεν πρόλαβες να το ρίξεις στη θάλασσα το καραβάκι. Μη σε νοιάζει. Είναι σα να το 'κανες. Οι άνθρωποι εδώ, σαν καννίβαλοι, ακόμα τσακώνονται περί του αν το είχες κάνει ή δεν το είχες κάνει... Μετά από τόσο σάλιο που ξόδεψες να τους ξεστραβώσεις για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική εργαλειοποίηση του ιού, αυτοί ακόμα πιστεύουν ότι το θέμα μας είναι η 'δημόσια υγεία'... Ακόμα βλέπουν φαντάσματα με 'αρνητές του ιού' και 'αντιεμβολιαστές'. Όσο ήσουν στο νοσοκομείο δεν είπα λέξη, θείε. Δεν τους έδωσα ούτε ψιχουλο, τροφή, να γράφουν, να παραποιούν και να καννιβαλίζουν. Κι ας με 'τσιγκλούσαν' τα τρολάκια τους. Έτσι θα ήθελες και έτσι έπραξα. Και τώρα δε θα πω κουβέντα. Θα φύγεις με αξιοπρέπεια. Τα έκανες όλα. Δεν έχεις παράπονο. Δέκα ζωές έζησες. Καλέ Θεέ, δώσε ξεκούραση στην ψυχή του και δύναμη στη γυναίκα του».

Πολύ λιγότερο εκτενές αλλά πολύ πιο αιχμηρό -και όσο παρεξηγήσιμο θα το ήθελε πιθανώς και ο ίδιος ο Γιώργος Τράγκας- ήταν το σχόλιο που έκανε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επ' αφορμή της εκδημίας του δημοσιογράφου και κομματάρχη: «Την περίοδο 2009-12 αλλά και τα τελευταία 2 χρόνια άκουσα πολλά από τον αποθανόντα και τους οπαδούς του. Αλλά κανείς δεν μπορεί να χαίρεται με τον θάνατο ενός ανθρώπου. Ακόμη και αν είναι ακραίος και με φασίζουσα νοοτροπία».



Το ότι ο κ. Μόσιαλος παρεξέκλινε του άτυπου δόγματος βάσει του οποίου ο νεκρός δικαιώνεται αξιωματικά και άνευ επιφυλάξεων, προκάλεσε έναν ξεχωριστό κύκλο αντιπαραθέσεων, ακόμη και κατακραυγής για την αδιανόητη ασέβεια την οποίαν επέδειξε -πάντα κατά την άποψη μιας ορισμένης μερίδας της κοινής γνώμης- εκτοξεύοντας βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ το άψυχο πλέον σώμα του Γιώργου Τράγκα «είναι ζεστό ακόμη», κατά το λαϊκώς λεγόμενον.

Όμως, ως άνθρωπος της επιστήμης και μη ανορθολογιστής, ο Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει την ειλικρινή άποψή του για τον Γιώργο Τράγκα, χωρίς να παραμερίζει τις μεταξύ τους διαφορές. Χωρίς να ακυρώνει ή να παρακάμπτει την εμπάθεια των επιθέσεων που δεχόταν εκ μέρους του Γιώργου Τράγκα. Οι διαφορές τους, φυσικά, δεν λύθηκαν ως δια μαγείας με το θάνατο του Έλληνα radio star. Με το σχόλιό του ο κ. Μόσιαλος δηλώνει ότι δεν είναι εύκολο να ξεχάσει όλα όσα του καταμαρτυρούσε ο Γιώργος Τράγκας, φτάνοντας σε σημεία έξαλλου φραστικού λιθοβολισμού, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να έχει πυροδοτήσει μια σύγκρουση μεταξύ των δύο με φόντο κάποια αίθουσα δικαστηρίου.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις όπου η αδυσώπητη κριτική που ασκούσε ο Τράγκας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επιτροπή των ειδικών συμβούλων περί την πανδημία είχε εκτροχιαστεί, φλερτάροντας ανοιχτά με την νομικώς επιλήψιμη συκοφαντία:

«Κανένα νησί δεν πρόκειται να δουλέψει. Κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ο Τσιόδρας, ο Σύψας, ο Μόσιαλος [...], κατέστρεψαν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων με το επιχείρημα ότι τις έσωσαν». Αυτά έλεγε από ραδιοφώνου και έγραφε στο crashonline.gr ο Γιώργος Τράγκας στις αρχές Ιουνίου του 2020.

Λίγες ημέρες πριν από την ως άνω αναφορά, ο Τράγκας είχε περιλάβει ξανά τους ειδικούς. Και καθιστούσε απολύτως σαφές τι πίστευε ο ίδιος γι' αυτούς: «Ο κος Τσιόδρας, ο κος Σύψας και ο κος Μόσιαλος που έπαιξαν τα παιχνίδια του Γκέιτς και του ΠΟΥ, όπως και μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών – δεν μας λένε τι θα κάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, εξαιτίας των ανόητων και βλακωδών μέτρων που έχουν επιβάλλει».



Και ακόμη πιο πριν, το Μάιο του 2020, ο Γιώργος Τράγκας ξεσπάθωνε λέγοντας «ο κος Τσιόδρας, ο κος Σύψας και ο κος Μόσιαλος κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία. Φυσικά αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον τομέα των ακραίων εισηγήσεών τους. Ο κος Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί ακόμα σε ποια πολιτική χαράδρα τον έριξε το τρίο Τσιόδρας – Σύψας – Μόσιαλος».

Καθώς οι μνήμες της, καθόλου σπάνια οδυνηρής, σύγκρουσης με τον Γιώργο Τράγκα θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τρέχουσα πραγματικότητα, τόσο πιο ψύχραιμα θα αποτιμάται ο βίος και η πολιτεία του Γιώργου Τράγκα. Αυτό ισχύει ακόμη και για όσους ένιωσαν να στοχοποιούνται, να δέχονται θανάσιμα πλήγματα -επανειλημμένως και αδίκως, μάλιστα- από την πύρινη ρομφαία την οποία κράδαινε ο Τράγκας από ραδιοφώνου -μεταφορικώς ομιλώντας.

Τέλος, ας αναφερθεί για άλλη μία φορά ότι η κηδεία του 72χρονου Γιώργου Τράγκα είναι προγραμματισμένη να τελεστεί το μεσημέρι της Πέμπτης στις 13:00. Εις μνήμην του θα ψαλλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον ιερό ναό Παναγίας της Ελευθερώτριας, στην Κηφισιά.

Μικρό ανθολόγιο tweet σχετιζόμενα με το θάνατο του Γιώργου Τράγκα:








Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυροί βοριάδες, κρύο και βροχές - Έρχονται χιόνια και στην Αθήνα

Το τετ-α-τετ Ανδρουλάκη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες - Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου

Οι αρχές του Ισημερινού απαγορεύουν τους εορτασμούς σε δημόσιους χώρους ενόψει του τέλους του έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr