Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» Λύτρα για «Omicron»: Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα!

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» Λύτρα για «Omicron»: Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα!

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς καθυστέρηση -  «Η παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Αλφα. Η Omicron φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα» αναφέρει

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» Λύτρα για «Omicron»: Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα!
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, για την παραλλαγή «Omicron».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή "Δέλτα" χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την "Αλφα". Η "Omicron" φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη "Δέλτα"».

Ο καθηγητής τονίζει ότι «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Στην ανάρτησή του αναδημοσιεύει πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ.

Απαντώντας στο πόσο επικίνδυνη είναι ο Θεόδωρος Λύτρας λέει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

Κλείσιμο
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» Λύτρα για «Omicron»: Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα!

Η μεταδοτικότητα της Omicron

Κρίσιμη παράμετρος της νέας παραλλαγής είναι, όπως ανέφερε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία και τους εμβολιασμούς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η μεταδοτικότητα. «Χαρακτηρίζεται ως μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δυο με τρεις μέρες. Στην παραλλαγή Δέλτα ο διπλασιασμός των κρουσμάτων καταγραφόταν κάθε 11 με 14 ημέρες» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί ή ως ολιγοσυμπτωματικοί, κάτι που στο προηγούμενο κύμα της Δέλτα δεν είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα. Τα κρούσματα της Δέλτα σε εμβολιασμένους αφορούσαν κυρίως τους εμβολιασμένους ηλικίας άνω των 70 χρόνων και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Omicron στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου αφορά την επαναλοίμωξη που προκαλεί. Όπως προέκυψε από μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Imperial College, άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν προστατεύει όσους έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη κορωνοϊού.

Η πιθανότητα επαναλοίμωξηε με την Omicron είναι στο 8% από το 1% που ήταν η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι ένα άτομο μολυσμένο με την Omicron μπορεί να μολύνει πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του αρχικού στελέχους είναι 2, δηλαδή ένας ασθενής κολλούσε άλλους δύο. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Omicron έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Ουχάν, δηλαδή ένας κολλάει 8 και περισσότερα άτομα.

Η βαρύτητα της νόσου covid με το στέλεχος Omicron

«Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Μας αρέσει όμως, και το θέλουμε να το επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία βάσει των στοιχείων που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, από εκεί που ξεκίνησε και η μετάλλαξη Omicron» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Φαίνεται επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Είναι ενδεικτικό ότι και τα 27 άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουν ήπια ολιγοήμερα συμπτώματα και παραμένουν σε καλή κατάσταση στο σπίτι τους.

Στη Νότιο Αφρική έχουν καταγραφεί 20.000 κρούσματα σε αυτό το κύμα έναντι 4.500 στο προηγούμενο κύμα Δέλτα. Όσοι εισάγονται στο νοσοκομείο είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι βραχεία, είναι 2 - 2,5 ημέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα, και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τη θνητότητα του προηγουμένου κύματος, 6,6% έναντι 17%. Βέβαια και εδώ το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο

«Βεβαίως δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη, όπως της Ευρώπης, δεδομένου ότι στη Νότιο Αφρική, πρώτον, το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών, άρα δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα και δεύτερον ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότιο Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει» είπε η καθηγήτρια.

Επίσης, με τη νόσηση λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης αλλάζουν τα συμπτώματα που κατέγραφαν οι ειδικοί μέχρι τώρα με τη Δέλτα: στη μετάλλαξη Δέλτα εκδηλώνονταν πιο βαριές πνευμονίες και ταχύτατα χαμηλός κορεσμός οξυγόνου στον οργανισμό, χωρίς μάλιστα να δίδει σημάδια στον ασθενή. Με την Omicron οι ειδικοί βλέπουν ότι οι ασθενείς με covidi-19 έχουν εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Η προστασία του εμβολίου έναντι της Omicron

Το κεφάλαιο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι η ικανότητα της παραλλαγής Omicron, να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων. Παρότι έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα με διαφορετική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα συγκλίνουν: η τρίτη δόση αποτελεί ένα υπερ-όπλο, που προστατεύει από τις γνωστές μεταλλάξεις και για τη σοβαρή νόσο και για τον θάνατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, μελέτη έξι μηνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Omicron είναι 35%, ενώ ήταν 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήταν 76% για την Omicron και πάνω από 90% για τη Δέλτα. Δηλαδή, η τρίτη δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του κορωνοϊού.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγνοούμενη φοιτήτρια στη Γιούτα βρέθηκε στο υπόγειο του απαγωγέα της γυμνή και «καλυμμένη με κάρβουνα»

Πολικές θερμοκρασίες στα ορεινά της χώρας, πού άγγιξαν τους -9 βαθμούς Κελσίου

Τι αλλάζει στη ζωή μας με την Όμικρον - Τesting για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και διασκέδαση για τις γιορτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης