Το Mastercard Innovation Forum 2024, η ετήσια εκδήλωση - σημείο αναφοράς για τον τομέα των πληρωμών στη χώρα, έφερε στο προσκήνιο κορυφαίους ομιλητές που εξέτασαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το μέλλον των συναλλαγών και ανέδειξαν την καινοτομία σε καταλύτη προόδου.
Ανάργυρος Μαριόλης, ο «καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου»
Νέα παγκόσμια διάκριση για τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρο Μαριόλη - Η πορεία του από το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Βύρωνα έως τη Μάνη, η ιστορία με τον Τζέφρι Πάιατ και η προσφορά του σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από καταγωγή ή θρησκεία - Πώς έκανε ιχνηλάτηση για COVID σε 7.000 εργάτες γης μέσα σε μία εβδομάδα
Eναν μεγάλο μποναμά επεφύλασσε η νέα χρονιά για τον γιατρό Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο για το 2021 (Global Family Doctor) από τον παγκόσμιο οργανισμό Wonca.
Ο γιατρός είχε βραβευτεί και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό οικογενειακών γιατρών, ενώ το 2016 τιμητική διάκριση του είχε απονείμει και η Ακαδημία Αθηνών.
Πρόκειται για τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ο οποίος τον Ιούλιο του 2019 είχε αναλάβει τη φροντίδα και τη διακομιδή αργότερα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας του πρέσβη+ των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ όταν σε ολιγοήμερες διακοπές στη Μάνη τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση που είχε με το ποδήλατό του. Αλλά και τον γιατρό που τον Σεπτέμβριο του 2020 με τα λιγοστά του μέσα και χωρίς καμία βοήθεια από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο πραγματοποίησε μέσα σε μία εβδομάδα 7.000 ιχνηλατήσεις για κορωνοϊό σε εργάτες γης του Δήμου Ευρώτα.
Οπως αναφέρει στο «protothema.gr» ο γιατρός Ανάργυρος Μαριόλης, όπως οι προηγούμενες βραβεύσεις του έτσι και η τωρινή μπορεί να δίνονται στον ίδιο, ωστόσο το βραβείο αυτό ανήκει στους ασθενείς, αλλά και σε όλους εκείνους που εδώ και 25χρόνια πιστεύουν στο όραμά του.
«Το γεγονός ότι μου είχε απονεμηθεί η ευρωπαϊκή βράβευση το 2019 δεν σήμαινε απαραίτητα ότι θα εξασφάλιζα εύκολα και την παγκόσμια αυτή διάκριση. Δεν γίνεται έτσι, είναι αυστηρά τα κριτήρια. Ολοι οι οικογενειακοί γιατροί είμαστε μέλη του παγκόσμιου οργανισμού, αριθμητικά μιλάμε για κάτι λιγότερο από 1 εκατ. γιατρούς. Ολοι κρινόμαστε μέσα από τη δουλειά μας, τα όσα κατά καιρούς δημοσιεύουμε, ανακοινώνουμε, τις ομιλίες μας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το βραβείο αυτό δεν το πήρα εγώ, αλλά οι ασθενείς. Η απονομή αυτής της τιμητικής βράβευσης θέλω να τους φωτίζει και να απλώνει παντού τη ζεστασιά της».
Μια πορεία γεμάτη αγώνα, όνειρα για μια καλύτερη πρωτοβάθμια υγεία και στόχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα από σκληρή δουλειά, που δεν ξέρει από ρεπό και αργίες, διακοπές και οικογενειακές στιγμές με τον 7χρονο σήμερα γιο του, καθώς πάνω απ' όλα κι όλους εκείνος βάζει το καθήκον.
«Οταν ολοκλήρωσα την ιατρική ειδικότητα, η απόφαση που πήρα ήταν να ξαναοργανώσω στη ζωή μου τη συνωμοσία του ονείρου, γι' αυτό είχα την ιδέα να ιδρύσω το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, στον Βύρωνα. Για να τεκμηριώσουμε σε αστικό περιβάλλον το όραμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του οικογενειακού γιατρού. Ομολογώ ότι όλη αυτή η πορεία μοιάζει με παραμύθι. Τα παραμύθια βέβαια είναι προσπάθειες πάρα πολλών ανθρώπων, γι' αυτό και τους ευχαριστώ θερμά. Μια μελέτη που ξεκίνησε το 2002 και με τη βοήθεια του τότε υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη, του πρώην υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή και του Νίκου Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε το 2004. Εκείνοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στο όνειρο του Βύρωνα. Ολη η ιδέα, η εισήγηση, τα σχέδια ήταν δικά μου. Στα εγκαίνια είχε παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής».
Το στοίχημα της προσφοράς και της αγάπης λίγα χρόνια αργότερα οδήγησαν τον Ανάργυρο Μαριόλη στον τόπο καταγωγής του, τη Μάνη και στη θέση του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Εκεί ήταν τον Ιούλιο του 2017, όταν, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονταν για μέρες στην περιοχή, γνωρίστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια γνωριμία που το 2019 έμελλε να του φέρει την τιμητική πρόταση, την οποία δέχτηκε, για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 2019:
«Πήρα την απόφαση να κατέβω και να προσφέρω υπηρεσίες στη νοτιοανατολική εσχατιά της ηπειρωτικής Ευρώπης, τη Μάνη. Θα ασφυκτιούσα σε μια κοινωνία που μου αρνείται το δικαίωμα της διπλής σκέψης, της πραγματικής και του ονείρου. Μπορεί να εξασκήθηκα στο λίγο αλλά όχι στο μικρό, όμως θα συνεχίσω να είμαι διεκδικητής του ολόκληρου» αναφέρει και προσθέτει: «Εδώ κάνω τα πάντα, από τη συντήρηση του Κέντρου Υγείας μέχρι τον οδηγό του ασθενοφόρου. Εχω πάει άπειρες διακομιδές όλα αυτά τα χρόνια, ενώ μαζί με την ομάδα μου έχουμε βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις».
Η διακομιδή του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ
«Ηταν τον Ιούλιο του 2017 όταν δεχτήκαμε στο Κέντρο ένα επείγον τηλεφώνημα για τραυματία. Χωρίς να γνωρίζω καν ποιος ήταν ο τραυματίας έφυγα απευθείας για το σημείο. Εκεί ενημερώθηκα πως ήταν ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο ως οδηγός του ασθενοφόρου τον μετέφερα αργότερα και στην Αθήνα, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Είχε πέσει με το ποδήλατό του και είχε χτυπήσει σοβαρά και τα δυο του πόδια. Σε πρώτη φάση τον μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας για την πρώτη εκτίμηση και θεραπεία και στη συνέχεια τον μετέφερα στην Αθήνα. Μάλιστα μου είχε πει ότι μετά από ένα χρόνο θα ερχόταν ξανά στη Μάνη να με βρει, όπως κι έγινε. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα του χάρισα κι ένα αναμνηστικό. Αυτό το περιστατικό, όπου εγώ σε πρώτη φάση δεν είχα καταλάβει πως ήταν ο πρέσβης, είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2019 και η επίσκεψή του έγινε το 2020».
Για το ατύχημα καθώς και για την εξαιρετική φροντίδα που είχε δεχτεί στο Κέντρο Υγείας Αερόπολης ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφερθεί και με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας της Αρεόπολης για την εξαιρετική φροντίδα που έλαβα μετά το πρόσφατο ατύχημα με το ποδήλατο στη Μάνη και ευχαριστώ όλους τους Ελληνες φίλους μου που τηλεφώνησαν για να ευχηθούν περαστικά. Είμαι στενοχωρημένος που με έκανε να διακόψω το ταξίδι μου σύντομα, αλλά προσμένω να επιστρέψω στην Αθήνα για την ανάρρωσή μου».
Χιλιάδες ιχνηλατήσεις σε μία εβδομάδα
Αλλη μια στιγμή που θα μείνει αξέχαστη στην καριέρα του Ανάργυρου Μαριόλη ήταν όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 και πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί κλήθηκε να κάνει μαζικά τεστ COVID-19 σε εργάτες γης του Δήμου Ευρώτα. Στην περιοχή είχαν βρεθεί ήδη τα πρώτα θετικά κρούσματα κορωνοϊού και ο φόβος για ένα τοπικό lockdown ήταν για άλλη μία φορά υπαρκτός:
«Είχα διαμορφώσει σκηνές στην προ εμβολίου εποχή, όπου μέσα εκεί κάναμε σε άλλες την ιχνηλάτηση, σε άλλες την καραντίνα και τη θεραπεία COVID-19 των εργατών γης στον Δήμο Ευρώτα. Εκεί μας είχε επισκεφτεί τότε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον COVID-19 Σωτήρης Τσιόδρας γιατί είχε τεθεί τότε το ερώτημα αν έπρεπε ο Δήμος Ευρώτα να μπει σε καθεστώς lockdown ή όχι. Είχε συμφωνήσει μαζί μου τότε να μην τεθεί ο δήμος σε lockdown, με αποτέλεσμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κάνω ιχνηλάτηση σε 7.000 άτομα, εργάτες γης. Οσοι είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, με τη βοήθεια του δήμου, έμεναν καραντίνα μέσα σε σκηνές, όπου εκεί τους κάναμε και τη θεραπεία. Τους βλέπαμε κάθε μέρα και δεν χρειάστηκε καμία βοήθεια από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Ολα έγιναν εκεί, μέσα στις σκηνές».
Τα 10 μποφόρ και η ανεμόσκαλα
«Δεν ξεχνάω ποτέ δύο από τις πολλές φορές που κληθήκαμε ως Κέντρο να παραλάβουμε δύο άτομα μέσα από τη θάλασσα. Το ένα ήταν ένας Τούρκος καπετάνιος εμπορικού πλοίου, ο οποίος έπαθε οξύ ισχαιμικό επεισόδιο-στεφανιαία νόσο, και το άλλο μία γυναίκα μέσα από κρουαζιερόπλοιο με 3.000 τουρίστες, την οποία παραλάβαμε με διαβητικό κώμα. Και τα δύο συνέβησαν νύχτα με 10 μποφόρ. Δύσκολες περιπτώσεις και οι δύο» λέει ο γιατρός Ανάργυρος Μαριόλης και εξιστορεί:
«Στο περιστατικό με τον Τούρκο καπετάνιο φύγαμε με ένα καΐκι προκειμένου να προσεγγίσουμε το πλοίο. Εκεί ανέβηκα πάνω και τον μεταφέραμε με φουρτούνα στο καΐκι. Δεν υπολογίσαμε τίποτα πέρα από την ανθρώπινη ζωή που έπρεπε εκείνη την ώρα να σώσουμε. Αξέχαστη και η διάσωση της γυναίκας με το διαβητικό κώμα που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο γιατί χρειάστηκε να ανέβω στο πλοίο με ανεμόσκαλα. Τόσο ο ιδιοκτήτης του καϊκιού που με μετέφερε ανοιχτά από το ακρωτήριο Ταίναρο όσο και η συνάδελφος νοσηλεύτρια που είχα μαζί μου τα είχαν χαμένα, καθώς αναρωτιούνταν αν τελικά θα τα καταφέρω. Η προσέγγιση ήταν δύσκολη γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με 3.000 άτομα».
Ο πυροσβέστης στα βουνάτης Αρεόπολης
«Σε όλες αυτές τις στιγμές όλα γίνονται ένα, η μοναξιά, ο κίνδυνος, η σιωπή και η αναγκαιότητα της αποστολής μου. Για μένα η ιατρική δεν είναι επάγγελμα, είναι απλά το καθήκον ενός γιατρού στη Μάνη που αισθάνεται ως μικρός γιος της. Το καλοκαίρι που μας πέρασε σώσαμε μέσα από τη φωτιά έναν πυροσβέστη με ορθοπεδικό τραύμα. Μόλις δέχτηκα την κλήση έτρεξα ως εκεί. Για να τον παραλάβουμε, χρειάστηκε να μπούμε μέσα στη φωτιά στα βουνά της Αρεόπολης, όπου μας περίμενε. Ολα κύλησαν ευτυχώς ομαλά, καθώς η φωτιά είχε αλλάξει κατεύθυνση».
Με το μωρό στην αγκαλιά
«Τι να θυμηθείς απ' όλα αυτά τα χρόνια και τι να ξεχάσεις. Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που έπρεπε να σώσουμε μια οικογένεια μεταναστών από βέβαιο πνιγμό. Ηρθε ένα σκάφος με μετανάστες, που δυστυχώς τους πέταξε στη θάλασσα χωρίς καμία ευαισθησία για το αν οι άνθρωποι αυτοί θα τα καταφέρουν ή όχι. Με τη βοήθειά μου, η μάνα, που κρατούσε το μωρό αγκαλιά, κατάφερε κολυμπώντας να προσεγγίσει τα βράχια και να σωθούν. Μαζί τους σώθηκαν ευτυχώς και τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Τα βγάλαμε στη στεριά και τα εξετάσαμε, μέχρι που βεβαιωθήκαμε πως ήταν εντελώς καλά».
Ενα λουλούδι για «ευχαριστώ»
«Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο έντρομη μία γυναίκα από θαλάσσια περιοχή κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο για μια βάρκα που βούλιαζε. Χωρίς δεύτερη σκέψη έφυγα για το σημείο. Καταφέραμε να σώσουμε τη γυναίκα μαζί με τον αδελφό της, που κινδύνευαν από πνιγμό. Είχα πάει μ' έναν συνεργάτη μου ως εκεί. Η γυναίκα αυτή δεν έχει ξεχάσει στιγμή την ημέρα εκείνη και κάθε φορά που έρχεται στο Κέντρο Υγείας, γιατί είναι κάτοικος εδώ, μου προσφέρει με δάκρυα στα μάτια ένα λουλούδι και φεύγει».
Ειδήσεις σήμερα:
Νεκρός σε ξενοδοχείο στη Φλόριντα βρέθηκε ο Αμερικανός κωμικός Μπομπ Σάγκετ
Σεισμός στη Φλώρινα: Νύχτα αγωνίας για τα 5,3 Ρίχτερ, έγινε αισθητός από Βουλγαρία μέχρι Λάρισα
Με σελφ τεστ η επιστροφή των μαθητών αύριο Δευτέρα στα σχολεία αλλά και με στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr