ΕΛ.ΑΣ: Σε πυρήνες των 100 ατόμων οι «Θεματοφύλακες του συντάγματος» σε όλη την Ελλάδα

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της Αστυνομίας που προσπαθεί να στοιχειοθετήσει δράση εγκληματικής Οργάνωσης - Εμφύλιος μεταξύ 15 «πρωταγωνιστών» που θέλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένας εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών

Πυρήνες των 100 ατόμων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λέσβο, Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας, όλοι τους αυτόκλητοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», έδειξε η έρευνα της Ασφάλειας μετά την εισαγγελική παραγγελία. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της έρευνας που αφορά τη χαρτογράφηση των ενεργών ατόμων, τα συμβάντα στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει και τις αναρτήσεις που έχουν κάνει προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποδειχθούν η σύνδεση μεταξύ τους και ο συντονισμός της δράσης τους από ενιαίο κέντρο. Στην περίπτωση αυτή, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί ότι πίσω από τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει κακουργηματικές πράξεις και συνεπώς οι έρευνες μπορεί να πάρουν άλλη τροπή με άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις.

Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν 15 άτομα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μία γυναίκα, ένας εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, αλλά και ένας που αυτοπροβάλλεται ως νομοθέτης και -υποτίθεται- άριστος γνώστης του Συντάγματος.

Σχεδόν έναν μήνα μετά το επεισόδιο με την αρπαγή του γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας που οδήγησε σε συλλήψεις και την προφυλάκιση κάποιων εκ των δραστών, η έρευνα της Ασφάλειας ανέδειξε και κάτι ακόμη. Τις ημέρες των εορτών οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και οι ομαδούλες τους σταμάτησαν τα πάντα: από τις καταδρομικές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα μέχρι τις αναρτήσεις στα social media με εκπαιδεύσεις πολέμου που πραγματοποιούσαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας που έχει γνώση των ερευνών, «ο φόβος να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για βαρύτατα αδικήματα, ακόμη και να προφυλακιστούν, τους έκανε σε αυτή τη φάση να παραδώσουν τα όπλα».

Εγκληματική οργάνωση

Η Κρατική Ασφάλεια έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυνήγι των «ψεκασμένων» σχηματίζοντας με στοιχεία που συλλέγει δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Αρχικά, είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσου εντοπισμού και ταχείας επέμβασης σε περιπτώσεις που μέλη ομάδων όπως οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ή παρακλάδια τους πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις και άγρια επεισόδια όπως αυτό με την αρπαγή του γυμνασιάρχη στην Πιερία.

Ωστόσο, αν και υπήρχαν πληροφορίες για κλιμάκωση των ενεργειών τους, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον το βασικό ζητούμενο των Αρχών είναι ο σχηματισμός δικογραφιών με βαρύτατες κατηγορίες, ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτή της αρπαγής για όλους όσοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Η διαδρομή

Οταν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ξεπέρασαν κάθε όριο αρπάζοντας τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αιγινίου Πιερίας, οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας ξεκίνησαν να χαρτογραφούν τη συγκεκριμένη ομάδα. Οπως προέκυψε, τρεις από αυτούς που τώρα μάχονται για το ποιος θα είναι αρχηγός των «Θεματοφυλάκων», εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους «Αγανακτισμένους», που στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου προσπαθούσαν να στρατολογήσουν κόσμο για να αποκτήσουν δύναμη. Στη συνέχεια, μεταπήδησαν στον Αρτέμη Σώρρα. Τότε ξεκίνησαν νέα πορεία συγκεντρώνοντας κόσμο και λαμβάνοντας συνδρομές με φόντο το χρέος, τα δισεκατομμύρια του Σώρρα και την προτροπή στους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους. Ωστόσο, η σύλληψη του αρχηγού τους και η κατάληξή του στη φυλακή οδήγησαν κάποιους από αυτούς να ξεκινήσουν νέο αγώνα, αυτή τη φορά με φόντο τη Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πανδημία, ο κορωνοϊός, τα εμβόλια και οι μάσκες τούς έδωσαν τροφή να αλλάξουν το αφήγημά τους και να επικεντρωθούν με μανία κατά του εμβολιασμού, των μέτρων και της χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Από το γκρουπ που χαρτογράφησαν οι Αρχές κάποιοι προέρχονται από τους «Αυτόχθονες Ιθαγενείς Ελληνες», άλλοι από ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ έχουν κάνει περάσματα από τη Χρυσή Αυγή και από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Κομβικός θεωρείται και ο ρόλος μιας γυναίκας που δείχνει ιδιαίτερα σκληρή και χρησιμοποιεί κυρίως το Facebook και συγκεκριμένες ομάδες για να προσελκύσει κόσμο.

Σε κόντρα με τους τρεις που παρουσιάζονται ως ηγέτες της ομάδας φέρεται να είναι και ένα άτομο που εμφανίζεται ως «μοναδικός νόμιμος ανώτατος τριαδικός νομοθέτης εκτελεστής Α’ εθνικός δικαστής». Ο συγκεκριμένος, που μοιάζει με κόπια του Αρτέμη Σώρρα, δεν αναγνωρίζεται από τους άλλους, τους οποίους ούτε και εκείνος αναγνωρίζει, ενώ προσπαθεί με σοβαροφάνεια και αυστηρό λόγο να προσελκύσει πιστούς. Στο site που έχει παρουσιάζει τη δική του πρόταση για νόμισμα, ενώ έχει συντάξει δωδεκάλογο συμπεριφοράς.

Οι τομεάρχες

Συνολικά, από τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων τους τελευταίους έξι μήνες προκύπτουν 15 πρόσωπα διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με διαφορετικούς κομβικούς ρόλους στην αυτόκλητη ομάδα «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Αυτοί που ιεραρχικά βρίσκονται κάτω από τους υποτιθέμενους αρχηγούς έχουν μπει στο στόχαστρο της Κρατικής Ασφάλειας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ερευνάται αν έχουν στενή επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους, αν συντονίζουν τις ενέργειές τους και καθοδηγούνται από ένα ενιαίο στρατηγείο που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, στόχος των Αρχών είναι να κοπούν τα κεφάλια της οργάνωσης, που πλέον επενδύει στη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών της, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα με την αναβαθμισμένη δράση της.

Ανάμεσα στους 15 ξεχωρίζει και η γυναίκα που έχει επαφή με τους τρεις υποτιθέμενους αρχηγούς και με συνεχείς αναρτήσεις στα social media σπέρνει τον διχασμό, το μίσος και το ψέμα. Τα τρία άτομα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο αρχηγός, ενώ κομβικός θεωρείται ο ρόλος περίπου 10 ανδρών που ηγούνται τοπικών πυρήνων στην Κρήτη, στη Λέσβο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, κυρίως, της Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών έχει μπει και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται ως εκπαιδευτής στον «αστικό και δασικό πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, των μελών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί οι «Θεματοφύλακες» να πάρουν τα όπλα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεσκονίζει δύο συγκεκριμένα sites και περίπου 30 προφίλ και ομάδες στο Facebook και στα άλλα social media που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και συγκεντρώνουν σχόλια διαφόρων χρηστών απ’ όλη τη χώρα με ακραίες απόψεις και επικίνδυνες συμπεριφορές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr