Γέφυρα Ευήνου: Αγωνία και οργή για την ανυπαρξία λύσεων στο πρόβλημα του αποκλεισμού

Γέφυρα Ευήνου: Αγωνία και οργή για την ανυπαρξία λύσεων στο πρόβλημα του αποκλεισμού

Η κατάσταση πλέον είναι αφόρητη, αφού οι μετακινήσεις προς το Μεσολόγγι ή και το Ευηνοχώρι, που είναι το γυμνάσιο και το λύκειο, διεξάγονται με τεράστιες, ενίοτε και ανυπέρβλητες δυσκολίες

GEF
Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας η μαζική συνέλευση, που είχαν προαναγγείλει οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την γέφυρα του Ευήνου, η οποία έχει καταστραφεί από τις νεροποντές του Δεκεμβρίου, οδηγώντας τους να βιώνουν ένα ιδιότυπο αποκλεισμό.

Η κατάσταση πλέον είναι αφόρητη, αφού οι μετακινήσεις προς το Μεσολόγγι ή και το Ευηνοχώρι, που είναι το γυμνάσιο και το λύκειο, διεξάγονται με τεράστιες, ενίοτε και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η κοινωνική και οικονομική ζωή έχει διαταραχθεί, οι κάτοικοι περιστέλλουν δραστηριότητες, ακόμα και των παιδιών τους (αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες), προκύπτουν θέματα υγείας που αντιμετωπίζονται μετ’ εμποδίων, ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής κινδυνεύουν με ανυπολόγιστες ζημιές.

GEF1

Κλείσιμο
Η αγωνία και η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς πενήντα μέρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας, η οποία μέχρι την κατασκευή της Ιόνιας Οδού ένωνε τη δυτική Ελλάδα με την υπόλοιπή χώρα, δεν υπάρχουν στο παραμικρό απαντήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος. Τόσο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης απουσίαζε επιδεικτικά από τη γενική συνέλευση), δεν έχουν δώσει καμία σαφή εικόνα των προθέσεών τους, για την οριστική λύση (την κατασκευή δηλαδή νέας γέφυρας), αλλά και για τη μεταβατική λύση, καθώς το μεταξύ διάστημα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο ή τρία χρόνια!

Μάλιστα στη συνέλευση παρίστατο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομάτης, ο οποίος δεν κατάφερε να δώσει την παραμικρή ξεκάθαρη απάντηση, προκαλώντας τη μήνη και τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.

Ενδεικτικό της αβελτηρίας των αρμόδιων θεσμικών φορέων είναι και το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Ναυπάκτου, στην οποία ανήκουν τα χωριά Γαλατάς και Περιθώρι που βιώνουν περισσότερο τον αποκλεισμό, θα συνεδριάσει μόλις σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου (50 μέρες μετά δηλαδή) για να συζητήσει το θέμα και μάλιστα κατόπιν αιτήματος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας απέφευγε μέχρι τώρα να το συμπεριλάβει στην ατζέντα. Κατά τη συνέλευση δε, προκάλεσε και επιπλέον ερωτηματικά με τις γενικολογίες και τις υπεκφυγές, ειδικά δε όταν άρχισε τις νουθεσίες προς τους κατοίκους, επιμένοντας ουσιαστικά ότι τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να λυθούν με τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις (τύπου Γκρούεζα, που λέγανε και σε μία παλιά ελληνική ταινία) και όχι με ολοκληρωμένο σχέδιο και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
GE2
GEF

Υπό την πίεση των συγκεντρωμένων, ο εν λόγω δήμαρχος κ. Γκίζας, που προσήλθε στη συνέλευση αμέριμνος και χαλαρός, αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο θα επιδιώξουν ραντεβού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο αναμένεται κάποια στιγμή κάποιο σχέδιο για το όλο θέμα.

Τεράστια ερωτήματα προκάλεσε πάντως η πλήρης αδυναμία κυρίως της περιφέρειας και του δήμου Ναυπάκτου να αποδεχθούν πρακτικά και να υιοθετήσουν το εύλογο αίτημα και την πρόδηλη λύση να αξιοποιηθεί η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα που βρίσκεται στο ίδιο σημείο του ποταμού, ώστε να λειτουργήσει με τις αναγκαίες μετατροπές ως προσωρινή διάβαση οχημάτων, για την εξυπηρέτηση της περιοχής και των κατοίκων. Ή έστω άλλες μεταβατικές λύσεις που θα αντιμετωπίσουν όμως το συντομότερο το πρόβλημα. Λύσεις τις οποίες έβαλαν στη συζήτηση παριστάμενοι έμπειροι σε τέτοιοα θέματα παράγοντες, όπως ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του νομού Χρίστος Βερελής, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» και πρώην υπουργός επίσης Κώστας Σπηλιόπουλος και άλλοι.

Πολλοί είναι εκείνοι (μηχανικοί και άλλοι) που σημείωναν ότι εάν δεν δημοπρατηθούν μαζί και ενιαία, τόσο το οριστικό, όσο και το μεταβατικό έργο, ώστε να δοθεί το συντομότερο έστω μία προσωρινή, αλλά λειτουργική λύση, τότε τα χωριά θα υποστούν έναν πρωτόγνωρο μαρασμό, αφού τα δημόσια έργα στη χώρα γίνονται με αργούς ρυθμούς και θα πάρει χρόνια η αντικατάσταση της γέφυρας.

Σημειωτέον ότι στη συνέλευση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων.

Η συνέλευση, με πρόταση του προεδρεύοντος Κωνσταντίνου Σακαρέλου, εξέλεξε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να εκπονήσει σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών, για την ταχεία επίλυση του προβλήματος και την αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων.

Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν o Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι των δυο Δήμων, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσολογγίου, Γαλατά, Ευηνοχωρίου και Περιθωρίου, καθώς και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στη Συνέλευση κυριάρχησε ο θυμός των κατοίκων για την απουσία ενημέρωσής τους περί του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών, η οργή τους για τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, που οφείλεται στην παντελή απουσία συγκοινωνίας, η αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής, καθώς και ο φόβος τους για την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος ή δυστυχήματος στους χρήστες της ετοιμόρροπης γέφυρας και στους διερχόμενους με τα μηχανήματά τους το ορμητικό ποτάμι.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Απευθύνει έκκληση στους μαθητές να μη διέρχονται πεζοί από την ετοιμόρροπη γέφυρα, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανά πάσα στιγμή αυτή να καταρρεύσει και να προκληθεί δυστύχημα.

2. Απευθύνει έκκληση στους αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, να μην διέρχονται με τα μηχανήματά τους μέσα από το ποτάμι, γιατί η διέλευσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος ή δυστυχήματος.

3. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Κυρίως, να μεριμνήσουν για:

ü την έγκαιρη και απρόσκοπτη μετάβαση των μαθητών στα Σχολεία τους και την επιστροφή στα σπίτια τους,

ü την τακτική αστική συγκοινωνιακή σύνδεση με το Μεσολόγγι,

ü τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της διαμορφωθείσας κατάστασης στη νέα καλλιεργητική περίοδο,

ü τον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στο παραλιακό μέτωπο.

ü Να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του προβλήματος με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.

4. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατό για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Γαλατάς, 30 Ιανουαρίου 2022»

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλιοφάνεια σήμερα, έρχεται διήμερο νέας κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση - Δείτε το ΦΕΚ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης