«Αρχιπέλαγος» για τη φάλαινα Σωτήρης: Έγιναν πολλά λάθη, δεν προσφέρθηκε βοήθεια στο ζώο, λέει ο διευθυντής

«Το προσέγγισε μια κοπέλα 50 κιλά. Ηταν δίπλα σε ένα ζώο δύο τόνων που είναι άρρωστο, δεν έχουν την ίδια δυναμική μέσα στο νερό», λέει  ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Για «τραγικά λάθη» κάνει λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης στην υπόθεση της διάσωσης της μικρής φάλαινας που βρέθηκε τραυματισμένη στα ρηχά νερά του Αλίμου και τελικά πέθανε στα ανατολικά της Σαλαμίνας.

Όπως λέει ο ειδικός στην τηλεόραση της ΕΡΤ, κάθε ζώο που προσεγγίζει τις ακτές, το κάνει καθώς εκεί αισθάνεται καλύτερα όταν είναι άρρωστο και αδύναμο. Ο ζιφιός είναι ένα ζώο που δεν έχει ξανακούσει ανθρώπινη φωνή, και αυτούς του ήχους που αντιμετώπιζε. «Εκεί ξεκίνησαν τα λάθη», όπως λέει ο ειδικός καθώς συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος.

«Έπρεπε το Λιμεναρχείο να εφαρμόσει ένα πολύ απλό πρωτόκολλο που λέει τα αυτονόητα: απομακρύνεις τον κόσμο και για λόγους ασφαλείας και για λόγους όχλησης αλλά και υγιεινής.

Δεύτερον δεν μπαίνουμε στο νερό να αντιμετωπίσουμε το ζώο άνθρωποι που δεν έχουν ομάδα. Φανταστείτε μια κοπέλα που το προσέγγισε, 50 κιλά να είναι δίπλα σε ένα ζώο δύο τόνων που είναι άρρωστο. Δεν έχουν την ίδια δυναμική μέσα στο νερό».

«Δεν είναι πως αισθανόμαστε εμείς καλά αλλά το ζώο»

Όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως είναι λογικό να μην υπάρχει εξειδίκευση σε τέτοια περιστατικά καθώς είναι πολύ σπάνια, απαντά πως «δεν είναι δυστυχώς. Εσείς το είδατε τώρα που είναι on camera, εμείς το ζούμε καθημερινά και κανένα περιστατικό δεν πήρε δημοσιότητα».

Στη συνέχεια αναφέρει πως «οι πολίτες είχαν δίκιο, λειτουργήσανε αυθόρμητα αλλά υπάρχουν πρωτόκολλα που εφαρμόζονται παγκοσμίως και τα γνωρίζουν όλοι. Δεν πας σε ένα ζώο 2.5 τόνων, ξεχωριστό και μοναδικό και να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι πως αισθανόμαστε εμείς καλά αλλά το ζώο. Ήθελε ησυχία, περίθαλψη και μια ευκαιρία να επανακάμψει. Τίποτα από αυτά δεν του δώσανε. Το κακοποιήσανε ερχόμενοι κοντά, όχι οι πολίτες αλλά άνθρωποι που αυτοαποκαλεστήκανε ειδικοί».

Όπως καταγγέλλει: «Στο τέλος, ήταν το κρύο το νερό, δεν παραμείνανε εκεί και του κάνανε μια αστεία παρέμβαση και το έσπρωξαν στα βαθιά. Το ζώο ξαναπροσπάθησε να πάει στα ρηχά καθώς όπως είπανε εκεί αισθανόταν καλύτερα για μια δεύτερη ευκαιρία και πάλι το σπρώξανε στα βαθιά».

«Το σημαντικό είναι πως το ζώο πέθανε και δεν του προσφέρθηκε βοήθεια».  Τέλος, ο κ. Τσιμπίδης αναφέρεται στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που έχουν δημιουργήσει στους Λειψούς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τη λειτουργία του από την Πολιτεία.
 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους μέχρι τα τέλη του 2021, δείχνει νέα μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα

Η Άρτεμις Αλεξανδράτου θύμισε στους followers πόσο σέξι είναι στην πίστα

Κύκλωμα μαστροπείας: Γνωστή πιανίστα-συνοδός εξαπατά εύπορους άνδρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr