«Έτριβε το σώμα του πάνω μου, ήμουν μόλις 6 ετών» - Απίστευτες καταγγελίες για τον προπονητή γυμναστικής

Αλλες 10 νέες  καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποιητική συμπεριφορά  προστέθηκαν στις 28 καταγγελίες αθλητών της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής

«Με αγκάλιαζε σφιχτά και ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα πάνω στα δικά μου όταν κάναμε ασκήσεις ευλυγισίας. Μια ημέρα, πριν από έναν διεθνή αγώνα ο οποίος έδινε και μετάλλιο για τους Ολυμπιακούς, ήρθε στο δωμάτιο, έδιωξε τα άλλα κορίτσια που ήταν εκεί και έμεινε μόνος μαζί μου. Ήθελε να με φιλήσει και εγώ τον έδιωχνα. Εκείνος όμως ορμούσε και έτριβε το σώμα του πάνω μου. Με φιλούσε παντού και εγώ προσπαθούσα να ξεφύγω. Άρχιζα να φωνάζω και να κλαίω, εκεί σταμάτησε».

Πρόκειται για την κατάθεση μιας εκ των 28 αθλητών της γυμναστικής που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον προπονητή τους, και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία των 6-7 ετών.

Οι 27 αθλήτριες και ο ένας αθλητής της ενόργανη και ρυθμικής γυμναστικής είναι αποφασισμένοι να φθάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο αρχίζοντας πέρυσι τον Μάρτιο του 2021 με επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταγγέλλοντας κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικές επιθέσεις από προπονητές και προπονήτριες.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά η υπόθεση όσον αφορά το ποινικό σκέλος της έχει μπει στο αρχείο αφού οι περισσότερες καταγγελίες που έλαβαν χώρα από το 1985 έως το 2000 έχουν παραγραφεί. Ωστόσο το πειθαρχικό σκέλος παραμένει ανοιχτό και σκοπός των αθλητών είναι να απαγορευτεί δια βίου η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε όλους εκείνους τους προπονητές και προπονήτριες που έχουν καταγγελθεί και δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στο χώρο της γυμναστικής και του αθλητισμού.

Άλλωστε σκοπός των αθλητριών και του αθλητή δεν είναι η αξίωση αποζημίωσης αλλά η απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων προκειμένου να σωθούν από τα χέρια τους τα νέα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας κάλεσε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα τα 28 άτομα να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν και έχουν βιώσει. Μέχρι στιγμής, έχον καταθέσει δύο αθλήτριες, καθώς κάθε υπόθεση θεωρήθηκε μεμονωμένη και θα έπρεπε να εξεταστεί ξεχωριστά.

Τα όσα άκουσαν τα μέλη της Επιτροπής δεν τα χωρά ανθρώπινος νους. Η μια αθλήτρια περιέγραψε όσα της είχαν συμβεί σε ηλικία 14 ετών από τον προπονητή της στην εθνική ομάδα. Οι περιγραφές των δύο πρώην αθλητριών έκαναν λόγο για κακοποιήσεις από την ηλικία των 6 και 7 ετών όπου τις χτυπούσαν ανελέητα μέχρι να κάνουν σωστά μια άσκηση. «Με σήκωνε από τα μαλλιά για να με βάλει στο δίζυγο και να κάνω την άσκηση. Με χτύπαγε με δύναμη στα χέρια και συγκεκριμένα στους καρπούς ενώ πολλές φορές με έπιανε από τα μαλλιά και με έσερνε στο στρώμα», κατέθεσε στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας.

Οι δυο πρώην αθλήτριες κατέθεσαν για δυόμιση ώρες η καθεμία με την Επιτροπή να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις περιγραφές τους. Μάλιστα η Επιτροπή έγινε αποδέκτης καταγγελιών οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε στο υπόμνημα που είχαν στείλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε πιθανόν στην Εισαγγελία, ενώ αναφέρθηκαν πρόσωπα και γεγονότα που φθάνουν μέχρι και το 2019, ενώ αγγίζουν και την ηγεσία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας καθώς όπως αναφέρθηκε γνώριζε για περιστατικά αλλά δεν έκανε τίποτε για να τα αποτρέψει.

Τις επόμενες ημέρες σειρά θα πάρουν και οι υπόλοιποι αθλητές και αθλήτριες, που θα καταθέσουν στην τριμελή επιτροπή είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης εφόσον τα άτομα αυτά είναι εκτός Αθηνών. Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των 28 αθλητριών και του αθλητή, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ανέφερε ότι οι καταγγέλλοντες έθεσαν τρία αιτήματα στην Επιτροπή.

Το πρώτο αφορούσε την εξέταση κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, δηλαδή να δει η Επιτροπή την καταγγελία κάθε αθλήτριας και του αθλητή ως μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι ως ομαδικές, κάτι το οποίο έγινε αμέσως δεκτό και αυτό γιατί όπως επισήμανε ο κ. Αδαμίδης: «Αυτό κατά την άποψή μας ήταν προδικαστικό λάθος απλά γιατί η κάθε καταγγελία αφορά διαφορετικό δράστη, διαφορετικό θύμα, διαφορετικές πράξεις που έλαβαν χώρα σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Το μόνο κοινό όλων των υποθέσεων είναι ότι έλαβαν χώρα με αφορμή την αγωνιστική δραστηριότητα των παιδιών στο χώρο της γυμναστικής ενόργανης και ρυθμικής. Αυτό το αίτημα έγινε δεκτό.

Το δεύτερο αίτημα των αθλητριών και του αθλητή ήταν να κληθούν να καταθέσουν και οι καταγγελλόμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα ούτε έχουν μιλήσει πουθενά ούτε έχουν γίνει γνωστά τα ονόματά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη: «Θέλω να εξάρω την κοινή απόφαση όλων των παιδιών να ακούσουν τη συμβουλή μου να μην κοινοποιήσουν εδώ και ένα χρόνο σχεδόν τα ονόματα των καταγγελλομένων, σε αντίθεση με άλλες πράξεις. Αυτό έγινε κατόπιν δικής μου παραίνεσης γιατί θεωρούμε ότι η δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι στα μέσα ενημέρωσης θα προκαλέσει μια κατασπάραξη προσωπικοτήτων η οποία θα επεκταθεί όχι μόνο στους δράστες αλλά και σε συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα».

Και το τρίτο αίτημα που κατέθεσαν ήταν να τους δοθεί εγγράφως τι έγγραφα έστειλε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας σχετικά με τις καταγγελίες αλλά και γιατί δεν έστειλε το φάκελό της στη Δικαστική Αρχή της ομοσπονδίας ως όφειλε εξ’αρχής. «Υπάρχουν και αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας και ανακοινώσεις με τις οποίες ανακοινώσεις μάλιστα μας κοινοποίησαν και ανέφεραν ότι τα παιδιά με τις καταγγελίες τους σπέρνουν σκιές στο χώρο της γυμναστικής και χαρακτήρισε μάλιστα η Ομοσπονδία τις καταγγελίες ως αβάσιμες. Γι’αυτό εμείς ζητήσαμε να μας δοθεί ο φάκελος» τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Μέχρι και η παγκόσμια Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας έχει ενδιαφερθεί για τις καταγγελίες των 28 αθλητριών και αθλητών και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 ο κ. Αδαμίδης έχει γίνει αποδέκτης ακόμη δέκα περιπτώσεων νέων καταγγελιών μεταξύ των οποίων δυο προπονητριών που του έχουν καταγγείλει περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς.


Ειδήσεις σήμερα

Ουκρανική κρίση: Κρεσέντο παραβιάσεων της εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας με πάνω από 650 εκρήξεις

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Συνεχίζεται το θρίλερ, αναζητούνται απαντήσεις στο «Σύνδρομο Μινχάουζεν»

Τα ραντεβού Μητσοτάκη-Αμερικανών στο Μόναχο, «πρόβα» για τον Λευκό Οίκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr