Μάχη για τη ζωή δίνει ο διαδηλωτής στο Κρατικό Νίκαιας

Ένταση και στη Βουλή: Μπεγλίτης «Εύχεστε να υπάρξουν νεκροί;», Λαφαζάνης «Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση»!

Τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ, καθώς και ο επικεφαλής της διμοιρίας τους, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου, για τα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τραυματισμούς πολιτών.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητη παραμένει η μετεγχειρητική κλινική εικόνα του 31χρονου τραυματία που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ., στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, διασωληνωμένος υπό καταστολή και μηχανικό αερισμό, όπως αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν.

Προστίθεται επίσης, ότι "η δεύτερη μετεγχειρητική αξονική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία υπεβλήθη ο τραυματίας σήμερα το πρωί, εμφανίζει εμμονή του ήπιου μετατραυματικού εγκεφαλικού οιδήματος, όπως επίσης και παρουσία λίγων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος. Συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή και θα γίνει επανέλεγχος με νέα αξονική τομογραφία".

Στο νοσοκομείο επίσης, νοσηλεύονται άλλοι 4 προσκομισθέντες τραυματίες, που η γενική τους κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Ο 31χρονος βρέθηκε στην οδό Σταδίου πολύ σοβαρά τραυματισμένος. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με επισκληρίδιο αιμάτωμα στο κρανίο και εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, όπου και υποβλήθηκε σε 4ωρη επέμβαση. Πλέον βρίσκεται σε καταστολή με τα επόμενα 24ωρα να είναι πολύ κρίσιμα. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του χειρουργού Π. Παπανικολάου σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι σπάνια έχει δει στην καριέρα του τόσο βίαια χτυπήματα.

Ο 31χρονος δεν είναι δυστυχώς ο μόνος σοβαρά τραυματίας. Στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε ένας ακόμη άντρας, ηλικίας 29 όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κάκωση σπληνός και έγινε εγχείρηση σπληνεκτομής. Η μετεγχειρητική του πορεία εξελίσσεται ομαλά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 ανθρώπους με τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα, που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.


Ένταση σήμερα στη Βουλή
 
Ανέβηκαν οι τόνοι  στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής  Αμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή από αστυνομικές δυνάμεις. Αναλυτικά, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε τόσο στους άνδρες των ΜΑΤ όσο και στην κυβέρνηση λέγοντας «είστε επικίνδυνη κυβέρνηση.

Πως είναι δυνατόν να έρχεστε στην Βουλή δίχως να έχετε ταρακουνήσει το σύμπαν για να βρείτε ποιοι υποκινούν αυτά τα φαινόμενα που είναι πρωτοφανή και θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχες» προσθέτοντας πως είναι «άκρως δολοφονικά και εγκληματικά τα όσα έκαναν τα Ματ και η αστυνομία. Μιλάμε για δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό και στόχο να τους σκοτώσουν» ενώ αναρωτήθηκε αν «η χρυσή αυγή διευθύνει τη αστυνομία».

Ο κ. Μπεγλίτης επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο λόγος του κ. Λαφαζάνη είναι ανεύθυνος» τον ρώτησε εάν έχει συναίσθηση ότι με όσα λέει «ρίχνει λάδι στην φωτιά» ή εάν «εύχεται να υπάρξουν νεκροί ώστε να δικαιωθεί ένα κομμάτι της αριστεράς»

Τι λέει η αστυνομία

«Κάποιοι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτόν», διαπίστωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Κοκκαλάκης, αναφερόμενος στο βαρύτατο τραυματισμό διαδηλωτή, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «αμέσως μετά το τέλος (της πορείας), κάποιοι που είχαν παρεισφρήσει στο μπλοκ των διαδηλωτών, την ώρα που αποχωρούσαν, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί υπήρξε αρχικά άμυνα. Αφετέρου δε, αποκατάσταση της τάξης από αστυνομικούς. Φαίνεται, σε ό,τι αφορά τα επεισόδια, κάποιοι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτόν. Στο δεύτερο κομμάτι που μας εγνώσθη αρκετή ώρα μετά, τουλάχιστον μετά από 2,5 ώρες, και μετά από δική μας πρωτοβουλία, επειδή επικοινωνήσαμε με το ΕΚΑΒ και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε σε ποια νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί τυχόν τραυματισμένοι ιδιώτες, μας αναφέρθηκε και το συγκεκριμένο (σ.σ.: το Γενικό Κρατικό Νίκαιας).

Αμέσως ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, παρουσία ισχυρής συνοδείας και εισαγγελικών λειτουργών πήγαν σε όλα τα νοσοκομεία και στο συγκεκριμένο για να αρχίσουν έρευνα. Έτσι όπως φαίνεται, ο τραυματισμός (του διαδηλωτή) προκλήθηκε εκεί κοντά στα επεισόδια. Το ποιος τον προκάλεσε, αυτή τη στιγμή είναι ένα ζητούμενο. Χθες προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε μια έρευνα και οι ανώτατοι αξιωματικοί και ο εισαγγελέας που βρέθηκαν εκεί προπηλακίστηκαν.

Για κάθε βίντεο ή φωτογραφία που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο ή κατατίθεται στις δημόσιες αρχές, πολύ ευχαρίστως να την εξετάσουμε, όπως εξετάζεται και κάθε στοιχείο που υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή από το Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών και ένα βίντεο, όπου φαίνεται ότι κάποιος από τους ανθρώπους που βρέθηκε στο σημείο ξυλοκοπείται από αστυνομικούς. Γι’ αυτό το βίντεο, εμείς έχουμε κάνει επί τούτο έρευνα και να είστε βέβαιοι ότι θα καταλήξει πάρα πολύ σύντομα».









 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr