Αγωνιούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα - Σπεύδουν στην πρεσβεία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Αγωνιούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα - Σπεύδουν στην πρεσβεία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Ανάμεσα τους βρίσκονται και Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και αναζητούν μια πτήση με προορισμό το Κίεβο

oukranoi_polites_ellada_art
Αγωνία, φόβος αλλά και διάθεση να πολεμήσουν στο πλευρό των συμπατριωτών τους είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα. Από νωρίς το πρωί, όταν έγινε γνωστή η έναρξη των εχθροπραξιών, δεκάδες Ουκρανοί που ζουν μόνιμα στη χώρα μας σπεύδουν στην ουκρανική πρεσβεία στην Φιλοθέη προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους και να ενημερωθούν με ποιο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ανάμεσα τους βρίσκονται και Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και αναζητούν μια πτήση με προορισμό το Κίεβο.

«Ήρθα να κάνω γενέθλια στον πατέρα μου εδώ στην Ελλάδα αλλά έχουν κλείσει όλα και δεν μπορούμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να επιστρέψουμε στην Ουκρανία», λέει στο protothema.gr ο Αλεξέι ο οποίος μένει στο Κίεβο και από τα ξημερώματα επικοινωνεί μόνο μέσω Telegram με τους δικούς του.

Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα - Σπεύδουν στην πρεσβεία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους


«Μονό μέσα από το Internet μιλάμε. Μας λένε ότι από τις 5 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Προς το παρόν είναι καλά οικονομικά αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Φαγητό υπάρχει, ίντερνετ υπάρχει, ρεύμα έχουν αλλά υπάρχει πανικός», τονίζει ο νεαρός Ουκρανός και δείχνει τις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από τα ATM στο Κίεβο αλλά και τα θραύσματα από τους πυραύλους που έπληξαν το χωριό του, 200 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Η μάνα μου, ο αδελφός μου, τα ανίψια μου είναι ακόμα στο Τσερνοβτσί. Ανησυχούν όλοι ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος και εκεί», δηλώνει στο protothema.gr ένας Ουκρανός που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και εξηγεί πως παρά τον αρχικό πανικό οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος αν χρειαστεί να γυρίσει στην Ουκρανία και να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του.

«Ο κόσμος είναι πολύ στεναχωρημένος, έκλεισαν οι τράπεζες, δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά, εκεί που μένω είναι γεμάτο στρατιώτες που περπατάνε στην πόλη. Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ», περιγράφει στο protothema.gr η Νάντια, η οποία ζει τα τελευταία 27 χρόνια στην Αθήνα αλλά από τα ξημερώματα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συγγενείς της στην Ουκρανία.

«Η αναχώρηση για Ουκρανία γίνεται μόνο μέσω λεωφορείων τώρα ή μέσω αυτοκινήτων. Μόνο οδικώς, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Αρκετός κόσμος θέλεις να επιστρέψει στην Ουκρανία αλλά και αρκετοί θέλουν να φύγουν από εκεί. Είναι και αρκετός κόσμος που θέλει να πάει στην Ουκρανία, να μπει στις λίστες των εθελοντών και να πολεμήσουν», επισημαίνει στο protothema.gr ο Ανατόλι Κουτσίρκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα, τα τηλέφωνα της οποίας έχουν πάρει "φωτιά" από Ουκρανούς που αγωνίουν για τους συγγενείς και τους φίλους τους που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Νευρικότητα στις Οινούσσες λόγω… Ουκρανίας: «Δυσανάλογη χρήση βίας» επικαλείται η Άγκυρα σε επεισόδιο με ψαράδες

Εκρήξεις στη Μαριούπολη - Αγωνία για 120.000 Έλληνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης