Δημήτρης Τσοβόλας: Στις 15:00 το τελευταίο αντίο

Δημήτρης Τσοβόλας: Στις 15:00 το τελευταίο αντίο

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην υπουργού που «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δημήτρης Τσοβόλας: Στις 15:00 το τελευταίο αντίο
Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Δημήτρη Τσοβόλα, που έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο την περασμένη Πέμπτη.

Η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Τσοβόλα, που «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο πρώην υπουργός εισήχθη στις 24 Φλεβάρη στο Αττικόν Νοσοκομείο σε κατάσταση σήψης σε έδαφος χημειοθεραπείας που ελάμβανε για προχωρημένη νεοπλασματική νόσο. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, εισήχθη κατευθείαν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, «παρά την υποστήριξη, η οποία περιέλαβε και μηχανική υποστήριξη της αναπνευστική και νεφρικής του λειτουργίας η κατάσταση του επιδεινώθηκε και κατέληξε σήμερα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:35».

Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς Άρτας. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Έκανε πολιτική παροχών μετά από το 1987, διαδεχόμενος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας. Έγινε γνωστός και ως «ο γιος του αγωγιάτη», μετά από άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα το Βήμα, με αναφορές στην καταγωγή του από μια φτωχή οικογένεια της Ηπείρου.

Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Κλείσιμο
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) μπήκε στη βουλή στις εκλογές του 1996, λαμβάνοντας ποσοστό 4,43% και 9 έδρες στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό, όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείτο αποκλειστικά με τη δικηγορία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί ρίχνουν βόμβες μολότοφ σε ρωσικά τεθωρακισμένα - Δείτε βίντεο

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Εγκεφαλικά νεκρό αγοράκι 2,5 ετών που κατάπιε φασόλι

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτό κάνουμε και τώρα - Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» είπε ο Μητσοτάκης - Δείτε live
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης