Αγωνιούν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Έχω να μιλήσω τρεις μέρες με την οικογένειά μου»

«Η πόλη στην οποία μένει η οικογένειά μου είναι περικυκλωμενοι από τον ρωσικό στρατό και οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια», λέει στο protothema.gr η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια

Ώρες μεγάλης αγωνίας περνούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα και παρακολουθούν καθημερινά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους. Με τη Ρωσία να κλιμακώνει κι άλλο την στρατιωτική εισβολή και τις εικόνες χάους να κάνουν τον γύρο του κόσμου, οι συγγενείς των Ουκρανών που ζουν στη χώρα μας, «λυγίζουν» μπροστά στις σκληρές εικόνες του πολέμου.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος μήπως έχει συμβεί κάτι κακό στους συγγενείς και τους φίλους τους που βρίσκονται στην πατρίδα τους έχει μεγαλώσει, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, έως και αδύνατον, να επικοινωνήσουν μαζί τους για να μάθουν αν είναι καλά.

Όπως περιγράφει στο protothema.gr, η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια, έχει να επικοινωνήσει τρεις ημέρες με την οικογένειά της και τους συγγενείς της που είναι στην Μαριούπολη. «Η πόλη στην οποία μένει η οικογένειά μου είναι περικυκλωμένη από τον ρωσικό στρατό και οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια, φοβούνται να πάνε έως γραμμές των τρένων που έχει ανοίξει η ουκρανική κυβέρνηση για να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις που θα είναι πιο ασφαλείς. Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, τρόφιμα και είναι σε κατάσταση καταστροφής», αναφέρει.

Η Ναταλία προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους δικούς της ανθρώπους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακών εφαρμογών, ωστόσο είναι αδύνατον. Επίσης, δεν μπορεί να μιλήσει με κανέναν που μπορεί να γνωρίζει αν οι δικοί της άνθρωποι είναι καλά. «Τρεις ημέρες είμαστε σε 'αναμμένα κάρβουνα' και ελπίζουμε ότι είναι καλά, ζωντανοί και ας είναι στα υπόγεια ή κάπου αλλού. Αρκεί να είναι ζωντανοί», τονίζει.

Την τελευταία φορά που επικοινώνησε με την οικογένειά της, όπως λέει, ήταν σε υπόγεια που υπάρχουν κάτω από τα σπίτια μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους. «Το κράτος τους προσφέρει βοήθεια με τρόφιμα και νερά αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι δυνάμεις είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Η ομάδα που προστατεύει την Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό είναι περιορισμένη και η προτεραιότητά τους δεν είναι να φέρνουν τρόφιμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στα καταφύγια. Η κατάσταση είναι τραγική», επισημαίνει.

Στη Μαριούπολη βρίσκονται 500.000 άνθρωποι και η Γιάννα ζητάει να γίνουν άμεσα ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος οι γυναίκες και τα παιδιά. Όπως λέει στο protothema.gr, οι δικοί της άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να φύγουν για να φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς «θα πρέπει να περάσουν πολλά εμπόδια για να έρθουν».

Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση που αφήνει τους ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στην χώρα μας, αλλά και όσους προσφέρουν την βοήθειά τους στον Ουκρανικό λαό.

Τι λέει η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια:




Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στην Μονή Βλατάδων και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης η ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που κατέγραψε το protothema.gr δεκάδες άνθρωποι, Ουκρανοί και μη - βρίσκονται καθημερινά από το πρωί στην Μονή Βλατάδων, προκειμένου να συλλέξουν και να συσκευάσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που φέρνουν οι πολίτες.

Ρούχα, κονσέρβες, φάρμακα, κράνη είναι μερικά από αυτά που έχουν ανάγκη και θα φορτωθούν σε λεωφορεία με προορισμό την Ουκρανία, όπως είπαν στο protothema.gr εθελοντές, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση είναι συγκινητική.

Βίντεο και φωτογραφίες από Μόνη Βλατάδων:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr