Η αλάτωση των εδαφών απειλεί την ευρωπαϊκή ήπειρο

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος απειλείται από την αλάτωση των εδαφών, σύμφωνα με τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Νίκο Μισοπολινό

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος απειλείται από την αλάτωση των εδαφών, σύμφωνα με τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Νίκο Μισοπολινό. «Αν δεν φροντίσουμε τη γονιμότητα των εδαφών μας, δεν αποκλείεται κάποτε, τα παιδιά των παιδιών μας και να πεινάσουν», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στο περιθώριο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου ESSC, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Καινοτόμες Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Συντήρηση των Εδαφών».
Για τις καταστροφικές συνέπειες της αλάτωσης των εδαφών ανέφερε ως παράδειγμα τους Ρωμαίους, οι οποίοι - όπως είπε - «κατέκτησαν τελικά την Καρχηδόνα μετά από 24 χρόνια διεκδίκησης, και για την καταστρέψουν ολοκληρωτικά, απαλείφοντας κάθε κίνδυνο εξέγερσης, όργωσαν όλα τα εδάφη της περιοχής με αλάτι, αχρηστεύοντας έτσι το έδαφος, που αποτελούσε και πηγή τροφής για το λαό». Το φαινόμενο θεωρείται, άλλωστε, ως η πλέον «ύπουλη» απειλή για το έδαφος, αφού δεν δίνει καμία ένδειξη και όταν τελικά γίνει αντιληπτό, πολλές φορές η κατάσταση δεν είναι ανατρέψιμη. Και αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος πόρος, γίνεται αμέσως αντιληπτή η σπουδαιότητα της προστασίας των εδαφών, πρόσθεσε ο κ. Μισοπολινός.

Στην Ελλάδα η αλάτωση θεωρείται ως παρενέργεια της άρδευσης και της αποστράγγισης, που γίνονται στο όνομα «αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφών» και εκτιμάται πως επηρεάζει περίπου 300.000 εκτάρια γης. Το φαινόμενο έχει «χτυπήσει» κατά τον κ. Μισοπολινό, μεταξύ άλλων, τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Λαμίας, καθώς και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ορισμένες στο Νέστο αλλά και νότια της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μέχρι την Αλεξανδρούπολη.  Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή «η μειωμένη βροχόπτωση, που θα επιφέρει υτπερεκμετάλλευση νερών, επιφανειακών και μη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, είναι μια διαδικασία που οδηγεί στο να εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό και άρα θα αφήνει γρηγορότερα τα άλατα. Ο κίνδυνος έξαρσης του φαινομένου της αλάτωσης είναι υπαρκτός, ορατός και πιο κοντά από ποτέ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr