Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου

Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου

Το Δεκαράκι Ροδίτης είναι το αρμονικό, αυθεντικό ελληνικό μονοποικιλιακό τσίπουρο που οφείλει την ποιότητά του στη σοφία της γη και των ανθρώπων.

Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου

Sponsored Content

Στο Δαμάσι του Τυρνάβου το ψυχρό μικροκλίμα, το ορεινό έδαφος, ο άνεμος και ο κύκλος των εποχών του χρόνου συνθέτουν έναν θαυμαστό, φυσικό συνδυασμό που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσει μια κορυφαία ποικιλία σταφυλιού από την οποία παράγεται ένα πραγματικά εκλεκτό τσίπουρο. Είναι το Δεκαράκι Ροδίτης.

Το λεγόμενο “terroir” (πρ. τερουάρ) είναι ο όρος με τον οποίον συμπυκνώνουμε όλες τις συνθήκες και τα στοιχεία που επικρατούν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, σε ένα κομμάτι γης που έχει τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το terroir, λοιπόν, η γη στο Δαμάσι του Τυρνάβου, είναι η γη του Ροδίτη Αλεπού, είναι ο ιδανικός τόπος για να μπορέσει αυτό το τόσο ντελικάτο σταφύλι να αποκτήσει τα πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά του, αυτά που του δίνουν τη φήμη του πιο αρωματικού σταφυλιού.

Ο Ροδίτης Αλεπού Τυρνάβου, με το ρόδινό του χρώμα που θυμίζει την απόχρωση της αλεπούς, θεωρείται ο βασιλιάς κλώνος του Ροδίτη και είναι μια επιλεκτική ποικιλία σταφυλιού με μικρότερες ρόγες, και υψηλής ποιότητας που λόγω της υψηλής του ποιότητας, έχει αναγνωριστεί ως οίνος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Αυτή είναι η συμμετοχή της γης του Τυρνάβου στη δημιουργία του εκλεκτού τσίπουρου Δεκαράκι Ροδίτης.

Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου


Όμως, το τελικό απόσταγμα είναι η κατάλληλη συνεργασία ανάμεσα στη Φύση και τον άνθρωπο. Η γνώση των ανθρώπων επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη διαδικασία απόσταξης: Σκοπός είναι να εξαχθεί ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ο Ροδίτης Αλεπού. Και εδώ είναι το κοινό μυστικό: Ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο δεν μοιάζει απολύτως με κανένα. Το Δεκαράκι Ροδίτης έχει την έντονη και μοναδική ταυτότητα του σταφυλιού του. Δεν είναι ένα μείγμα από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Παράγεται αποκλειστικά από τον Ροδίτη Αλεπού, την προσήλωση των ανθρώπων που φροντίζουν τα αμπέλια, αλλά και την μαεστρία των αποσταγματοποιών του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ροδίτης Αλεπού δεν είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό Δεκαράκι – υπάρχουν επίσης το Δεκαράκι Μοσχάτο με την έντονη προσωπικότητα και το Δεκαράκι Μαλαγουζιά, με το πιο αρχοντικό στυλ. Όλα αυτά τα αποστάγματα ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή διαδικασία πολλαπλής επαναπόσταξής τους, αργά και καρτερικά, σε ελληνικούς, παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Η απόσταξη είναι μια πολύ καλά μελετημένη τέχνη που απαιτεί ακρίβεια και εμπειρία, όταν καλείται κανείς να διαχειριστεί τόσο ποιοτικά συστατικά, αλλά και όταν βάζει τόσο ψηλά τον πήχη του τελικού αποστάγματος. Το πιο απαιτητικό μέρος της διαδικασίας είναι τα «κοψίματα» - η επιλογή δηλαδή του κατάλληλου μέρους της καρδιάς του αποστάγματος που απομονώνεται για να περάσει σε νέα απόσταξη μέχρι να τελειοποιηθεί.

Κλείσιμο
Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου


Το Δεκαράκι Ροδίτης έχει, όμως, μια σημαντική ιδιότητα: Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του μπορεί να φωτίζει και να τονίζει τις γεύσεις κάθε πρώτης ύλης που βρίσκεται στο τραπέζι μας. Όταν γευόμαστε ένα πιάτο, άλλωστε, το σωστό απόσταγμα δεν πρέπει να υπερκαλύπτει τη γεύση του κάθε πιάτου, αλλά να το αποθεώνει. Και ειδικά με τα δικά μας, τα ελληνικά και μεσογειακά πιάτα, το Δεκαράκι Ροδίτης δένει αρμονικά.

Το Δεκαράκι Ροδίτης είναι ευκολόπιοτο και πίνεται δροσερό, στους 10°C. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να σταθεί στο τραπέζι σε όλη τη διάρκεια του γεύματος, από την αρχή μέχρι το τέλος και να δώσει «χρώμα» σε κάθε πιάτο. Φανταστείτε ένα all-roditis dinner, ένα γεύμα με τα πιάτα που μοιραζόμαστε με φίλους σε απλές περιστάσεις, αλλά και σε πιο εμβληματικές, όπως το πασχαλινό τραπέζι.

Το Δεκαράκι Ροδίτης είναι το αρμονικό, το απόλυτα κλασικό, αυθεντικό ελληνικό μονοποικιλιακό τσίπουρο, ένα λιτό απόσταγμα με μια γεμάτη γευστική και αρωματική παλέτα. Ένα κορυφαίο ελληνικό τσίπουρο που οφείλει την ποιότητά του στη σοφία της γη και των ανθρώπων.

Η Φύση του εκλεκτού, κλασικού τσίπουρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή