Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών

Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης ανέβαζε στο Instagram καρέ καρέ την προσπάθεια του να κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών
Χωρίς να ξέρει το τραγικό παιχνίδι που του επιφύλασσε η μοίρα, να του πάρει τη ζωή πάνω στο βουνό που λάτρεψε να κατακτά κάθε του κορυφή, ο Αντώνης Συκάρης ,περιέγραφε με λεπτομέρειες και φωτογραφίες την τελευταία του ανάβαση, πριν ξεψυχήσει υστερα από τεράστια σωματική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Ημέρα 1η 24 Μαρτίου 2022

Φίλες και φίλοι

Χθες όλο το απόγευμα και το βράδυ ήμουν ασφαλώς με την οικογένειά μου. Ο γιος μου δεν ήταν κοντά μου, γιατί λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.Ξέρετε όμως η οικογένεια μου έχει ένα καινούριο μέλος που στους 22 μήνες που είναι στην ζωή κάθε μέρα είναι και μια καινούρια έκπληξη για μένα.

Με αποκαλεί Πααα μια που δεν μπορεί ακόμα να πει Παππού, μια ακόμα αγαπημένη της λέξη είναι το ..Νοοοο! Δηλαδή βουνό. Έτσι χθες είχε καταλάβει ότι θα φύγω για το βουνό και όλη την ώρα απευθυνόμενη προς εμένα με αποφασιστική φωνή μου έλεγε: Πααα ..Πααα ..Πααα.., και αφού της απαντούσα ναι Ιριδάκι μου συνέχιζε και πάλι λέγοντας μου:
…νοοοο!

Ξέρετε πέρασαν και πάλι τόσες σκέψεις από το μυαλό μου, αυτό που όλοι διαθέτουμε και που κάποιες φορές λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα μεγάλα μας σχέδια, για τους τόσο δύσκολους στόχους της ζωή μας.

Πέρασαν τα λόγια κάποιου γνωστού μου που συχνά μου λέει: Φτάνει πια… ο θεός στα έδωσε όλα, γιατί ρισκάρεις την ζωή σου γιατί τα αφήνεις όλα πίσω! Άλλωστε αυτό που θέλεις να κανείς δεν το έχει καταφέρει κανείς…
Με την συγκινημένη σκέψη μου σε αυτά και την προσοχή μου στο γλυκό προσωπάκι της μονάκριβης Ίριδας να μου φωνάζει συνέχεια κοίταξα προς το κάτω και τα μάτια μου έπεσαν σε ένα βιβλίο της που λέγεται:

«Η Μυρτω και το βουνό» της Κιμ Χιλγιαρντ. Η Μυρτω είναι μια μύγα που θέλει να ανέβει σε ένα ψηλό βουνό. Η Μυρτω ήξερε την αλήθεια για τα μεγάλα σχέδια και λέει:

«μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις ». Να ακούς αυτούς που λένε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και όταν έχεις μεγάλα σχέδια πρέπει να ξεκινάς αμέσως να μην σκέφτεσαι τα εμπόδια και τις αναποδιές και τις θυσίες που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις...
(Συνεχίζεται...)
 

25, 26, 27 Μαρτίου 2022

Η πτήση της Air Qatar αναχώρησε στις 2.00 το πρωί απο την Doha και έφτασε στις 9.30 το πρωί στην Kathmandu.

Η καθιερωμένη διαδικασία έκδοσης visa και παραλαβής των αποσκευών, έσπρωξαν το ρολόι να δείξει 12.30 και εμένα να βρίσκομαι μόλις εκτός αεροδρομίου, στην αγκαλιά του φίλου μου Italian Dawa sherpa.

Στη διαδρομή για το ξενοδοχείο, αυτή η πολύβουη εξωτική πόλη παραμένει σχεδόν η ίδια, όπως ήταν και το 1996 που ήρθα για πρώτη φορά εδώ!

Η Κατμαντού είναι σαν να μπαίνεις σε έναν μοναδικό κόσμο, που όλοι ίσως θα πρέπει να επισκεφτούν μια φορά στη ζωή τους.

Η πόλη που είναι γεμάτη με ινδουιστικά και βουδιστικά θρησκευτικά αξιοθέατα προσφέρει στους κατοίκους της,

την χαρά που αναζητούν στους πνευματικούς εορτασμούς.

Κλείσιμο
(Συνεχίζεται...)  

1η Απριλίου

Φίλες και φίλοι καλό μήνα!

Super News!

Θέλω να ευχαριστήσω τις καταπληκτικές εταιρίες IEC Telecom και Thuraya Telecom, γιατί πιστεύουν στα μεγαλεπήβολα όνειρα μου και μου προμήθευσαν δορυφορικό Ίντερνετ.

Έτσι απο σήμερα 1η Απριλίου και για πρώτη φορά στα Ιμαλάια, θα μπορώ όταν βρίσκομαι στο Bace camp και ίσως και ψηλότερα να έχω δορυφορικό Internet.  

2-4 Απριλίου

Κατ' ένα περίεργο λόγο από μικρό παιδί αν και έβαζα ξυπνητήρι για να ξυπνήσω στην ώρα μου, όταν αυτό χτυπούσε εγώ είχα είδη αρχίσει να ετοιμάζομαι.

Θέλεις η αγωνία αυτού που θα ακολουθούσε την επόμενη, η χαρά μου στο να ξεκινήσω αυτό που τόσο περιμένω ή ίσως μια καταναγκαστική υπευθυνότητα που έχει πια περάσει στα όρια της ενοχικότητας;

Στα 60 μου χρόνια ακόμα το ψάχνω. Ίσως κάποιος ειδικός θα μπορούσε να μου απαντήσει.
Πάντως στις 4.30 το πρωί είχαμε πάρει εγώ και ο Dawa το πρωινό μας και περπατούσαμε μέσα στο παγετώνα κάτω απο το αχνό φως των αστεριών και το μυαλό μου να γεννά ασταμάτητα την ίδια πάντα σκέψη.

Μόλις περάσεις τη μαύρη πυραμίδα το θέμα έχει τελειώσει...

Μόλις περάσεις τη μαύρη πυραμίδα το θέμα έχει τελειώσει.....

Θα πρέπει να το σκέφτηκα αμέτρητες φορές όπως και το προηγούμενο βράδυ.

Φθάνοντας στο σημείο που ξεκινά η πλαγιά  

5 Απριλίου

Για 11η φορα στη ζωή μου ξεκινώ και πάλι απο το bc του Dhaulagiri 4.500m για το Camp I 5.600m αυτήν τη φορά όχι μέσα στα άγρια μεσάνυκτα, αλλά στο γλυκό χάραμα, εκεί που τα πορτάλοκόκκινα χρώματα της αυγής αφήνουν πίσω τους το φοβιστικό μαύρο της νύκτας.

Μετά το τέλος του κάθετου τμήματος της μαύρης πυραμίδας, στις υπόλοιπες εκτεθειμένες αριστερές τραβέρσες συναντάμε και πάλι για πρώτη φορά φέτος λίγες διάσπαρτες γρανιτένιες μαύρες πέτρες, σε μέγεθος μιας μικρής γυναικείας τσάντας, που εμφανίζονται και πάλι εδώ μοιάζοντας με κομμάτια τρούφας σοκολάτας πάνω στην λευκή απέραντη τούρτα του παγωμένου χιονιού, θέλοντας να μας θυμίσουν <<σφίξτε σωστά το κράνος σας είμαστε πάντα εδώ>>...

Μετά το τεράστιο οροπέδιο, ακολουθούν 8 μικρές πλαγιές χιονιού/πάγου τις έχουμε μετρήσει πια.
Ξέρετε ο καλύτερος τρόπος να φθάσεις στον στόχο σου είναι να χωρίσεις την διαδρομή σε μικρές νίκες. Η κάθε μικρή νίκη σου προσφέρει ενα μέρος της δύναμης μέχρι να φθάσεις στην συνολική, αυτή που χρειάζεσαι για να φθάσεις στο προορισμό σου.  

Δε χρειάστηκε να κάνουμε πλατώ για να στήσουμε τη σκηνή μας. Ηταν έτοιμο απο την ομάδα του Mingma και ο καλός καιρός που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα δεν είχε αλλοιώσει ουσιαστικά το σημείο που τοποθετήσαμε τη σκηνή μας.

Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας συμβουλευτεί το μετεωρολόγο και φίλο του Κώστα Γαβριήλ, ο οποίος του επιβεβαίωσε πως οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για ημέρα κορυφής θα είναι στις 11 Απριλίου, αποφασίζει μαζί με τον σχοινοσύντροφο του Dawa να ξεκινήσουν για την τελική τους προσπάθεια.

Στις 9/4 άφησαν πίσω τους το basecamp και μετά από 12 ώρες πορείας έφτασαν στο camp 2 - 6.350m, όπου διανυκτέρευσαν και ξεκουράστηκαν.

Στις 10/4 νωρίς το πρωί ξεκινώντας από το camp 2 και μετά από περίπου 11 ώρες πορείας έφτασαν και κατασκήνωσαν στο camp 3 – 7.329m.

Ο στόχος τους ήταν αργά το βράδυ να ξεκινήσουν για το final push έως την κορφή του Dhaulagiri 8.167m έχοντας μπροστά τους περίπου 8 ώρες πορείας μέχρι την κορυφή και ακόμα 10 ώρες για την επιστροφή τους στο camp 3.  

11 Απριλίου 2022, ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ,

Ο Αντώνης Συκάρης κατακτά τον στόχο του και πανευτυχής, ανεβάζει στο Instagram το παρακάτω μήνυμα:

Βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.

Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.

Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο "πα" είναι στην κορυφή!!!

Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!!!

Δυστυχώς κατά την επιστροφή του, συμβαίνει ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης Συκάρης χάνει τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.



Όταν ξεγέλασε τον θάνατο

Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης είχε περιγράψει στην εκπομπή Αυτοψία την ανάβαση -θρίλερ στην ψηλότερη βουνοκορφή του Πακιστάν στις 20 Δεκεμβρίου 2021, το Κ2. Μια ριψοκίνδυνη αποστολή που άφησε πίσω της 5 νεκρούς.

Στην επίμαχη συνέντευξη θα δείτε τον Αντώνη Συκάρη να λέει ότι σε αυτή συμμετείχαν 9 άτομα, δύο γυναίκες και επτά άντρες και πως η ανάβαση γινόταν σε πολικές θερμοκρασίες 40 υπό το μηδέν. Κάποια στιγμή, έφτασε στο σημείο να παρακαλάει τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής να τον αφήσουν να μπει στη σκηνή διότι δεν χωρούσαν.

«I will die...» τους έλεγε ενώ βρισκόταν εκτεθειμένος στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό. Μετά από αυτή την αποστολή ο Συκαρης θα πει στη κάμερα ότι η γυναίκα του, του είπε «Τέλος, έχεις ξεπεράσει κάθε όριο».

Η προτελευταία φορά που ο Αντώνης Συκάρης φλέρταρε με τον θάνατο.

 

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούνταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου.

Ο έμπειρος ορειβάτης πέθανε στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Πρόκειται για την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου το οποίο οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού πριν τον Αντώνη Συκάρη  έγιναν συνολικά  πέντε ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία.

Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Σε μία από τις πολλές κατακτήσεις του κορυφαίου ορειβάτη:


Ο Αντώνης Συκάρης κατέκτησε και το «βουνό-δολοφόνο» | 25/04/21 | ΕΡΤ




Αυτή ήταν η έκτη προσπάθεια και ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 2022.

Ο Αντώνης Συκάρης είχε σκαρφαλώσει με επιτυχία στις εξής οροσειρές: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.



Στο βουνό Νταουλαγκίρι τα τελευταία 70 χρόνια, 580 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 90 ορειβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Dhaulagiri, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποψία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες.

Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε  με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

  

Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ. Ήταν ο μόνος Έλληνας, που κατάφερε να σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του κορυφαίου ορειβατικού project Grand Slam, ενώ είχε σκαρφαλώσει 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις.

Συμμετείχε ως μόνος Έλληνας στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 8.611 μ. (7.450 μ.). Ο στόχος του Αντώνη ήταν  να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές σε ηλικία πάνω από 55 ετών ολοκληρώνοντας το κορυφαίο ορειβατικό project Grand Slam.




Υπενθυμίζεται ότι τον Αντώνη Συκάρη είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2021 για να τον συγχαρεί για την αποστολή στο φονικό βουνό Κ2 των Ιμαλαΐων.
Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών


Ο πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Έλληνα αλπινιστή στα Ιμαλάια όπου μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας προσπάθησαν για το ακατόρθωτο, να κατακτήσουν την φονική κορυφή των 8611 μέτρων μέσα στο χειμώνα.

Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας φτάσει μια ανάσα από την κορυφή, αποφάσισε να μην προχωρήσει εξαιτίας κρυοπαγημάτων στα πόδια του, σκεπτόμενος πως εάν προχωρήσει τα πόδια θα πάθαιναν τέτοια ζημιά που θα του τα έκοβαν. Αυτό και μόνο στάθηκε αρκετό για τον Έλληνα ορειβάτη να μην επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή.

Ειδήσεις σήμερα

Ο δήμος του Σαντιάγο ανακοινώνει... δελτίο στο νερό καθώς η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη 13η χρονιά!

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης

Χάος στην Κίνα: Τα κρούσματα Covid καλπάζουν, τα μέτρα χαλαρώνουν, οι Κινέζοι σε απόγνωση

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης