Χαλκιδική: Τροπικό λεοντόψαρο «έπιασε» με τον φακό του ο υποβρύχιος φωτογράφος, Νικόλαος Σαμαράς

Χαλκιδική: Τροπικό λεοντόψαρο «έπιασε» με τον φακό του ο υποβρύχιος φωτογράφος, Νικόλαος Σαμαράς

Το δηλητηριώδες ψάρι εντοπίστηκε στην ακτή Πόρτο Βαλίτσα - Πού έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα

Χαλκιδική: Τροπικό λεοντόψαρο «έπιασε» με τον φακό του ο υποβρύχιος φωτογράφος, Νικόλαος Σαμαράς
Το πρώτο τροπικό λιονταρόψαρο ή λεοντόψαρο, όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, εντοπίστηκε σε παραλία της Χαλκιδικής, και συνελήφθη από τον φακό του υποβρύχιου φωτογράφου, Νικόλα Σαμαρά, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε μαγέψει τον πλανήτη με το «εκπληκτικό» κλικ του Ιππόκαμπου ο οποίος στο πλοκάμι του έσερνε μια μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Ο έμπειρος φωτογράφος, αν και είναι ο πρώτος που συνάντησε και φωτογράφισε το εν λόγω είδος ψαριού στην ακτή Πόρτο Βαλίτσα της Χαλκιδικής, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής.

Όπως εξηγεί ο ίδιος σε ανάρτηση που έκανε στο προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «και αναρωτιόμουν πότε θα «σκοντάψω πάνω σε αυτό το ψάρι. Είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα να το βλέπεις στην «αυλή» σου, ενώ έχεις συνηθίσει να το συναντάς σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκπληκτική, όσο αντιφατικό κι αν είναι να συναντάς ένα τροπικό ψάρι σε ένα μεσογειακό τοπίο».

«Το συγκεκριμένο είδος ήδη έχει εντοπιστεί σε ύφαλους της Καραβαϊκής γεγονός που συνιστά την πρώτη περίπτωση «εισβολής» λεοντόψαρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, ωστόσο η ύπαρξή του τεκμηριώθηκε μόλις πριν από οκτώ χρόνια. Η πρώτη επίσημη καταγραφή του στην Ελλάδα, έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια στη Νότια Κρήτη, όμως πλέον έχει εξαπλωθεί στη βόρεια Ελλάδα και στις ακτές της Χαλκιδικής. Πάντως η ταχεία εξάπλωσή του λεοντόψαρου στη Μεσόγειο προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή, καθώς πρόκειται για το πιο επιζήμιο χωροκατακτητικό είδος ψαριού που είναι γνωστό στην επιστήμη», προσθέτει ο Νικόλας Σαμαράς.

And I was wondering when I will stumble upon this! Quite a strange feeling seeing a fish in your "backyard" that you are...

Posted by Nicholas Samaras Underwater Photography on Saturday, April 23, 2022


Δεν έχει θηρευτές – Δηλητηριώδη τα αγκάθια του

Μιλώντας στο GRTimes, ο γνωστός φωτογράφος σημείωσε ότι το εν λόγω είδος ψαριού «έχει περάσει τη διώρυγα του Σουέζ από τις τροπικές θάλασσες και μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέση με τη Μεσόγειο. Σε ότι αφορά τη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, όμως ακόμη κι εκεί τα νερά είναι πολύ πιο ζεστά σε σχέση με αυτά της Χαλκιδικής. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε στις θάλασσες της Β. Ελλάδας, σημαίνει ότι έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και ότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει πολύ», σημείωσε.

Επιπλέον σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον λόγο της ανησυχίας που προκαλεί η παρουσία του λεοντόψαρου στις ελληνικές ακτές, ο Νικόλας Σαμαράς υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο είδος δεν έχει θηρευτές. Και ακριβώς επειδή δεν έχει θηρευτές ό,τι βρίσκει το εξαφανίζει». «Δεν είναι πολύ μεγάλο σε όγκο, τα αγκάθια όμως που φέρει πάνω του είναι δηλητηριώδη και χρειάζεται προσοχή. Φαίνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία και στις δικές μας θάλασσες, το βοηθάει να μείνει» συμπληρώνει.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Tζένιφερ Γκάρνερ είναι δυσαρεστήμενη με τα εκατομμύρια που ξοδεύει ο Μπεν Άφλεκ για την Τζένιφερ Λόπεζ

Ο Σολτς ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Μακρόν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του

Μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη η νίκη Μακρόν, προειδοποίηση η ήττα της Λεπεν, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης