Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου για τριήμερη επίσκεψη

Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου για τριήμερη επίσκεψη

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου συνοδεύει αντιπροσωπεία 113 ατόμων - Το ενεργειακό στο επίκεντρο των προγραμματισμένων συναντήσεων

Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου για τριήμερη επίσκεψη
Κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα, από τις 2 έως τις 4 Μαΐου. Τον Φίλιππο και τη Ματθίλδη θα δεξιωθεί η Πρόεδρος, ενώ θα έχουν συνάντηση επίσης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη κ.α..

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου συνοδεύει αντιπροσωπεία 113 ατόμων, μεταξύ των οποίων 6 υπουργοί της βελγικής κυβέρνησης, διευθύνοντες σύμβουλοι δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.α.

Όπως υποδηλώνεται από το μέγεθος της αποστολής, η επίσκεψη δεν πραγματοποιείται απλώς στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας. Οι ενεργειακές και επιχειρηματικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βέλγιο βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμματισμένων συναντήσεων κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Περί αυτού είναι χαρακτηριστικό το ότι, εκτός από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο κ.α. το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στη Ρεβυθούσα και τις εκεί εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της επίσημης επίσκεψης, οι μονάρχες και η βελγική αντιπροσωπεία θα κινηθούν εντός και εκτός της πρωτεύουσας, ενώ θα έχουν συναντήσεις με τις ανώτατες ελληνικές Αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου θα παρευρεθούν επίσης σε πολιτιστικές και πανεπιστημιακές δραστηριότητες, οι οποίες θα διοργανωθούν από τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων. Αντιστοίχως, οι οικονομικές δραστηριότητες, θα διοργανωθούν από εκπροσώπους των Περιφερειών.

Το ζεύγος Φίλιππου και Ματθίλδης επιδεικνύει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη των προσφύγων και των μειονεκτούντων παιδιών στην ευρωπαϊκή κοινωνία, κάτι που αναμένεται να τονίσουν κατά την επίσκεψή τους σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τους Βέλγους Μονάρχες θα αφιχθούν στην Ελλάδα οι εξής ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι:

- Petra De Sutter, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιων Επιχειρήσεων, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων

- Elio Di Rupo, Πρωθυπουργός της Βαλλονίας

Κλείσιμο
- Rudi Vervoort, Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών- Πρωτευούσης

- Jan Jambon, Πρωθυπουργός Φλαμανδίας

- Pierre-Yves Jeholet, Πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών

- Oliver Paasch, Πρωθυπουργός της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου

Σε ό,τι αφορά στις βελγικές επιχειρήσεις οι οποίες εκπροσωπούνται στις επαφές με την ελληνική πλευρά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κρατική τράπεζα Belfius και η Fluxys, μια εταιρεία ειδικευμένη στην αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου, η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει παράλληλες δραστηριότητες, αφ' ενός για το βασιλικό ζεύγος και αφ' ετέρου για τα επιχειρηματικά και τεχνικά κλιμάκια. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 2 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις 2 το μεσημέρι θα υποδεχθεί τους Βέλγους επισήμους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Οι βασιλείς θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην πλατεία Συντάγματος, όπου και θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Θα ακολουθήσει η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, επιθεώρηση της Προεδρικής Φρουράς και οι απαραίτητες συστάσεις μεταξύ των Βέλγων υπουργών και της Ελληνίδας ΠτΔ. Εν συνεχεία, οι βασιλείς και οι αξιωματούχοι θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επόμενη στάση θα είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο των Αθηνών, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης θα απονείμει το Μετάλλιο της Πόλης στον βασιλιά Φίλιππο.

Για την Τρίτη, 3 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί ένα εκτενές σεμινάριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη συμμετοχή του Φλαμανδού πρωθυπουργού, Jan Jambon και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα, οι βασιλείς θα επισκεφθούν το Κέντρο Ένταξης προσφύγων ADAMA, το οποίο συμπληρώνει περίπου 3 μήνες λειτουργίας, με την υποστήριξη των οργανώσεων Catholic Relief Services (CRS), Caritas Hellas και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τον Φίλιππο και τη Ματθίλδη θα ξεναγήσουν στο ADAMA ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης και η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη.

Κατόπιν, το βασιλικό ζεύγος, με ξεναγό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα επισκεφθεί τον ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο και τον αρχαιολογικό χώρο στο Θορικό.

Ταυτόχρονα, διαφορετικά τμήματα της βελγικής αποστολής, θα μετάσχουν σε ημερίδα για την καινοτομία στον ψηφιακό κόσμο, τις νέες τεχνολογίες που μεγιστοποιούν τη μέθεξη του χρήστη -και δη σε ό,τι αφορά ειδικά στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Σε αυτές τις διασκέψεις θα είναι παρόντες, εκτός από τα πολιτικά στελέχη της βελγικής κυβέρνησης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πανεπιστημιακοί.

Το βράδυ της Τρίτης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεξιωθεί τους Βέλγους βασιλείς και την υπόλοιπη αποστολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη το πρωί, οι Βέλγοι επίσημοι θα μεταφερθούν στη Ρεβυθούσα, όπου θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli. Με αυτή την ξενάγηση και τη συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον Βελγίου, Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Φίλιππου και της Ματθίλδης, καθώς και των υπόλοιπων 113 επιφανών Βέλγων στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σχετικά, το ταξίδι του βασιλικού ζεύγους και της πολυμελούς συνοδείας του στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Βέλγιο απάντησε θετικά στην πρόσκληση της Ελληνίδας ΠτΔ διότι είναι στενοί οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες. Οι δεσμοί αυτοί δημιουργήθηκαν ήδη από το 1830, στο ξύπνημα του επαναστατικού ρεύματος του 19ου αιώνα.

Από την αρχή, το Βέλγιο και η Ελλάδα ανέπτυξαν εγκάρδιες σχέσεις, βασισμένες σε ένα κοινό πολιτιστικό έδαφος, στις επαναστατικές εμπειρίες των δύο λαών -αυτές που έδωσαν το έναυσμα για τον βελγικό Φιλελληνισμό. Σε επίπεδο ΕΕ, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συμπλήρωσε 40 χρόνια το 2021. Και 70 χρόνια το 2022 η συνύπαρξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτή τη στιβαρή βάση, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των ανταλλαγών και της συνεργασίας. Έτσι ώστε, μαζί, οι δυο χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις.

Παρόλ' αυτά, η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα το 2022 δεν είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη. Το Φεβρουάριο του 2005, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε φιλοξενήσει τον βασιλιά Αλβέρτο Β'.

Ειδήσεις σήμερα


Μετά την Πισπιρίγκου, ήρθε η ώρα να καταθέσει και ο Μάνος για την Ίριδα και τη Μαλένα

Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης