Δίκη για Γλυκά Νερά: Χωρίς ενσυναίσθηση ο Αναγνωστόπουλος - «Δεν τον ένοιαζε ούτε το παιδί του» κατέθεσε ψυχίατρος

Η ψυχίατρος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο πιλότος έχει ναρκισσιστική και αντικοινωνική διαταραχή – Η επιστήμονας υποστήριξε ότι αν και η σχέση του με την Καρολάιν Κράουτς ήταν δύσκολη «δεν προκύπτει εν βρασμώ κατάσταση»

Ως ένα πρόσωπο με ναρκισσιστική διαταραχή, με αίσθημα μεγαλείου, έλλειψη ενσυναίσθησης αλλά και «δυσανεξία» στην απόρριψη, «σκιαγράφησε» τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, κατηγορούμενο για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, μάρτυρας ψυχίατρος και ψυχολόγος, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Η ψυχίατρος Αλκηστης Ηγουμενάκη, που προτάθηκε ως μάρτυρας από την πολιτική αγωγή, με την έναρξη της κατάθεσής της στο δικαστήριο, τόνισε πως η κρίση της για το «προφίλ» του κατηγορούμενου βασίζεται στη δικογραφία.

«Για να γίνει διάγνωση πρέπει να εξετάσουμε τον κάθε άνθρωπο, αλλά για να σκιαγραφήσουμε το “προφίλ” μπορούμε να βασιστούμε και σε έγγραφα» κατέθεσε η μάρτυρας αναφερόμενη στη συνέχεια στον χαρακτήρα του κατηγορούμενου πιλότου, ο οποίος την παρακολουθούσε από το εδώλιο με μεγάλη προσοχή.

«Για τον κατηγορούμενο διαφαίνονται δυο ειδών διαταραχές προσωπικότητας. Διαφαίνεται ναρκισσιστική και αντικοινωνική διαταραχή» επισήμανε η ψυχιατρός - ψυχολόγος για να προσθέσει: «Υπάρχει εμφανής μια έπαρση, μια διαταραχή της προσωπικότητας. Αυτό έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Τα άτομα αυτά έχουν απόλυτη συνείδηση για το τι κάνουν και για το αποτέλεσμα των πράξεών τους. Μας ξαφνιάζουν οι πράξεις τους πολλές φορές γιατί τα πρόσωπα αυτά έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα».

Πρόεδρος: Ποια είναι η επιστημονική σας κρίση για τις σχέσεις του ζευγαριού;

Μάρτυρας: Υπήρχε δυσκολία στη σχέση, αυτό είναι εμφανές. Δεν προκύπτει όμως μια εν βρασμώ κατάσταση. Υπήρχε ένταση σίγουρα.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας αναφέρθηκε στη διάγνωσή της για τον κατηγορούμενο παραθέτοντας τα στοιχεία που την οδήγησαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Η μάρτυρας εξήγησε: «Στη ναρκισσιστική διαταραχή έχουμε ένα αίσθημα μεγαλείου, έλλειψη ενσυναίσθησης. Φαίνεται από πολλά στοιχεία. Δολοφόνησε τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού του χωρίς να σκεφτεί πόσο θα πονέσει το παιδί από την απώλεια αυτή. Άρα η έλλειψη ενσυναίσθησης αφορά και το παιδί. Η σκηνή που έβαλε το παιδί πάνω στο πτώμα είναι εικόνα που βλέπουμε σε πολέμους. Σε αυτή την ηλικία τα μωρά έχουν πάρα πολλά ερεθίσματα και φοβάμαι ότι θα έχει επιπτώσεις στο παιδί στο μέλλον. Μετά σκοτώνει τον σκύλο, ο οποίος δεν ανήκε μόνο στη μάνα αλλά και στο παιδί, είχαν μεγαλώσει μαζί. Δείτε μετά την κηδεία της Καρολάιν, πως φέρθηκε στη σοκαρισμένη μητέρα και μάλιστα ζήτησε και λεφτά για το φέρετρο... το πώς κρατούσε το παιδί στην κηδεία επί τέσσερις ώρες. Βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν σκέφτεται το μωρό, δεν χρειαζόταν να είναι εκεί. Αυτά όλα συντείνουν σε ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Επίσης βλέπουμε μια αναζήτηση του θαυμασμού των άλλων. Βρήκε μια ανήλικη κοπέλα, πετούσε με το ελικόπτερο πάνω από το σχολείο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που ψάχνει ένας άνθρωπος για να φτιάξει μια σοβαρή σχέση. Ή ακόμη το πως αντιμετώπισε την απόρριψη και την πρόθεση της γυναίκας του να χωρίσουν».

Πρόεδρος: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη έκρηξη θυμού;

Μάρτυρας: Οι περισσότεροι στον κόσμο έχουμε ζήσει απόρριψη και ξέρουμε ότι τα συναισθήματα είναι άσχημα. Όμως ευτυχώς δεν οδηγούν σε δολοφονίες.

Πρόεδρος: Από τη μελέτη του ημερολογίου μπορείτε να διαγνώσετε ότι η προσωπικότητα του κατηγορουμένου είχε επιδράσει στη συμπεριφορά της Καρολάιν;

Μάρτυρας: Άκουσα αυτά που ανέφερε και η κ. Μυλωνοπούλου. Συμφωνώ σε όλα εκτός από ένα. Βλέπω στοιχεία κατάθλιψης στην Καρολάιν, είναι συχνό φαινόμενο σε νέες μητέρες που δεν έχουν υποστήριξη. Διακρίνεται μια κοπέλα που ερωτεύτηκε όπως μια έφηβη και στη συνέχεια άρχισε να ανεξαρτητοποιείται. Μια νέα κοπέλα στα 20 θέλει να σπουδάσει, να βγει έξω και συνειδητοποίησε ότι ήταν εγκλωβισμένη.

Πρόεδρος: Για την προσωπικότητά της τι μπορείτε να πείτε;

Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση αλλά είχε αδυναμία στο να την αντιμετωπίσει. Αν μπορούσε να μιλήσει πιο εύκολα με φίλους ή τη μητέρα της, ίσως να είχε προωθηθεί προς τα έξω. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά πιστεύετε;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεπαν. Γι' αυτό και είχε δισταγμό.

Πρόεδρος: Αυτό που το ξέρετε;

Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η ψυχίατρος επισήμανε πως συνιστά «κακοποίηση» εκ μέρους του κατηγορούμενου «να τραβάει το παιδί του τόσες ώρες στη κηδεία της μητέρας του».

Όπως επισήμανε ακόμη η μάρτυρας: «Έλλειψη ενσυναίσθησης σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματων άλλων και δεν τα υπολογίζω. Δε με νοιάζει που σκότωσα το σκυλί, δε με νοιάζει αν το παιδί καίγεται κάτω από τον ήλιο. Είναι το παιδί μου και θα το κρατήσω. Αυτό το "μου" δείχνει την κτητικότητα του προσώπου».

Πολιτική Αγωγή: το μυαλό του ήταν σε θέση να αντιληφθεί το άδικο;

Μάρτυρας: Βεβαίως.



Στη συνέχεια της κατάθεσης της η ψυχίατρος επισήμανε ότι εκείνη συνέστησε στη μητέρα της Καρολάιν να μην έρθει στη δίκη. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κατηγορούμενο. Είναι μια γυναίκα διπλά τραυματισμένη», ανέφερε.

Τέλος, η ειδικός χαρακτήρισε τη χαμό της Καρολάιν «θάνατο διαρκείας». Όπως είπε: «Τον κατηγορούμενο δεν τον ένοιαζε τίποτα. Λείπει απόλυτα το συναίσθημα. Πουθενά δεν υπάρχει ούτε για τη γυναίκα του, ούτε για το παιδί του, ούτε για το σκύλο».

Με την έναρξη της δίκης η υπεράσπιση του κατηγορούμενου κατέθεσε ένσταση για να μην γίνει δεκτή από το δικαστήριο η κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας του ζευγαριού Ελένης Μυλωνοπούλου. «Δεν έχει την ιδιότητα της ψυχολόγου και της κλινικής συμβούλου. Έχει υποπέσει σε πολλές αντιφάσεις και δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη για τις σχέσεις του ζευγαριού», ανέφερε η υπεράσπιση και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Η «αθέατη πλευρά» των αδελφών Πισπιρίγκου: Εκκλήσεις από Δήμητρα, εμμονές από Ρούλα σε 95 sms

Η ψυχρή αμηχανία του Πούτιν την Ημέρα της Νίκης και η εκτίμηση Μπάιντεν για ρωσικό αδιέξοδο στον πόλεμο

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στα φάρμακα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr