«Αυτοί που κάνουν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές» λέει η Ουκρανή φοιτήτρια που καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμού στο ΑΠΘ

«Αυτοί που κάνουν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές» λέει η Ουκρανή φοιτήτρια που καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμού στο ΑΠΘ

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος δεν έχω πάει στο Πανεπιστήμιο» λέει στο protothema.gr η νεαρή κοπέλα που η ανάρτησή της έγινε viral - Σκέφτομαι μέχρι και να παρατήσω τις σπουδές μου και το ίδιο σκέφτονται και άλλοι  Ουκρανοί φοιτητές στην Ελλάδα

oukrani_foititria_art
Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, σταμάτησε να παρακολουθεί τα μαθήματα της στο τμήμα κινηματογράφου στο ΑΠΘ.

Η κακή της ψυχολογία, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που είχε αρχίσει να καλλιεργείται μεταξύ των ακροαριστερών φοιτητικών κομμάτων, όπως αναφέρει στο protothema.gr η Κατερίνα Σαλονίνα φοιτήτρια από την Ουκρανία, την απομάκρυναν από την σχολή και τα μαθήματα της, ενώ ταυτόχρονα της δημιούργησαν κι ένα είδος φόβου για την ασφάλεια της.

Η σχετική της ανάρτησή στο Facebook πριν από λίγες ημέρες έχει γίνει viral, ενώ πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που ήδη την συγχαίρουν με μηνύματα τους για το θάρρος της υποστηρίζοντας την.

Η νεαρή φοιτήτρια ζει στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία πέντε χρόνια κι όταν μετά τις σπουδές της στο Κίεβο και στην παραγωγή κινηματογράφου, αποφάσισε να συνεχίσει παρακολουθώντας μαθήματα σκηνοθεσίας στο ΑΠΘ:

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος άρχισαν και τα προβλήματα»

Κλείσιμο
«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισαν και τα προβλήματα. Δυο με τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις πέρασα από την Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, εκεί πάντα συγκεντρώνονται φοιτητές από όλα τα κόμματα, κολλούν αφίσες και κάνουν σχετικές συζητήσεις. Τις συγκεκριμένες αφίσες που έλεγαν όχι στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις είχαν κολλήσει και στους δρόμους. Δεν έλεγαν τίποτα για την Ρωσία και τις επιθέσεις στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα αυτό να μου κάνει τρομερή εντύπωση» αναφέρει η Ουκρανή φοιτήτρια.



«Πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο είδα κι άλλες αφίσες που έλεγαν πως την Ουκρανία την κυβερνούν Ναζί κι άλλα. Ακόμα και στο Facebook όλα αυτά τα ακροαριστερά κόμματα και οι φοιτητικές ομάδες είχαν αυτή την στάση, ότι για τον πόλεμο φταίει αποκλειστικά και μόνο το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η Ρωσία μη έχοντας άλλη επιλογή ξεκίνησε την επίθεση. Κάποιες φορές αναφέρουν πως είναι με τον λαό της Ουκρανίας και όχι με την ναζιστική κυβέρνηση της χώρας. Δεν λένε πως φταίνε όλοι οι Ουκρανοί, αλλά προσβάλλουν την κυβέρνηση μας, τους στρατιώτες μας», σημειώνει.

Όπως αναφέρει η Ουκρανή φοιτήτρια στο ΑΠΘ φοιτούν συνολικά 100 Ουκρανοί φοιτητές, ενώ θεωρεί πως πολλοί από αυτούς που δημιουργούν κατά καιρούς τις φασαρίες στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι φοιτητές:

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος δεν έχω πάει στο Πανεπιστήμιο αρχικά για ψυχολογικούς λόγους. Μετά από αυτά που είδα δεν θέλω να εμφανίζομαι γιατί δεν ξέρω ποιος θα βρεθεί μπροστά μου, τι θα μου πει και τώρα πια δεν ξέρω με ποιους πρέπει να μιλάω. Γενικά στο ΑΠΘ ξέρω ότι σπουδάζουν 100 Ουκρανοί φοιτητές και στη σχολή μου είμαστε άλλα πέντε παιδιά. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση κοντά στο πανεπιστήμιο. Εγώ νομίζω πως είναι αυτονόητο να υπάρχει αστυνομία, ώστε να προλαβαίνει τα όσα συμβαίνουν μέσα εκεί. Θεωρώ πως πολλοί από αυτούς που προκαλούν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές».




Κι άλλοι Ουκρανοί φοιτητές σκέφτονται να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους

Όλο αυτό το διάστημα το νεαρό κορίτσι έχει επικοινωνήσει και με άλλους Ουκρανούς φοιτητές, που σκέφτονται να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους:

«Έχω σπουδάσει παραγωγή κινηματογράφου στο Κίεβο κι εδώ παρακολουθώ μαθήματα σκηνοθεσίας. Τώρα πια δεν ξέρω τι να κάνω, σκέφτομαι να τα παρατήσω. Την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι Ουκρανοί φοιτητές. Μιλούσα με μια κοπέλα φοιτήτρια στην Αθήνα, που μου έλεγε πως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με όλα αυτά τα ακροαριστερά κόμματα και αποφάσισε να μην συνεχίσει το μεταπτυχιακό της. Έχω απογοητευτεί αρκετά από την συμπεριφορά κι όσα συμβαίνουν εδώ. Βλέπω την υποστήριξη που έχουν οι πρόσφυγες Ουκρανοί σε άλλες χώρες και δυστυχώς συγκρίνω με την Ελλάδα και στεναχωριέμαι».

Η Κατερίνα Σαλονίνα κατάγεται από μια πόλη κάτω από το Ντονιέτσκ την Μαριίνκα, που όπως λέει τελεί υπό κατάληψη από το 2014 από την Ρωσία : «Ήταν πάντα μια ρωσόφωνη περιοχή, ωστόσο μετά την κατάληψη πολλοί Ουκρανοί όπως η οικογένεια μου και πολλοί φίλοι και συγγενείς μας αναγκάστηκαν να φύγουν. Όπως ξέρω είναι επικίνδυνα κι εκεί τα πράγματα».


Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Είμαι φοιτήτρια από την Ουκρανία. Όλα αυτά τα χρόνια που σπουδάζω στο ΑΠΘ δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη υποστήριξη του ασύλου και της κατάληψης. Από τους φοιτητές άκουγα μόνο ότι το άσυλο είναι ιερό και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του κανόνα είναι «φασιστική». Οπότε τώρα δεν ξέρω αν θέλω να έχω πτυχίο πανεπιστημίου που απαγορεύεται κάθε διαφορετική άποψη. Μας τρομάζουν με τους «κακούς μπάτσους» ενώ ο πραγματικός κίνδυνος είναι αυτοί που τους «κακούς μπάτσους» τους δημιούργησαν. Και γενικά όταν είδα τι στάση πήραν τα ακροαριστερά «κόμματα» του ΑΠΘ απέναντι στου Ουκρανούς και βάζουν στη Φιλοσοφική Σχολή αφίσες που χωρίς καμία ντροπή μας ονομάζουν ναζί, φοβάμαι να εμφανίζομαι στο πανεπιστήμιο»




Δείτε βίντεο: «Αυτοί που κάνουν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές» λέει η Ουκρανή φοιτήτρια που καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμού στο ΑΠΘ
«Αυτοί που κάνουν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές» λέει η Ουκρανή φοιτήτρια που καταγγέλλει...



Ειδήσεις σήμερα:

Ρεσιτάλ Αναγνωστόπουλου: Εκλαιγε στην απολογία του και μιλούσε για την Καρολάιν σαν να ζει


Τέλος οι μάσκες για τον κορωνοϊό σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν τα ECDC


Τρομακτικό τροχαίο ατύχημα στην Αλίαρτο, σώθηκαν από θαύμα οδηγός και συνοδηγός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης