Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό οι αρχές, τι λένε οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας

Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό οι αρχές, τι λένε οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας

Ποιες χώρες έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα - Τζανάκης: Τελείως διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά - «Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες» - Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε, πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός

Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό οι αρχές, τι λένε οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας
Συναγερμός έχει σημάνει για την ευλογιά των πιθήκων μετά την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως. Οι υγειονομικές Αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δήλωσε την Κυριακή ότι θα προβεί στη σύσταση για τα προγράμματα εμβολιασμού. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 190 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε 16 χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπίζεται κανονικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global.health, μιας πρωτοβουλίας επιστήμης δεδομένων από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η σπάνια ασθένεια συνήθως κυκλοφορεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα σε όλο τον κόσμο από τότε που ένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικός στις 7 Μαΐου μετά από ταξίδι στη Νιγηρία.

Ωστόσο στην πλειοψηφία τους γιατροί και επιστήμονες παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας  ότι πρόκειται για μία ιογενής λοίμωξη  που μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα και  με πολύ στενή σωματική επαφή.

Τζανάκης: Τελείως διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ck6u4b6kx52h)


«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια τελείως διαφορετική νόσος από την παιδική ανεμοβλογιά. Η προσβολή ενηλίκων με ανεμοβλογιά σε ένα ποσοστό 10-15% οδηγεί σε βαριές πνευμονίες. Εμβόλια για την ανεμοβλογιά γίνονται στην παιδική ηλικία. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, παρά μόνο το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξαδερφάκι της γνωστής ιστορικής νόσου, της ευλογιάς. Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχουμε μειωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι ο ECDC προτείνει να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το παλιό», εξήγησε ο ίδιος.

«Πρέπει να δούμε πώς η ευλογιά των πιθήκων πέρασε από την Αφρική στην Ευρώπη»

«Το εμβόλιο της ευλογιάς το έχουν κάνει οι άνθρωποι άνω των 50. Πιθανότατα αυτοί που το έχουν κάνει να είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο αν τυχόν προκύψει πρόβλημα στην κοινότητα από αυτή την καινούργια αρρώστια. Τα προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά έχουν σταματήσει από το 1980, που η νόσος κηρύχτηκε ιστορική. Υπάρχουν, όμως, αποθέματα εμβολίων. Περιμένουμε με αγωνία το report από τον ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε το πώς πέρασε η ευλογιά των πιθήκων από τους κατοίκους της Αφρικής, σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Αφρική. Το 2003 στο Ιλινόι των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε κατοικία σκυλιά και μετά προκάλεσε 70 κρούσματα», τόνισε ο κ.Τζανάκης.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου»

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

«Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα & με πολύ στενή σωματική επαφή»

Αναφερόμενος στο που εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα, αλλά και στο πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο ίδιος εξήγησε ότι «Πρώιμες ανακοινώσεις και από τον ECDC, μιλούν για νέους άνδρες κυρίως κάτω των 50 ετών που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλων, που αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί αυτή η αρρώστια. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

«Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες»

«Η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια κατάσταση έκτακτη, οπότε τα μικρά γεγονότα τα τονίζουν. Ξεχασμένες αρρώστιες δεν είναι καθόλου απίθανο να επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία τείνει να πέσει εφόσον τα εμβόλια δε γίνονται. Το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.

Παγώνη: Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

«Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη,  σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. 

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής. 

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. 

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος». 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck6uvc1h3wg1)



Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων - Πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός

Τη δική του απάντηση για την ευλογιά των πιθήκων και το κατά πόσο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα έδωσε και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά μετά από την τελετή βράβευσής του στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία διεθνώς, ο κ. Μπουρλά φάνηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ακόμη ο κορωνοϊός.

Κλείσιμο
THESSTODAY.GR - Μπουρλά από Θεσσαλονίκη: Δεν μας απασχολεί η ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα τα ζητήματα υγείας μάς απασχολούν. Είχα την ευκαιρία φυσικά από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε πώς θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο. Ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Καταλήγοντας πως «αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος». Μιλώντας μάλιστα για την πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε πως περάσαμε δύσκολα ως ανθρωπότητα, ωστόσο το σκοτάδι δεν έχει φύγει δια παντός.

Μαγιορκίνης: Υπερδιπλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Οι ασυμπτωματικοί φορείς της Ευλογιάς των Πιθήκων είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς, προειδοποιεί από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook.

Καθησυχάζει μεν, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, διευκρινίζει ωστόσο τονίζει ότι αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή «με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή». 

Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ακόμη ότι οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με την Ευλογιά των Πιθήκων κάτι ανάλογο του κορωνοϊού και πως δεν χρειάζεται «να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, «από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό».

Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών...

Posted by Gkikas Magiorkinis on Sunday, May 22, 2022


Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή:

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά. 

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η  μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή. 

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση,  επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς».

Ειδήσεις σήμερα

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα - Έρχεται «μίνι» καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης