Τσούνης για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Γίνεται ένα μεγάλο βήμα και αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση
Τσούνης για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Γίνεται ένα μεγάλο βήμα και αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση
Η ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία - « Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο σύζυγός της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης
Για τη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσπίσει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μίλησε ο σύζυγός της στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
«Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό . Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ανδρέας Τσούνης.
«Φώφη με την στάση ζωής της. Αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή» συμπλήρωσε, εστιάζοντας στη δυναμική του προγράμματος και στις δυνατότητες που προσφέρονται.
«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης» πρόσθεσε ακόμη ο κ.Τσούνης.
Αναλυτικά η ομιλία του Aνδρέα Τσούνη:
«Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού - Φώφη Γεννηματά
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι.
Το ζήτημα της πρόληψης και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά το είχε αναδείξει μέσα από όλες τις (1/14) ιδιότητες που είχε στην πολιτική και στη ζωή. Ως Πρόεδρος, ως υπουργός μα και ως απλή εθελόντρια πάλευε να πείσει τις γυναίκες να δώσουν βάρος στην πρόληψη. Πάλευε και η ίδια ως ασθενής κατά της νόσου και έδινε μάχες σε πολλά επίπεδα. Ως σύζυγος και μητέρα , ως πολιτικός, ως άνθρωπος που ένιωθε και η ίδια ότι αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο δεν έχει αξία η ζωή. Όλοι όσοι έχουν σπουδάσει Ιατρικές Επιστήμες καταλαβαίνουν την ανάγκη της πρόληψης. Είτε λόγω εκπαίδευσης είτε λόγω ευαισθητοποίησης μετά από πολύχρονη εμπειρία από τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, παροτρύνουμε τους ασθενείς μας να κάνουν διαγνωστικά τεστ (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, βιοψίες) για να προλάβουν μια δυσάρεστη εξέλιξη όσο γίνεται πιο νωρίς, άρα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το όποιο τους πρόβλημα, ανεξαρτήτου πάθησης ή βλάβης, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, άρα και με μεγαλύτερες πιθανότητες μακρόχρονης επιβίωσης ακόμα και πλήρους ίασης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ζωγραφισμένη αγωνία στο πρόσωπο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τους καταλαβαίνω, το μυαλό όλων μας είναι μαθημένο να πηγαίνει πάντα πιο εύκολα στο κακό. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, μια απλή καλοήθης υπερπλασία και μέχρι εκεί. Η εξοικείωση με τα διαγνωστικά τεστ αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει.
Να αποβάλλει όσο είναι δυνατόν τον φόβο και την διστακτικότητα ενός ατόμου και να θέλει ο ίδιος ή η ίδια να ξέρει τι ακριβώς του/της συμβαίνει. Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας θα νοσήσουμε από κάτι σοβαρό. Όσο νωρίτερα το ανακαλύψουμε τόσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα το αντιμετωπίσουμε.
Αυτό ακριβώς ήθελε να συμβολίσει και η Φώφη με την στάση ζωής της. Αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο το 2016 η Φώφη Γεννηματά και άλλες 45 γυναίκες βουλευτές ζήτησαν να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία. Ο τότε υπουργός υγείας κ. Ξανθός αποδέχθηκε αυτό το αίτημα και από τις αρχές του 2017 , η ψηφιακή μαστογραφία καλύφθηκε. Δυστυχώς τότε η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης του μαστού δεν ήταν εφικτή σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Επικράτειας και έτσι πολλές γυναίκες που διέμεναν σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούσαν να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης, κάτι που είχε αναδείξει και η ίδια η Φώφη σε ομιλία της στην Βουλή των Ελλήνων.
Ελπίζω με το σημερινό πρόγραμμα αυτό το πρόβλημα να λυθεί και να αποδειχθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού πραγματικά για όλες τις Ελληνίδες. Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό . Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνετε και εύχομαι καλή επιτυχία στο Πρόγραμμα»
Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.
Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο
«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. "Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα", συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. "Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα", πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.
"Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. "Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος", τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. "Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει "γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις". Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ειδήσεις σήμερα:
Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στα σκαριά» και ο Μητσοτάκης σε περιοδείες με εκλογικό χρώμα
Survivor: Ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση και η… αμνησία του Μαρτίκα – Δείτε βίντεο
Τζένιφερ Λόπεζ: Δείχνει όλες τις καμπύλες της μέσα από ένα φόρεμα με διαφάνειες
«Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό . Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ανδρέας Τσούνης.
«Φώφη με την στάση ζωής της. Αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή» συμπλήρωσε, εστιάζοντας στη δυναμική του προγράμματος και στις δυνατότητες που προσφέρονται.
«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης» πρόσθεσε ακόμη ο κ.Τσούνης.
Αναλυτικά η ομιλία του Aνδρέα Τσούνη:
«Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού - Φώφη Γεννηματά
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι.
Το ζήτημα της πρόληψης και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά το είχε αναδείξει μέσα από όλες τις (1/14) ιδιότητες που είχε στην πολιτική και στη ζωή. Ως Πρόεδρος, ως υπουργός μα και ως απλή εθελόντρια πάλευε να πείσει τις γυναίκες να δώσουν βάρος στην πρόληψη. Πάλευε και η ίδια ως ασθενής κατά της νόσου και έδινε μάχες σε πολλά επίπεδα. Ως σύζυγος και μητέρα , ως πολιτικός, ως άνθρωπος που ένιωθε και η ίδια ότι αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο δεν έχει αξία η ζωή. Όλοι όσοι έχουν σπουδάσει Ιατρικές Επιστήμες καταλαβαίνουν την ανάγκη της πρόληψης. Είτε λόγω εκπαίδευσης είτε λόγω ευαισθητοποίησης μετά από πολύχρονη εμπειρία από τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, παροτρύνουμε τους ασθενείς μας να κάνουν διαγνωστικά τεστ (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, βιοψίες) για να προλάβουν μια δυσάρεστη εξέλιξη όσο γίνεται πιο νωρίς, άρα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το όποιο τους πρόβλημα, ανεξαρτήτου πάθησης ή βλάβης, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, άρα και με μεγαλύτερες πιθανότητες μακρόχρονης επιβίωσης ακόμα και πλήρους ίασης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ζωγραφισμένη αγωνία στο πρόσωπο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τους καταλαβαίνω, το μυαλό όλων μας είναι μαθημένο να πηγαίνει πάντα πιο εύκολα στο κακό. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, μια απλή καλοήθης υπερπλασία και μέχρι εκεί. Η εξοικείωση με τα διαγνωστικά τεστ αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει.
Να αποβάλλει όσο είναι δυνατόν τον φόβο και την διστακτικότητα ενός ατόμου και να θέλει ο ίδιος ή η ίδια να ξέρει τι ακριβώς του/της συμβαίνει. Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας θα νοσήσουμε από κάτι σοβαρό. Όσο νωρίτερα το ανακαλύψουμε τόσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα το αντιμετωπίσουμε.
Αυτό ακριβώς ήθελε να συμβολίσει και η Φώφη με την στάση ζωής της. Αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο το 2016 η Φώφη Γεννηματά και άλλες 45 γυναίκες βουλευτές ζήτησαν να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία. Ο τότε υπουργός υγείας κ. Ξανθός αποδέχθηκε αυτό το αίτημα και από τις αρχές του 2017 , η ψηφιακή μαστογραφία καλύφθηκε. Δυστυχώς τότε η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης του μαστού δεν ήταν εφικτή σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Επικράτειας και έτσι πολλές γυναίκες που διέμεναν σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούσαν να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης, κάτι που είχε αναδείξει και η ίδια η Φώφη σε ομιλία της στην Βουλή των Ελλήνων.
Ελπίζω με το σημερινό πρόγραμμα αυτό το πρόβλημα να λυθεί και να αποδειχθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού πραγματικά για όλες τις Ελληνίδες. Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό . Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνετε και εύχομαι καλή επιτυχία στο Πρόγραμμα»
Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Από αύριο τα SMS στις δικαιούχουςΕθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού - Φώφη Γεννηματά
— Andreas Tsounis (@AnTsounis) June 9, 2022
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι.
Το ζήτημα της πρόληψης και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά το είχε αναδείξει μέσα από όλες τις (1/14) pic.twitter.com/IZQ6fli4Q4
Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.
Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο
«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. "Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα", συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. "Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα", πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.
"Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. "Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος", τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. "Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει "γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις". Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ειδήσεις σήμερα:
Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στα σκαριά» και ο Μητσοτάκης σε περιοδείες με εκλογικό χρώμα
Survivor: Ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση και η… αμνησία του Μαρτίκα – Δείτε βίντεο
Τζένιφερ Λόπεζ: Δείχνει όλες τις καμπύλες της μέσα από ένα φόρεμα με διαφάνειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα