Διώξεις στην Πισπιρίγκου για τους φόνους των τριών παιδιών

Διώξεις στην Πισπιρίγκου για τους φόνους των τριών παιδιών

Τα σημεία-κλειδιά που στοιχειοθετούν δολοφονία των παιδιών μέσα από καταθέσεις, εκτιμήσεις ειδικών και το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρια - Η ίδια η κατηγορούμενη ετοιμάζει απολογητικό υπόμνημα και επιμένει: «Δεν σκότωσα τα παιδιά μου...»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
patra_thema_xr
Οταν στα μέσα Φεβρουαρίου η Εισαγγελία ανέθεσε στο Ανθρωποκτονιών να διαλευκάνει το μυστήριο του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, η υπόθεση έμοιαζε με δυσεπίλυτο γρίφο. Το μόνο στοιχείο που έδειχνε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει ήταν η αδιανόητη συγκυρία και το στατιστικό παράδοξο: τρία παιδιά νεκρά της ίδιας οικογένειας μέσα σε τρία χρόνια κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τέσσερις μήνες μετά, πέφτει η αυλαία στο θρίλερ της Πάτρας με τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήδη προφυλακισμένη και κατηγορούμενη για τη δολοφονία του πρώτου παιδιού, της Τζωρτζίνας, με όλα τα ενδεχόμενα να συγκλίνουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα ασκηθούν διώξεις και για τα άλλα δύο κοριτσάκια.
patra_thema_in__2_
Η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης με την Τζωρτζίνα. Τέσσερις μήνες μετά πέφτει η αυλαία στο θρίλερ της Πάτρας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήδη προφυλακισμένη και κατηγορούμενη για τη δολοφονία του πρώτου παιδιού, με όλα τα ενδεχόμενα να συγκλίνουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα ασκηθούν διώξεις και για τα άλλα δύο κοριτσάκια

Κλείσιμο
Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει μέσα από πληροφορίες, καταθέσεις, εκτιμήσεις ειδικών και φυσικά τα όσα αναφέρει το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρια τα σημεία-κλειδιά για τον θάνατο της Μαλένας και της Ιριδας και πώς το Ανθρωποκτονιών κατάφερε να δέσει την υπόθεση και να στείλει με βαρύτατες κατηγορίες την 33χρονη μητέρα στο Κακουργιοδικείο.

Το πόρισμα των 20 σελίδων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ειδικότερα τρία σημεία (τα προθανάτια σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας, το πανάκι με τις τέσσερις κηλίδες αίματος από το στόμα της Ιριδας και η πληγή στο στόμα του βρέφους σε συνδυασμό με την απουσία παθολογικών αιτιών) ήταν καταλύτης στο δέσιμο των κατηγοριών. Βέβαια, οι περίπου 30 καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ στην Ασφάλεια Αττικής «κλείδωσαν» με περιγραφές και μαρτυρίες το επιστημονικό συμπέρασμα των Καρακούκη - Καλόγρια. Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, μέσα από το μοναχικό κελί του Κορυδαλλού, εξακολουθεί να τηρεί την ίδια αρνητική στάση. «Δεν σκότωσα τα παιδιά μου...» επαναλαμβάνει στον δικηγόρο της Οθωνα Παπαδόπουλο και ετοιμάζουν το απολογητικό υπόμνημα για τις άλλες δύο υποθέσεις καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν νέες διώξεις.
patra_thema_in__1_
Το πόρισμα των 20 σελίδων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ειδικότερα τρία σημεία: τα προθανάτια σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας, το πανάκι με τις τέσσερις κηλίδες αίματος από το στόμα της Ιριδας και η πληγή στο στόμα του βρέφους σε συνδυασμό με την απουσία παθολογικών αιτιών, ήταν καταλύτης στο δέσιμο των κατηγοριών εναντίον της ίδιας τους της μάνας

Καταλύτης

Οι αναλυτές της Ασφάλειας γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι στην «υπόθεση Πισπιρίγκου» η επιστήμη θα έπαιζε βασικό ρόλο στην εξιχνίαση των τριών εγκλημάτων και η δική τους δουλειά ήταν συνοδευτικά να δέσουν με μαρτυρίες τα ιατροδικαστικά ευρήματα. Ετσι, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης μαζί με έναν από τους πιο έμπειρους ιατροδικαστές της χώρας, τον Νίκο Καλόγρια, ανέλαβαν να λύσουν επιστημονικά τον γρίφο του θανάτου. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ζητήσουν και να πάρουν όλο το υλικό από τις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, τα πλακίδια με τους ιστούς και τους ιατρικούς φακέλους της Μαλένας και της Ιριδας.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητήσουν παθολογικά αίτια θανάτου. Η έρευνα κράτησε αρκετές ημέρες και ήταν αρνητική. Επιστημονικά διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός τους δεν ήταν φυσιολογικός και άρα κάτι άλλο είχε συμβεί. Ηταν λάθος οι αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που έλεγαν ότι ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια και της Ιριδας σε αγενεσία φλεβόκομβου. Μάλιστα, ζήτησαν από ειδικούς γιατρούς, όπως στην περίπτωση της Ιριδας από καρδιολόγο, να γνωμοδοτήσουν για τα ευρήματα. Το δεύτερο στάδιο είχε να κάνει με τις ενδελεχείς τοξικολογικές εξετάσεις που διενήργησε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ομάδα του κορυφαίου καθηγητή Νικόλαου Ράικου. Και εδώ τα αποτελέσματα, αν και τα δείγματα δεν ήταν επαρκή και παλαιά, ήταν αρνητικά. Συνεπώς, τα δύο παιδιά δεν πέθαναν από παθολογικά αίτια, ούτε δηλητηριάστηκαν. Φυσικά δεν υπήρχαν ευρήματα που να δείχνουν βίαιο θάνατο από κακώσεις ή χρήση οποιουδήποτε φονικού όπλου. Το μόνο που πλέον έμενε να αποδειχτεί ήταν ότι ο θάνατος των δύο παιδιών του ζεύγους Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου ήταν ασφυκτικός.
patra_thema_in__2_
Η Ρούλα Πισπιρίγκου στον νοσοκομειακό κρεβάτι με την Τζωρτζίνα. Είναι η φωτογραφία που δημοσίευσε η βρετανική «Daily Mail» με λεζάντα «Ελληνίδα μητέρα ποζάρει δίπλα στο παιδί της πριν του χορηγήσει θανατηφόρα δόση κεταμίνης»

Στο τελικό επίπεδο ερευνών, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα εξής δύο στοιχεία: το πρώτο είχε να κάνει με τις δύο αμυχές και ένα εντύπωμα (αποτύπωμα) που βρέθηκε στο δεξί μάγουλο της Μαλένας. Διαπιστώθηκε ότι τα τραύματα στο κοριτσάκι ήταν προθανάτια, τα νύχια που το τραυμάτισαν ανήκαν σε γυναίκα, ενώ παράλληλα αποκλείστηκε να προήλθαν από γιατρούς ή νοσηλευτές, αφού όλοι τους φορούσαν γάντια. Στο σημείο αυτό ήρθε να προστεθεί η ειδική εξέταση που έγινε στους ιστούς της καρδιάς όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρξε έντονη υποξία που οδήγησε στον θάνατο. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το πανάκι της μικρής Ιριδος. Αυτό που παρέδωσε λίγες ώρες μετά η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου στην αδελφή της και εκείνη στην Αστυνομία. Από την εξέταση DNA προκύπτει πως το γενετικό υλικό είναι πράγματι της Ιριδας, ενώ οι 4-5 κηλίδες αίματος που ήταν εμποτισμένο προέρχονται από το τραύμα στο εσωτερικό του στόματος τού μόλις έξι μηνών βρέφους.

«Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Εν συνεχεία, με δεδομένο τον μηχανισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/παθολογοανατομικά/φωτογραφικά ευρήματα:- Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας-Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών. - Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρια.
patra_thema_in__2_
Η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης με την Τζωρτζίνα. Τέσσερις μήνες μετά πέφτει η αυλαία στο θρίλερ της Πάτρας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήδη προφυλακισμένη και κατηγορούμενη για τη δολοφονία του πρώτου παιδιού, με όλα τα ενδεχόμενα να συγκλίνουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα ασκηθούν διώξεις και για τα άλλα δύο κοριτσάκια

Οι γιατροί

Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, προκειμένου να δέσουν τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, έπρεπε να συνδυάσουν τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα των ιατροδικαστών με τις μαρτυρίες γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ. Ετσι, μέσα από 30 και πλέον καταθέσεις, από τα νοσοκομεία Παίδων, Καραμανδάνειο και το ΕΚΑΒ, «κούμπωσαν» τα επιστημονικά ευρήματα με ανθρώπινες περιγραφές. Ετσι, αποδείχτηκε ότι η 3 ετών Μαλένα πέθανε στον ύπνο της στις 16.40 το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019 μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο του Νοσοκομείου Παίδων και η Ιριδα, στις 07.30 το πρωί της 21ης Μαρτίου του 2021 στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα. Και στους δύο θανάτους, το πρόσωπο που ήταν μαζί τους ήταν η μητέρα τους Ρούλα, ενώ, όπως διαπίστωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από τις μαρτυρίες των γιατρών, τα παιδιά δεν έφεραν σημάδια αντίστασης και αμυντικά τραύματα γιατί κοιμόντουσαν, ενώ σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να αντιδράσουν στον μηχανισμό του ασφυκτικού θανάτου.
δημητρα_πισπιριγκου

Η αδελφή

Το δεύτερο κομβικό πρόσωπο στο θρίλερ της Πάτρας είναι η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν στο σπίτι τη μοιραία νύχτα που δολοφονήθηκε η Ιριδα, ενώ ήταν πάρα πολύ κοντά και γνώριζε τα πάντα για την αδελφή της. Στις 10 ώρες που παρέμεινε στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ ήταν ιδιαίτερα ψυχρή, χαλαρή, χωρίς καμιά στιγμή να «σπάσει», να λυγίσει ή να ζητήσει κάτι ιδιαίτερο από τους αστυνομικούς. Δεν έκανε κανένα διάλειμμα, ενώ ξεκίνησε μια ιστορική αναδρομή γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω, ξεδιπλώνοντας λεπτομέρειες για τη ζωή της αδελφής της αλλά και της σχέσης της με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Στη συνέχεια απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων για τη νύχτα της 21ης Μαρτίου του 2021, μιλώντας μεν αρκετή ώρα, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι σημαντικό στο κομμάτι των ερευνών. Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών επέμειναν σε αυτό το σημείο, ζητώντας από τη Δήμητρα Πισπιρίγκου να ανακαλέσει όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσε, αφού το σπίτι της οικογένειας, μετά και το πόρισμα των Καρακούκη - Καλόγρια, ήταν τόπος εγκλήματος, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να είναι αυτή που είδε για τελευταία φορά ζωντανή την Ιριδα και η αδελφή της Δήμητρα η πρώτη που τη βρήκε νεκρή. Ομως, παρόλο που έγινε κυριολεκτικά φύλλο και φτερό από τους αξιωματικούς, δεν κατάφεραν να βγάλουν τίποτα.
patra_ereunes_thema_in__2_
Οι γονείς των τριών άτυχων κοριτσιών Μάνος Δασκαλάκης και Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο πρώην σύζυγος

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών και στα όσα τους αποκάλυψε ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορούμενης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και πατέρας των τριών παιδιών, Μάνος Δασκαλάκης. Ο ίδιος, σε προγραμματισμένο ραντεβού βρέθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στις οκτώ ώρες παραμονής του στα γραφεία του Ανθρωποκτονιών, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, κατέθετε στους αξιωματικούς για τη ζωή του με τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Επί της ουσίας επρόκειτο για μια επανάληψη της κατάθεσης που έδωσε στη 18η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα, στην οποία αποτυπώνεται η σχέση των οκτώ χρόνων από τη γνωριμία τους στο γήπεδο μέχρι την ημέρα της σύλληψής της. Οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν στους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, ενώ ερωτήθηκε και για το θέμα της Τζωρτζίνας, έτσι ώστε να έχουν τη μεγάλη εικόνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ραφήνα: Η στιγμή που φτάνει η αστυνομία για τον 42χρονο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου -Δείτε βίντεο

Survivor: Ο Νίκος και η Μαίη στον τάκο και ο Άρης πάλι… χαλαρά – Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει τους νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης