Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση - Το σκεπτικό της Επιτροπής

Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση - Το σκεπτικό της Επιτροπής

Στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών προτείνεται ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση κατά περίπτωση - Πότε αναμένονται νέα εμβόλια  - Διευκρινίσεις για τα άτομα ηλικίας 30 έως 59 χρόνων - Το σκεπτικό της Επιτροπής Εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση - Το σκεπτικό της Επιτροπής
Ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απευθύνουν οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με προτεραιότητα σε εκείνους άνω των 70 χρόνων και όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών προτείνεται ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση κατά περίπτωση, κυρίως σε όσους έχουν συνοσσηρότητες, και με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού.

Όπως επισήμανε, μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου για το ζήτημα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης, «είναι λάθος να μην εμβολιάζονται με τη δεύτερη αναμνηστική δόση όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες περιμένοντας επικαιροποιημένα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια το φθινόπωρο, αφού υπάρχει ήδη διαθέσιμο εμβόλιο που προστατεύει όσους το χρειάζονται». Και συμπλήρωσε ότι «είναι γνωστό πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές μετά τη λοίμωξη covid. Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι και εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 χρόνων - αναγκαίες μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από την τελευταία ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

«Όσον αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση, δηλαδή τη δεύτερη αναμνηστική, με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η Επιτροπή «συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη».

Γιατί δεν έγινε ισχυρή σύσταση εμβολιασμού για τους πολίτες 60 χρόνων και κάτω

Αναλύοντας το σκεπτικό της Επιτροπής -το οποίο δεν είχε αποτυπωθεί με σαφήνεια από την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας- η κυρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι «η δεύτερη αναμνηστική δόση δεν αφορά στο γενικό υγιή πληθυσμό» και κάλεσε τους πολίτες 30-59 χρόνων να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Παρέθεσε δε τα στοιχεία βάσει των οποίων προχώρησε στη σχετική απόφαση η Επιτροπή. «Οι συστάσεις των ειδικών ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Απλώς τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για μία σύσταση, για μία ισχυρή σύσταση, δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου» εξήγησε. Ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες από το Ισραήλ, τον Καναδά, που πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί και στο Lancet, που «δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης και τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα και στις νοσηλείες και στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτων αλλά η παρακολούθηση, η παρατήρηση είναι βραχεία, 10 -12 εβδομάδες».

Απαντώντας δε σε ερώτημα για το αν μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν μία επιστημονική Επιτροπή που συστήνει μία ιατρική πράξη όπως είναι αυτή του εμβολιασμού, χωρίς όμως στην ανακοίνωση να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ως προς το όφελος, απάντησε ότι «η ειλικρινής τοποθέτηση της Επιτροπής τελικά την αδίκησε». Και ζήτησε να αναλογιστούμε τις αποφάσεις που έχει λάβει σε προηγούμενες φάσεις η Επιτροπή «όπως ότι πολύ πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την τρίτη δόση που αποδείχθηκε σωτήρια» και να εξετάσουμε εκ νέου την αναστολή της εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε ότι παρόμοιες αποφάσεις με την Ελλάδα έλαβαν πρόσφατα η Αυστραλία, η Κροατία και η Αυστρία.

Η προστασία της δεύτερης αναμνηστικής δόσης

Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν εκ νέου οι συστάσεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια:

Κλείσιμο
- Είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού λόγω των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron

- Είναι αυξημένη η ανοσοδιαφυγή, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό

- Έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα

- Και συνακόλουθα έχει επηρεαστεί η συμπεριφορά των πολιτών.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται - διεθνώς μάλιστα- αυξημένος αριθμός μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών. Ενδεικτικά, χθες για δεύτερο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 330 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία, όπου οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται και πάλι κοντά στους 1.500.

Πότε αναμένονται νέα εμβόλια

Πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε συγκρατημένη για την πιθανότητα να είναι έτοιμα το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα καλύπτουν και τη μετάλλαξη Omicron.

«Yπάρχει μια προσδοκία ή ακόμα και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Τα εμβόλια, όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία, βρίσκονται στο στάδιο κλινικής μελέτης, φάσης 2 προς τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα. Όπως και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, Pfizer και Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό και έναν συνδυασμό της παραλλαγής Omicron» ανέφερε.

«Όμως, μέχρι να παρασκευαστούν τα εμβόλια και να χορηγηθούν, απαιτείται χρόνος. Επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.Μακάρι να το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο» κατέληξε.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των νέων εμβολίων, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε πως εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μελετών και την ύπαρξη ικανών επιστημονικών δεδομένων.

Η πορεία των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί και 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 75,2% του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων. Από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 30-59 ετών, δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 14.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, ενώ έχουν προγραμματιστεί και 18.000 ραντεβού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαλμονέλα: Γιατί εντοπίζεται σε σοκολατένια προϊόντα - Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο και η Kinder

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σήμερα θα την «χτυπήσουν» για πρώτη φορά 121.000 εργαζόμενοι

Survivor: Έξαλλη η Ασημίνα - «Όλο αυτό μου προκάλεσε αηδία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης