Με μια ιστορία που εκτείνεται σε τρεις αιώνες, η Nestlé συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με μια ευρεία γκάμα προϊόντων και εφαρμόζοντας υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές για το περιβάλλον και την κοινωνία
Βέροια: Το παραδοσιακό «Ρεβανί» ετοιμάζεται να γίνει προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»
Βέροια: Το παραδοσιακό «Ρεβανί» ετοιμάζεται να γίνει προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος
Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης.
«Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε κοντά μας τους επιχειρηματίες ζαχαροπλάστες που θα υιοθετήσουν τη διαδικασία. Να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τα χαρτιά, τη μεθοδολογία και τη συνταγή για το παραδοσιακό γλυκό ρεβανί. Από αυτή την πιστοποίηση μόνο πλεονεκτήματα θα έχουμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Ειδικότερα, στους επαγγελματικούς φορείς της Βέροιας θα παρουσιαστούν οι προοπτικές από την ένταξη του γλυκού «Ρεβανί Βεροίας» στα προστατευόμενα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ένταξη.
Ο έλεγχος του φακέλου, ώστε να δοθεί από τις Βρυξέλλες το σήμα πιστοποίησης, αναμένεται να διαρκέσει από 9 μήνες έως ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται γύρω στους 45 ζαχαροπλάστες, εκ των οποίων οι 25 εδρεύουν στη Βέροια και έχουν ως κύριο γλυκό το ρεβανί, ενώ υπάρχουν 3 – 4 επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγή του προϊόντος σε διάφορες χώρες.
Ειδήσεις σήμερα:
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκροί στην άσφαλτο 15χρονη και 23χρονος
Συγκλονιστικά πλάνα από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους MV-22 Osprey σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Βαρβάρα Κίρκη για Θέμη Αδαμαντίδη: «Δεν έφυγα νωρίτερα γιατί τον αγάπησα και τον αγαπάω»
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης.
«Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε κοντά μας τους επιχειρηματίες ζαχαροπλάστες που θα υιοθετήσουν τη διαδικασία. Να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τα χαρτιά, τη μεθοδολογία και τη συνταγή για το παραδοσιακό γλυκό ρεβανί. Από αυτή την πιστοποίηση μόνο πλεονεκτήματα θα έχουμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Ειδικότερα, στους επαγγελματικούς φορείς της Βέροιας θα παρουσιαστούν οι προοπτικές από την ένταξη του γλυκού «Ρεβανί Βεροίας» στα προστατευόμενα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ένταξη.
Ο έλεγχος του φακέλου, ώστε να δοθεί από τις Βρυξέλλες το σήμα πιστοποίησης, αναμένεται να διαρκέσει από 9 μήνες έως ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται γύρω στους 45 ζαχαροπλάστες, εκ των οποίων οι 25 εδρεύουν στη Βέροια και έχουν ως κύριο γλυκό το ρεβανί, ενώ υπάρχουν 3 – 4 επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγή του προϊόντος σε διάφορες χώρες.
Ειδήσεις σήμερα:
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκροί στην άσφαλτο 15χρονη και 23χρονος
Συγκλονιστικά πλάνα από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους MV-22 Osprey σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Βαρβάρα Κίρκη για Θέμη Αδαμαντίδη: «Δεν έφυγα νωρίτερα γιατί τον αγάπησα και τον αγαπάω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα