Περιπολία με τους άγρυπνους φρουρούς του Σέιχ Σου - Εθελοντές νυχθημερόν στην πυροπροστασία του δάσους

Το protothema.gr μαζί με τους εθελοντές που περιπολούν στον «πνεύμονα» οξυγόνου της Θεσσαλονίκης - Δίνουν το «παρών» καθημερινά από το μεσημέρι ως αργά και, αν χρειαστεί, «μπορεί να μας βρει η επόμενη ημέρα μέσα στο δάσος»

Η ώρα είναι 14:00 και ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη έχει «σκαρφαλώσει» στα ύψη.

Ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), Μίλτος Μπενάκης, ανεβαίνει στην τετράτροχη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και ανοίγει τον ασύρματο δηλώνοντας την έναρξη της εθελοντικής παρουσίας. Άλλη μια περιπολία πυροπροστασίας στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου ξεκινά και το protothema.gr τον ακολουθεί κατά πόδας.

Το Σέιχ Σου έχει έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων και ο κ. Μπενάκης -όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Επίλεκτης Ομάδας- γνωρίζει κάθε σπιθαμή του.

Οι μέρες είναι επικίνδυνες για να ξεσπάσει πυρκαγιά και οι περιπολίες της ομάδας αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» έτσι ώστε εάν ξεσπάσει φωτιά να ειδοποιηθούν αμέσως οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.



«Βρισκόμαστε στο παρατηρητήριο Κράνος καθώς από εδώ έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα του Σέιχ Σου. Εδώ ερχόμαστε για να επιτηρούμε το δάσος κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνολικά είναι 12 ομάδες που αποτελούν και μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (σ.σ. είναι αντιπρόεδρος σε αυτή) και οι οποίες συμμετέχουν στο έργο. Προσπαθούμε κάθε μέρα να δίνουμε το “παρών” και με τον βέλτιστο τρόπο θα επιτελούμε το έργο που μας έχει αποδοθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» είπε ο κ. Μπενάκης.

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης είναι κατάφυτο και όσον αφορά τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών ανέφερε ότι μετά από τις προσπάθειες της Περιφέρειας και του Δασαρχείου «πλέον είμαστε σε καλό βαθμό», ωστόσο «εκεί που πονάμε είναι στην παρατήρηση και στην εποπτεία από εθελοντές και όχι μόνο».



Η εποπτεία των ομάδων ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι και διαρκεί, όπως είπε, έως αργά το βράδυ, εκτός κι αν ο βαθμός επικινδυνότητας για να ξεσπάσει πυρκαγιά είναι στο «επίπεδο 4» όπου εκεί «μπορεί να μας βρει η επόμενη ημέρα μέσα στο δάσος».

Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να ελέγχουν τα πάντα. «Από γυαλιά που μπορεί να είναι σπασμένα και αφημένα εντός του δάσους, έως επιτήδειους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται εντός του δάσους και μπορεί να έχουμε μια κακή εξέλιξη από το αρρωστημένο τους μυαλό» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν αντιμετωπίσει «περιπατητές οι οποίοι μετά από έρευνα που έγινε από την Αστυνομία δεν είχαν "απλά" πράγματα μέσα στα σακίδια τους».



Το δάσος του Σέιχ Σου είναι τεράστιο και, εκτός από το φυσικό κάλλος του, αποτελεί ουσιαστικά τον «πνεύμονα» οξυγόνου της Θεσσαλονίκης. «Είναι όμορφο δάσος με ιστορία. Ξεκινάει από το Ωραιόκαστρο και η οροσειρά φτάνει στα παγοποιεία του Χορτιάτη. Έχει αξιόλογα μονοπάτια για περιπατητές αλλά και για φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, για όσους αγαπούν τη φύση. Και φυσικά όλοι είναι καλοδεχούμενοι στο δάσος με την πρόβλεψη του Δασαρχείου που το επιτηρεί. Είναι ένα δάσος που ανήκει σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και όλοι έχουμε χρέος να το προστατεύουμε και πάντα να βάζουμε ένα "λιθαράκι" για την καλυτέρευση του», τόνισε.



Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης για τις περιπολίες της χρησιμοποιεί οχήματα ATV και οχήματα 4Χ4 και όπως αναφέρει ο κ. Μπενάκης θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ενίσχυση από την Πολιτεία. Πρόβλημα είναι και το κόστος των καυσίμων που, όπως είπε, δεν καλύπτεται από τον Δήμο με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κόστους να το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εθελοντές.

Στο πυροφυλάκιο Π2 Κράνος, ο Πέτρος Μενεξές που εργάζεται σε τσιμεντοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στην προστασία του Σέιχ Σου καθώς είναι μέλος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) και οδηγός στο πυροσβεστικό όχημα της ομάδας.

«Εμείς κάθε ημέρα βγαίνουμε και περιπολούμε από το μεσημέρι έως το βράδυ. Έχουμε δύο οχήματα, ένα πεντάτονο και ένα 500 λίτρων, έτοιμοι να επέμβουμε εάν χρειαστεί. Στο μεγάλο όχημα είμαστε τρία άτομα και δύο στο μικρό όχημα. Συνήθως περιπολούμε από τις 15:00 έως τις 21:00. Τις ημέρες υψηλού κινδύνου βγαίνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και αν χρειαστεί είμαστε στο δάσος 24 ώρες το 24ωρο. Αν παρατηρήσουμε καπνό ή κάτι ασυνήθιστο ειδοποιούμε το Κέντρο, αναφέρουμε το σημείο και από εκεί και μετά αναλαμβάνει η Πυροσβεστική» είπε ο κ. Μενεξές, προσθέτοντας ότι «ευτυχώς τη φετινή χρονιά δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό».



Ειδήσεις σήμερα:

Υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθήνας η Άννα Ροκοφύλλου

Στα 9.360 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 23 θάνατοι και 102 διασωληνωμένοι

Τέτα Καμπουρέλη για Βαρβάρα Κίρκη: «Την τελευταία φορά φορούσε συνέχεια γυαλιά ηλίου κι έδειχνε πολύ ανήσυχη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr