Νύχτα αγωνίας για Έβρο και Λέσβο - Φόβος για το χωριό της Δαδιάς, καίγεται το δάσος

Διάσπαρτες πύρινες εστίες στο δάσος της Δαδιάς  που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη - Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο - Τρία τα πύρινα μέτωπα στο νησί

Δύσκολο και το βράδυ του Σαββάτου για τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις ενεργές εστίες φωτιάς σε Δαδιά Έβρου και Λέσβο. 

Θλίψη προκαλεί η εικόνα στη Δαδιά, εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Κατευθύνεται πλέον προς το χωριό της Δαδιάς και γι’ αυτό υπάρχει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην περιοχή θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, την Κυριακή στις 05:30, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα στη Λέσβο.  Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα ΒατεράΈνα δεύτερο μέτωπο κινήθηκε από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Σημειώνεται ακόμη ότι στις  53 ανήλθαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Η εικόνα από το μέτωπο της Δαδιάς






Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.



Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.

Η σημασία του δάσους της Δαδιάς 

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς.

Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.

Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.

Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Βασιλαετοί και θαλασσαετοί είναι δύο ακόμα από τα είδη προς εξαφάνιση που έχουν καταγραφεί στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ γεράκια, φιδαετοί, αετογερακίνες, χρυσαετοί, σταυραετοί αλλά και χαλκοκουρούνες, μεσοτσικλιτάρες, λιοστριτσίδες,δρυομυγοχάφτες και ο παρδαλοκεφαλάς, είναι μερικά από τα 219 συνολικά είδη πτηνών του δάσους.

Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.

Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Η εικόνα από το μέτωπο της Λέσβου 

Δραματικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και στον αγώνα συμμετέχουν και εθελοντές.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εθελοντές κουβαλώντας κουβάδες με νερό, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, λόγω της δυσκολίας που εντοπίζεται στο έργο κατάσβεσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε λιπόθυμος.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Στα βορειοδυτικά προς χωριό Βρύσα, το Δασαρχείο, ο Στρατος και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού.



Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.


Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.



Η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. 

Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.  «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.  





Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτεες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.



Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, σπρώχνουν τις φλόγες προς το χωριό Βρίσα, εκεί που υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. 






Η μεταφορά του τραυματία πυροσβέστη στη Λέσβο








Παράλληλα, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ συνδράμουν δυνάμεις του Στρατού, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.









Λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολιχνίτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν. 











Ειδήσεις σήμερα:

Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος μετά το «ράλι» – Πότε ανακοινώνονται οι νέες χρεώσεις

Παγίδα θανάτου για την 41χρονη μητέρα στην Κεφαλονιά οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από τους σεισμούς του 2014

Ξεκίνησε καύσωνας «διαρκείας» - Κυριακή και Δευτέρα οι πιο «καυτές» ημέρες, πού θα δούμε 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr