Βελτιωμένη η κατάσταση στη Λέσβο - Κλαίγοντας οι κάτοικοι έφυγαν από Βρίσα και Σταυρό
Σε Βρίσα και Σταυρό οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούν - Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο - Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός του Σταυρού
Σε απογευματινή ενημέρωση έγινε, πάντως, γνωστό ότι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Λέσβου ήταν σαφώς βελτιωμένη. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά μικρές εστίες.
«Εκκενώστε την περιοχή» ακούγονται να φωνάζουν στο βίντεο οι πυροσβέστες που βλέπουν τη φωτιά να φουντώνει και να κατευθύνεται με προς τη Βρίσα. Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες ώστε να σωθεί ο οικισμός.
Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι καθώς οι μνήμες τους είναι ακόμη νωπές από τον Ιούνιο του 2017 οπότε τους «χτύπησε» σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αφήνοντας πίσω τους μια γυναίκα νεκρή κι ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα.
Σε Βρίσα και Σταυρό οι κάτοικοι, βιώνοντας ένα ασύλληπτο δράμα, προσπαθούσαν σε ένα κλίμα μεγάλης σύγχυσης και αναστάτωσης να σώσουν ό,τι μπορούν, έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που τους απομάκρυναν.
Η συνολική εικόνα από τη φωτιά στη Λέσβο
Η μεγάλη φωτιά συνεχίζει καίει στη νότια Λέσβο, στο δυτικό μέτωπο προς τη Βρίσα, έχοντας καταστρέψει από χθες περί τις 13.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.
Με απόφαση Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός της Βρίσας. Σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη από το 112, ζητείται από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Πολιχνίτο.
Παράλληλα, λίγο μετά τις 15:00 με απόφαση του Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός του Σταυρού, εκεί που η φωτιά νωρίτερα έδειχνε να έχει ελεγχθεί, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις επανέφεραν την απειλή για τους κατοίκους.
Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας.
Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο. Από εδάφους, επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα. Παράλληλα, με το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» έφτασαν στις 9:30 το πρωί της Κυριακής 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα από την Αθήνα προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης στην περιοχή των Βατερών. Το σχετικό αίτημα για την παροχή βοήθειας είχε υποβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Μυτιλήνης.
Στο μεταξύ, όσοι παραθέριζαν στο χωριό Βατερά, επιστρέφουν σήμερα Κυριακή για να πάρουν τα πράγματά τους, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους. Πάνω από 450 τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση του χωριού, μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη.
Σταθμός ενημέρωσης και συντονισμού από την πολιτική προστασία του δήμου δυτικής Λέσβου λειτουργεί από χθες στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Στον Πολιχνίτο στην περιοχή σφαγεία στήθηκε και σταθμός περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων.
Στέγαση και απεγκλωβισμοί
Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε, στο μεταξύ, γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.
Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού:
«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.
Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.
Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».
Οι καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά
Θυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν έξι σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν μεγάλες ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε χθες στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.
Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017. Λίγο πριν τις 11 χθες, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολύχνιτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν.
Ειδήσεις σήμερα:
Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος μετά το «ράλι» – Πότε ανακοινώνονται οι νέες χρεώσεις
Παγίδα θανάτου για την 41χρονη μητέρα στην Κεφαλονιά οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από τους σεισμούς του 2014
Ξεκίνησε καύσωνας «διαρκείας» - Κυριακή και Δευτέρα οι πιο «καυτές» ημέρες, πού θα δούμε 40άρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr