Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες

Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες

Σε 32 περιπτώσεις καταλογίζεται πρόθεση, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίζονται διαταραγμένα άτομα - Πού στρέφονται οι έρευνες για τον «φαντομά» της Πεντέλης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες
Οι περίεργοι εμπρηστές της Αττικής που σαν φαντάσματα χτύπησαν σε δύο σημεία στην πυρκαγιά της Πεντέλης και σε ισάριθμες περιοχές της Γλυφάδας, οι 52 συλλήψεις για υποθέσεις εμπρησμών στη χώρα, εκ των οποίων οι 32 εκ προθέσεως, τα 350 πρόστιμα και τα «μυστήρια της Ηλείας» με τις 700 πυρκαγιές σε δύο μήνες συνθέτουν το μωσαϊκό των μέχρι στιγμής δεδομένων για τον φάκελο «Πυρκαγιές 2022» που επεξεργάζονται οι Αρχές.

Ολα δείχνουν ότι φέτος υπήρξε μέχρι στιγμής αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών, αν και σε κάποια σημεία τα δεδομένα ήταν δυσμενέστερα από το περσινό καλοκαίρι ενώ σε άλλα λίγο έλειψε η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Στην περίπτωση μάλιστα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, συντάσσεται ειδική μελέτη στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, καθώς υπήρξαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καταγράφονται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως ο άνεμος που στη ρεματιά της Ανθούσας ξεπερνούσε τα 115 χιλιόμετρα την ώρα δημιουργώντας το περιβόητο «φαινόμενο της καμινάδας», όταν στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι άγγιζε τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Ακόμη, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση της περιοχής σε 92.000 συσκευές, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν χιλιάδες εστίες χωρίς να σημειωθεί ούτε ένας τραυματισμός.

Βέβαια, στο στόχαστρο της επιτροπής βρίσκεται και μια επιχείρηση που στήθηκε από ειδικά κλιμάκια του Σώματος κοντά στο νοσοκομείο της Πεντέλης, τη στιγμή που η κατάσταση ήταν οριακή και μια αποτυχία θα ισοδυναμούσε με όλεθρο και καταστροφή. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης με την εμπειρία του επιτρόπου στην Ε.Ε. μεταλαμπάδευσε στις ελληνικές υπηρεσίες τα νέα δεδομένα των επιστημονικών μελετών στην καταπολέμηση των φαινομένων των πυρκαγιών, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής.

Πληροφορίες από επιχειρησιακούς αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι το καίριο στοιχείο, πάντα μέχρι στιγμής, χάρη στο οποίο οι εκατοντάδες φωτιές ελέγχθησαν στο πρώτο μισάωρο αποτελούν οι εναέριες περιπολίες με τα μίνι πυροσβεστικά αεροσκάφη, γνωστά και ως τράκτορες, όπως στη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου και οριοθετήθηκε αμέσως, αφού με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν αν δεν την έλεγχαν οι πυροσβέστες θα εξελισσόταν γρήγορα σε mega fire.
Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες
Οι ανθρώπινες στιγμές της τραγωδίας: Αποκαμωμένος πυροσβέστης ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπό του πριν επιστρέψει στην άνιση μάχη με τις φλόγες
Οι δράστες

Για τις δύο μεγάλες φετινές πυρκαγιές στην Αττική, αυτή στη Γλυφάδα και τον Κουβαρά στις αρχές Ιουνίου και φυσικά τη μεγάλη στην Πεντέλη και την Παλλήνη στα τέλη Ιουλίου, το βασικό ζητούμενο είναι ποιοι και γιατί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να κάψουν τις εν λόγω περιοχές. Οι ειδικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν ριχτεί στο κυνήγι των εμπρηστών, ελπίζοντας ότι σύντομα θα τους βάλουν στο χέρι. Πληροφορίες από την Ασφάλεια αναφέρουν ότι οι αναλυτές έχουν συγκεντρώσει και επεξεργάζονται αρκετά βίντεο στα οποία φαίνονται οι περίεργοι εμπρηστές να κινούνται σαν σκιές και να δρουν με επαγγελματικό τρόπο. Ωστόσο, η εικόνα από τις κάμερες που τους κατέγραψε τόσο σε προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και εν ώρα δράσης δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο ανάλυσης ώστε να μπορούν να τους ταυτοποιήσουν.

Τα δεδομένα για την πυρκαγιά της Πεντέλης και της Παλλήνης έχουν ως εξής: η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της 19ης Ιουλίου στο Νταού μέσα σε ένα απόμερο σημείο, κάτω από μια βρύση. Στο ίδιο σημείο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και το 2018. Από την έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών προέκυψε ότι δεν περνούν ηλεκτροφόρα καλώδια μεγάλης τάσης από την ευρύτερη περιοχή ενώ δεν αποτελεί προορισμό εκδρομέων και περιπατητών, ούτε καν κατοίκων της περιοχής.

Κλείσιμο
Πρόκειται συνεπώς για ένα σημείο δύσβατο όπου κανείς δεν περνάει για να πετάξει ένα αναμμένο τσιγάρο ή οτιδήποτε άλλο και να ξεσπάσει πυρκαγιά καθαρά από αμέλεια. Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό που προκάλεσε τη σπίθα. Από το σημείο περισυνέλεξαν στάχτες και τις μετέφεραν για ανάλυση στα εργαστήρια, μήπως προκύψει το στοιχείο που θα δείχνει πώς ξεκίνησε το κακό. Από μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής δεν προκύπτει κάτι που να ξεδιαλύνει τα μυστήρια.

Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, στην περιοχή Χριστούπολη Σπάτων, πολύ κοντά στο Πανόραμα Παλλήνης, υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν κάτι συγκεκριμένο και ιδιαίτερα σοβαρό: ενώ η φωτιά κατέβαινε από τα βόρεια και οι πυροσβέστες έδιναν μάχη να τη σβήσουν, κάτοικοι που αγωνιούσαν για τα σπίτια τους βλέπουν ένα αυτοκίνητο να σταματάει στο σημείο και έναν μαυροφορεμένο άνδρα να αποβιβάζεται, να ανοίγει το πορτμπαγκάζ, να περνά απέναντι, να σκύβει πίσω από ένα δέντρο και στη συνέχεια να μπαίνει στο όχημα, να πατάει γκάζι και να εξαφανίζεται. Δευτερόλεπτα αργότερα, από το συγκεκριμένο πεδίο ξεπηδούν φλόγες, με το συμβάν να έχει καταγραφεί σε βίντεο που δόθηκε για επεξεργασία στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάτι σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση του δράστη.

Οσο για τη φωτιά στη Γλυφάδα, στη Βούλα και τον Κουβαρά, επίσης οι έρευνες κινούνται στην κατεύθυνση του εμπρησμού. Η φωτιά στο τέρμα της οδού Μετσόβου, πλησίον της περιοχής Πουρνάρι, ξεσπά λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της 4ης Ιουνίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ, όμως το μυστήριο δεν είναι αυτό. Στις 6 το απόγευμα εκδηλώνεται μία νέα εστία στην οδό Ομήρου στον Κουβαρά. Οι φλόγες από τη μεσημεριανή πυρκαγιά απέχουν 800 μέτρα.

Επομένως, η ειδική υπηρεσία της Πυροσβεστικής απέκλεισε το ενδεχόμενο να πετάχτηκε μια σπίθα από τόσο μεγάλη απόσταση και να προκάλεσε τη νέα εστία. Συνολικά, σε αυτή την πυρκαγιά εντοπίστηκαν τρεις διαφορετικές εστίες, εκ των οποίων στις δύο η σπίθα άναψε από ανθρώπινο χέρι. Οι αξιωματικοί του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 10 μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για περίεργες κινήσεις ατόμων, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν στοιχεία για να τους ταυτοποιήσουν και να ξεσκεπάσουν τη δράση τους.

Προσώρας το φετινό καλοκαίρι έχουν συλληφθεί 52 άτομα για εμπρησμό και έχουν επιβληθεί 350 διοικητικά πρόστιμα. Από αυτές τις περιπτώσεις μόνο οι 20 είναι από αμέλεια, καθώς στις υπόλοιπες υπήρξε δόλος. Από τις αναλύσεις των ειδικών προκύπτει ότι οι εμπρηστές δεν δρουν βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου με περίεργα κίνητρα προκειμένου να βλάψουν τη χώρα, αλλά είναι κυρίως άτομα διαταραγμένα, με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Πρόκειται δηλαδή για πυρομανείς που αντλούν ευχαρίστηση από τις αδιανόητες πράξεις τους, ενώ φέτος κατεγράφησαν και δύο περιπτώσεις όπου συνελήφθησαν εμπρηστές που έβαζαν φωτιές για λόγους αντεκδίκησης.
Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες
Στιγμιότυπο από κάμερα στην περιοχή Χριστούπολη Σπάτων που δείχνει έναν μαυροφορεμένο άνδρα να αποβιβάζεται, να περνά απέναντι, να σκύβει πίσω από ένα δέντρο και στη συνέχεια να μπαίνει στο όχημα, να πατάει γκάζι και να εξαφανίζεται, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο ξεσπά νέα φωτιά
Το αίνιγμα

Οι αναλυτές της Ασφάλειας αλλά και της ειδικής υπηρεσίας της Πυροσβεστικής φέτος έχουν μαρκάρει στον χάρτη ένα ακόμη κόκκινο σημείο που αποτελεί πραγματικό αίνιγμα. Πρόκειται για τον Νομό Ηλείας όπου τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί περισσότερο από 700 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία, η πλειονότητα των οποίων εμπίπτει στην κατηγορία «εμπρησμός». Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ηλεία, ποια είναι τα κίνητρά τους και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αποφάσισαν ότι πρέπει να ριχτεί φως στα μυστήρια της Ηλείας και να εντοπιστούν αυτοί που καίνε την περιοχή. Ετσι, μετέβη αμέσως στην Ηλεία ειδικό κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που με άκρα μυστικότητα σαρώνει την περιοχή αναζητώντας τα στοιχεία που θα λύσουν τον γρίφο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν καταλήξει στο ποια είναι τα κίνητρα των εμπρηστών, όχι όμως και στα πρόσωπα. Οι ειδικοί αναλυτές κατατάσσουν τις φωτιές σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που ξεσπούν από παράνομους χασισοκαλλιεργητές της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες, είτε μόνοι τους είτε πληρώνοντας άτομα από τον χώρο της παρανομίας, βάζουν τις φωτιές. Στόχος τους είναι να σβήσουν τα ίχνη της παράνομης καλλιέργειας ή να παραπλανήσουν τις Αρχές βάζοντας φωτιά σε άλλο σημείο για να μπορέσουν να «περιποιηθούν» την καλλιέργεια της κάνναβης ανενόχλητοι.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους κτηνοτρόφους που καίνε μια περιοχή για να μπορέσει μετά τη βροχή να φυτρώσει νέο χορτάρι για τα ζώα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως χάνουν τον έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων και η φωτιά παίρνει καταστροφικές διαστάσεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι «Νέρωνες της Ηλείας».

Φωτογραφίες: Eurokinissi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης