Παιδική παχυσαρκία: Tι δείχνει νέα πανελλαδική μελέτη για τη νέα «χρόνια πάθηση» της παιδικής ηλικίας
Το ότι τα Ελληνόπουλα συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης δεν είναι είδηση. Η μία μετά την άλλη παρουσιάζονται οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνεται και, δυστυχώς, ου γαρ έρχεται μόνη: συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας κατά την παιδική ηλικία, με τον διαβήτη και την υπέρταση να έχουν τα πρωτεία.
Εχουν όμως τα Ελληνόπουλα συναίσθηση του περιττού βάρους τους; Είναι ικανοποιημένοι οι Ελληνες έφηβοι από το σώμα τους; Πώς
Το ότι τα Ελληνόπουλα συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης δεν είναι είδηση. Η μία μετά την άλλη παρουσιάζονται οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνεται και, δυστυχώς, ου γαρ έρχεται μόνη: συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας κατά την παιδική ηλικία, με τον διαβήτη και την υπέρταση να έχουν τα πρωτεία.
Εχουν όμως τα Ελληνόπουλα συναίσθηση του περιττού βάρους τους; Είναι ικανοποιημένοι οι Ελληνες έφηβοι από το σώμα τους; Πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς τα παραπανίσια κιλά των παιδιών τους; Σε αυτά -και σε άλλα- ερωτήματα τα οποία άπτονται του μείζονος θέματος της παιδικής παχυσαρκίας δίνει απαντήσεις μεγάλη πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη με θέμα τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων.
Το πρώτο -και αναμενόμενο- εύρημα της έρευνας αφορά στο ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας: ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις βάρους και ύψους των ατόμων του δείγματος, οι ερωτηθέντες κατατάσσονται ως εξής: το 65% είναι φυσιολογικό σε βάρος, το 11% είναι λιποβαρές, το 16% είναι υπέρβαρο και το 9% είναι παχύσαρκο.
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Ελληνες γονείς φαίνεται ότι υποτιμούν τα προβλήματα της… ζυγαριάς με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά. Οπως έδειξε η έρευνα, οι γονείς παιδιών ηλικίας 3-6 χρόνων θεωρούν ότι τα παιδιά έχουν πρόβλημα παραπανίσιων κιλών σε ποσοστό μόλις 9%, ενώ η έρευνα κατέγραψε στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών της τάξεως του 31%! Ευτυχώς (για την υγεία των παιδιών), στις μεγαλύτερες ηλικίες αυτή η διαφορά μειώνεται και οι γονείς «βλέπουν» τα παιδιά τους όπως πραγματικά είναι: λιποβαρή, φυσιολογικά, υπέρβαρα.
Τι πιστεύουν όμως οι ίδιοι οι έφηβοι για το βάρος τους; Η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι τείνουν να υπερεκτιμούν το πρόβλημα, γεγονός που αποτυπώνεται από τα εξής ευρήματα: θεωρούν ότι είναι υπέρβαροι, ακόμη και όταν η απόκλιση της ζυγαριάς είναι πολύ μικρή από το φυσιολογικό βάρος και υποβάλλουν συχνά τον εαυτό τους σε δίαιτες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θολή φαίνεται πώς είναι η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά. Το 47% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων και το 58% των παχύσαρκων δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένα από το βάρος τους!
Από αυτούς που δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το βάρος τους, το 16% ανέφερε πως κάνει κατά καιρούς δίαιτα. Μάλιστα, από αυτούς που δήλωσαν ότι κάνουν δίαιτα, η πλειονότητα ήταν λιποβαρείς και φυσιολογικοί, ενώ σε ό,τι αφορά στο φύλο, τα πρωτεία στο ξεκίνημα δίαιτας έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, ο γυναικείος πληθυσμός του δείγματος.
Στο ερώτημα «ποιον συμβουλεύεστε για τη δίαιτα;» οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν συμβουλευτεί παιδίατρο ή διαιτολόγο, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς οι ειδικοί (πρέπει να) έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα. Ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, όμως, της τάξεως του 25%, που αφορά μάλιστα αποκλειστικά σε εφήβους 13-18 χρόνων, δήλωσε ότι κάνει από δίαιτα αυτοβούλως και χωρίς να συμβουλευτεί κάποιον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν δίαιτες στα παιδιά, παρά μόνον υπό πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερες συνθήκες. Για τη μείωση του βάρους η όποια παρέμβαση είναι «σωτήρια», κατά τους επιστήμονες, όταν επικεντρώνεται σε δύο άξονες, στην προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του παιδιού και στην ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά του.
Ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από το Ιδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» σε δύο χρονικές φάσεις, κατά το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου και Οκτωβρίου - Νομεβρίου 2007. Το δείγμα ήταν 1.950 άτομα, ηλικίας 3-18 ετών. Στην έρευνα απάντησαν οι υπεύθυνοι, ως επί το πλείστον οι μητέρες, για τη διατροφή των παιδιών ηλικίας 3-12 χρόνων, ενώ για τις ηλικίες 13-18 χρόνων απάντησαν οι ίδιοι οι έφηβοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr