4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες

Μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό εξέθεσαν τις απόψεις γύρω από την έμφυλη ισότητα και τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα εις βάρος των γυναικών

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες
Το 4ο Συνέδριο του περιοδικού Marie Claire, με τίτλο «Power Trip» που φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε μια σπουδαία ευκαιρία να αναδειχθούν ολοκληρωμένα τα πιο σημαντικά ζητήματα γύρω από την έμφυλη ισότητα, τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα εις βάρος των γυναικών, αλλά και να ακουστούν δημοσίως πρωτότυπες απόψεις για το σύγχρονο γυναικείο κίνημα, τη σχέση της μόδας με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον κ.λπ.

Μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας (μόδα, πολιτική, διοίκηση επιχειρήσεων, επιστήμη, τέχνη, δημοσιογραφία κ.ο.κ) εξέθεσαν τις απόψεις τους και αντάλλαξαν επιχειρήματα, προωθώντας τη γνώση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παρόλον ότι όλα τα πάνελ του προγράμματος προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, το καθένα με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο, οι στιγμές του 4ου Power Trip που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν τα highlights της ημέρας συνδέονται, κατ' ανάγκην, με τις «σταρ» του συνεδρίου. Τις γυναίκες εκείνες που καθήλωσαν το κοινό με τις ιστορίες, τα βιώματα και τις ιδέες τους.

Μπρουκ Σιλντς: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ σταρ

Η πάλαι ποτέ έφηβη λολίτα της «Γαλάζιας λίμνης» και σήμερα πλέον μια γυναίκα 57 ετών, αιφνιδίασε με το χιούμορ, το κοφτερό της πνεύμα, αλλά κυρίως με την ειλικρίνεια και την απλότητά της. Εντελώς απαλλαγμένη από οποιουδήποτε είδους σύμπλεγμα, η Μπρουκ Σιλντς συγκίνησε αλλά και αυτοσαρκάστηκε. Όταν πχ μίλησε για τη μητέρα της και την περίπλοκη σχέση που είχε μαζί της, η Μπρουκ Σιλντς φάνηκε σαν να είχε συγκινηθεί. Εκείνη όμως διέλυσε αμέσως αυτή την εντύπωση, διασκεδάζοντας το κοινό με την επική ατάκα «δεν κλαίω. Απλώς έχω σκάσει στη ζέστη. Μάλλον είναι και οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης». Και, φυσικά, καταχειροκροτήθηκε.

Η Μπρουκ εξομολογήθηκε ότι «μεγαλώνοντας μόνο με τη μητέρα μου, η οποία ήταν αλκοολική και έπρεπε να την προσέχω, με ανάγκασε να ωριμάσω πολύ νωρίς. Είχα πειθαρχία, μπορεί να χόρευα σε πάρτι με διασημότητες κάποιες ώρες, αλλά στις 11 το βράδυ επέστρεφα στο σπίτι. Η ζωή της σταρ για εμένα ήταν σαν αθλητισμός: Οι φίλοι μου έπαιζαν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Το δικό μου σπορ ήταν να φωτογραφίζομαι με άλλους σταρ. Αλλά ποτέ δεν πίστεψα πως αυτή είναι η πραγματική ζωή μου».

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


Για τη δική της τεκνοποίηση αλλά και την επιλόχειο κατάθλιψη, η Μπρουκ Σιλντς είπε ότι «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος παιδιά. Εγώ έκανα εξωσωματική 7 φορές για να τα καταφέρω. Πιστεύουμε πως με το που γεννήσουμε το παιδί, την επόμενη ημέρα όλα θα είναι τέλεια, θα είμαστε ξανά αδύνατες και όμορφες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Μετά από την εγκυμοσύνη, το σώμα σου είναι κατεστραμμένο. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Εγώ ένιωθα ενοχές επειδή δεν είχα αυτή την βαθιά αγάπη αμέσως για το παιδί μου. Κατάφερα έπειτα από πολλή προσπάθεια να κάνω παιδί και όταν το απέκτησα δεν κατάφερα να συνδεθώ αμέσως μαζί του. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μου έσωσαν τη ζωή. Μπορεί οι άνθρωποι να πάθουν ψύχωση και να φτάσουν στα άκρα. Κοιτούσα το παιδί μου και ένιωθα πως είμαι σε ταινία τρόμου. Είχα φτάσει στο όριο της ψύχωσης. Αναρωτιόμουν εάν στ' αλήθεια ήθελα να σκοτώσω τη νεογέννητη κόρη μου».

Τέλος, η Μπρουκ Σιλντς τόνισε ότι «δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά. Προσπαθώ πάντα να περνάω καλά. Θέλω να γελάω. Και επίσης θέλω όλες οι γυναίκες, κάθε ηλικίας αλλά ιδιαίτερα εκείνες που έχουν περάσει τα 40, να ξέρουν πως δεν είναι κακό να δείχνεις ευάλωτη. Το να είσαι ευάλωτη και να μη το κρύβεις είναι επίδειξη δύναμης».

Παυλίνα Βουλγαράκη: Όσα έμαθε από μια κακοποιητική σχέση

Κλείσιμο
Συνταρακτικές ήταν οι σκέψεις που μοιράστηκε στο Power Trip η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια Παυλίνα Βουλγαράκη γύρω από μια εξαιρετικά επώδυνη προσωπική της εμπειρία: «Έχω βιώσει πολύ έντονα κακοποιητική σχέση και αυτό που παρατήρησα είναι ότι κλιμακώνεται. Αργείς να καταλάβεις τι πραγματικά σου συμβαίνει. Νομίζεις πως ό,τι κι αν κάνει ο άλλος είναι από αγάπη. Ένας κακοποιητικός σύντροφος σε κάνει να νιώθεις ότι ακόμα και ο τρόπος που υπάρχεις είναι λάθος. Ένας κακοποιητικός σύντροφος δεν ενδιαφέρεται για το τι νιώθεις. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο άλλος σε πείθει πως φταις εσύ, κι έτσι καταλήγεις να νομίζεις πως κάνεις τα πάντα λάθος. Στην πραγματικότητα, εκείνος περιμένει να λύσεις μόνη σου το ‘πρόβλημα’, γιατί θεωρεί ότι του ανήκεις. Το χειρότερο είναι ότι σου φυτεύει στον εγκέφαλο έναν τρόπο να βλέπεις τον εαυτό σου όπως εκείνος θα ήθελε να υπάρχεις. Σου φυτεύει ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Η Παυλίνα Βουλγαράκη εξήγησε ότι «σε μια κακοποιητική σχέση υπάρχουν πολλά σημάδια που θα πρέπει να διακρίνεις από την αρχή. Όταν ο άλλος μειώνει τον τρόπο που σκέφτεσαι, όταν σου φέρεται σαν να μην τον αφορά τίποτα από τη ζωή σου, όταν σε μεταχειρίζεται σαν μαριονέτα, όταν προσπαθεί να σε ‘τιμωρήσει’ με τη σιωπή του ώστε να σκέφτεσαι εσύ ότι έχεις κάνει κάτι λάθος -όλα αυτά είναι σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης. Αλλά, όταν πια τα πράγματα φτάνουν στον ανοιχτό εκβιασμό, θα πρέπει να φύγεις. Σε ό,τι με αφορά, εγώ είχα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα να μιλήσω: Δεν άντεχα να στεναχωρήσω τους δικούς μου. Νόμιζα πως ήμουν αρκετά δυνατή ώστε να το διαχειριστώ μόνη μου. Προφανώς έκανα λάθος».

Δείτε εδώ όλο το συνέδριο:

Marie Claire Power Trip


Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μειονέκτημα τα νιάτα και η ομορφιά για γυναίκες πολιτικούς;

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε. παρουσίασε τις αληθινές προοπτικές της ισότητας ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, αναφέροντας ότι «σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουμε κατακτήσει το 68% σε ό,τι αφορά στην έμφυλη ισότητα. Αλλά, για να φτάσουμε στο 100%, χρειαζόμαστε ακόμη 60 χρόνια».

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


»Η Σάνα Μαρίν, η Φινλανδή πρωθυπουργός, αναγκάζεται να απολογείται συνεχώς επειδή είναι όμορφη και πέτυχε. Κανείς δεν απαιτεί το ίδιο από έναν άντρα. Αν η στιγμή που διασκέδαζε ως νέος άνθρωπος συνέβαινε σε έναν άντρα, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Λες και είναι κακό να είσαι νέα, όμορφη και επιτυχημένη στην πολιτική. Ο σεξισμός έχει πολλές και τραγικές μορφές. Πάντοτε ο σεξισμός καταπολεμάται με απάντηση από τα ίδια τα θύματα, με την περιφρόνηση και την τιμωρία. Τον πολεμάμε πάντα στον πυρήνα του και καθιστώντας σαφές ότι καμία σεξιστική συμπεριφορά δεν μπορεί να αναχαιτίσει την εξελικτική πορεία του θύματος».

Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «για όλα όσα έχουμε κατακτήσει, υπεύθυνες είμαστε εμείς οι ίδιες, οι γυναίκες. Εμείς έχουμε το κίνητρο, εμείς έχουμε και τη δύναμη να επιτύχουμε τις απαιτούμενες αλλαγές υπέρ της ισότητας».

Έφη Αχτσιόγλου: Το τέρας της πατριαρχίας

Συζητώντας με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της πατριαρχίας, λέγοντας ότι «από εκεί ξεκινά το πρόβλημα και ο σεξισμός απορρέει, ως φυσικό επακόλουθο. Διότι η πατριαρχία βασίζεται στην αντίληψη της γυναίκας σαν αντικείμενο. Η πατριαρχία εκδηλώνεται, σε ακραία έκφανση, με την κακοποίηση ή και τη γυναικοκτονία, αλλά και σε απλές, καθημερινές συμπεριφορές, όπως πχ τα σχόλια για την εμφάνιση, τα οποία είναι πάντα μονόπλευρα και πάντα αφορά σε γυναίκες. Άρα, είναι σημαντικό να λεχθεί -και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να συστήνει στην κυβέρνηση να κατοχυρώσει τυπικά τον όρο της πατριαρχίας. Όσο για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων γυναικοκτονίας, απλώς αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από την εξάλειψη της πατριαρχίας».

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


Σε ό,τι αφορά στην ποσόστωση, δηλαδή την αναλογία παροχής ευκαιριών σταδιοδρομίας σε άνδρες και γυναίκες, η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «συχνά βλέπουμε την ποσόστωση ως περιορισμό, αλλά δεν είναι έτσι. Θα πρέπει να τη βλέπουμε ως κίνητρο και όχι ως εμπόδιο. Ο σεξισμός υπάρχει παντού. Μία γυναίκα δέχεται συνέχεια σεξισμό. Αν κατανοήσουμε το φαινόμενο σε όλο του το μέγεθος, που ξεκινά από το mansplaining, χρειάζεται καθημερινή σύγκρουση. Είναι κουραστικό, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην κάθε έκφανσή του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μετά το #metoo ακούγεται περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητο ότι μειώνεται, αλλά είναι σημαντικό πως μιλάμε για αυτό πιο ανοιχτά. Αν είσαι γυναίκα χρειάζεσαι διπλή προσπάθεια. Πρώτα πρέπει να δείξεις ότι δεν έτυχες κάποιας ειδικής μεταχείρισης για να φτάσεις εκεί που έφτασες και μετά να δείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις».

»Η ρίζα του προβλήματος είναι η πατριαρχία. Η θέαση της γυναίκας ως αντικειμένου. Η αντίληψη ότι ο άνδρας είναι κύριος και η γυναίκα το αντικείμενο. Ο σχολιασμός του τι φόρεσε, πώς βάφτηκε, πώς μίλησε. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, από την πιο άγρια που είναι η κακοποίηση μέχρι την πιο απλή, ένα σεξιστικό σχόλιο, ξεκινούν από την πατριαρχία»

Ορσαλία Παρθένη: «Αγοράστε ελληνικά, χειροποίητα ρούχα»

Το ζήτημα της βιωσιμότητας στη βιομηχανία παραγωγής ενδυμάτων και το πώς οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι παραγωγής υλικών και προϊόντων θα μπορούσαν να βελτιωθούν για έναν καθαρότερο πλανήτη τέθηκε σε σχετικό πάνελ, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Power Trip του Marie Claire.

Χαρακτηριστικά, η Oρσαλία Παρθένη, CEO Parthenis και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών, τόνισε πως «η μόδα στην Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει βιώσιμες πρακτικές. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη, αν όμως κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω και δούμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν παράγουμε λιγότερα αλλά βιώσιμα ρούχα, ίσως στην αρχή να μας φανούν πιο ακριβά. Αν πχ φορούμε κάτι και το κρατήσουμε για περισσότερο καιρό, θα καταλάβουμε πως το κόστος αντισταθμίζεται και, εν τέλει, δεν είναι μεγάλο. Όσο για το τι πρέπει να αλλάξει στη μόδα η κα. Παρθένη εστίασε στον καθένα μας ως καταναλωτή. Αν αρχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τον εαυτό μας, αν βρούμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, ίσως αντιληφθούμε πως δεν τα χρειαζόμαστε όλα όσα αγοράζουμε. Κι έτσι, θα γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές».

Η κυρία Παρθένη υπογράμμισε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παράδοση στα χειροποίητα προϊόντα. Πρέπει λοιπόν, να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα σε τοπικό επίπεδο, εδώ στην πατρίδα μας. Να πείσουμε τους καταναλωτές πως τα ελληνικά ενδύματα είναι ποιοτικά και πρέπει να τα αγοράζουν από εδώ, όχι από την άλλη άκρη της γης. Κι επιπλέον, να κάνουμε το κοινό, κάθε καταναλωτή, να αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στη γρήγορη, την πρόχειρη μόδα και την ποιότητα, τη δημιουργία κ.λπ».

Arizona Muse: Τοπ μόντελ και περιβαλλοντική ακτιβίστρια

Η Βρετανο-αμερικανίδα καλλονή Arizona Muse, η πρώτη από τις «σταρ» ομιλήτριες στο Συνέδριο «Power Trip» του περιοδικού Marie Claire, αποτελεί κυριολεκτικά μια μοναδική περίπτωση: Σε πλήρη αντιστοιχία με το ποιητικό και περιπετειώδες ονοματεπώνυμό της, η Arizona είναι ταυτόχρονα ένα περιζήτητο τοπ-μόντελ και μια ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια της διαδρομής της στο μόντελινγκ, που μετράει ήδη 12 χρόνια, η Arizona άρχισε να διερωτάται ποιος φτιάχνει τα προϊόντα της μόδας, πού και πώς και συνειδητοποίησε πόσο λίγα γνώριζε. Συνειδητοποίησε ότι κάθε ερώτημά της οδηγούσε σε μια ολόκληρη ιστορία και ότι οι πρώτες ύλες κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε, σε κάθε τομέα της ζωής μας, προέρχονται από το έδαφος.

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


Τότε, η μητέρα της, γνωρίζοντας για τις βιοδυναμικές φάρμες, της πρότεινε να έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη πρακτική καλλιέργειας, όπου η Arizona διαπίστωσε ότι είναι πραγματικά αναγεννητική για το χώμα.

«Παρά το ότι δουλεύω πολλά χρόνια στην καρδιά της μόδας, έχω παρατηρήσει ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία των ρούχων. Ποιος το φτιάχνει; Πόσες ώρες δουλεύει; Τι συμβαίνει ακριβώς; Καθώς έψαχνα απαντήσεις για τα ερωτήματά μου, ανακάλυψα ότι τα πάντα –ό,τι κι αν χρησιμοποιούμε- προέρχεται από τη γη. Πέρασα αρκετό καιρό σε βιοδυναμικές φάρμες, έπειτα από παρότρυνση της μητέρας μου. Ο συμβατικός τρόπος που δουλεύουν οι αγρότες χρησιμοποιεί πολλά χημικά. Προσωπικά πήγα στις φάρμες και ζήτησα να δουλέψω εθελοντικά. Ήταν πολύ δεκτικοί και κατάλαβα πως χρειάζονται βοήθεια. Η γεωργία είναι πολύ απαιτητική δουλειά. Οι αγρότες εργάζονται πάρα πολύ σκληρά όλον τον χρόνο».

Η οργάνωση D I R T, την οποίαν ίδρυσε η Arizona Muse, έχει ως στόχο την προώθηση πρωτοβουλιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως της γης -εξάλλου «DIRT» σημαίνει χώμα. «Ξεκίνησα από την ανάγκη και την επιθυμία μου να δουλέψω ως αγρότισσα» εξομολογήθηκε η Arizona Muse. «Ερωτεύτηκα τη βιοδυναμική γεωργία, διότι οι αγροτικές εργασίες είναι πολύ απρόβλεπτες και δύσκολες. Οι αγρότες ζουν μια σκληρή, επισφαλή πραγματικότητα. Άρα πιστεύω πως πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε το τι κάνουν, να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό. Οι αγρότες (και όσοι ασχολούνται με τη συμβατική γεωργία) δεν θέλουν κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιούν χημικά. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να τους βοηθήσουμε. Γι’ αυτό ξεκίνησα το D I R T. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα πρόγραμμα για τη μεταλλωρυχεία στην Ουγκάντα. Αντιλαμβάνεστε πως όταν διαρκώς σκαλίζουμε το έδαφος, αυτό τραυματίζεται. Στόχος είναι να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους ενασχόλησης αυτών των ανθρώπων, που εργάζονται στα ορυχεία.

» Πρέπει να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εμείς που είμαστε τυχεροί και έχουμε οικονομικούς πόρους, θα πρέπει να δουλέψουμε με έναν συμπεριληπτικό τρόπο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εταιρείες μόδας θα πρέπει να μην έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν επηρεάζουν τη φύση. Όχι για να δυσκολέψουμε τους ανθρώπους, αλλά για να τους βοηθήσουμε – μαζί και τη φύση. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Είναι ένας χώρος καινοτόμος. Δεν θα πρέπει να βλάψουμε ανθρώπους, μολονότι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε προς τη βιωσιμότητα με έναν τρόπο συνεκτικό, που θα περιλαμβάνει κάθε άνθρωπο, κάθε δέντρο, κάθε επιχείρηση», είπε το μοντέλο.

Μαρία Καβογιάννη: Η εμμηνόπαυση δεν είναι ταμπού

Η πασίγνωστη και αγαπημένη ηθοποιός Μαρία Καβογιάννη συσχέτισε την περίοδο της εμμηνόπαυσης με τη διεύρυνση της γυναικείας ενσυναίσθησης ως εξής: «Νομίζω πως τώρα οι γυναίκες μπορούν να πάρουν δύναμη από όσα έχουν καταφέρει. Ο ψυχικός πλούτος είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που βρισκεται στην ψυχή μας έχει σημασία. Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο ευαίσθητες και πιο συνειδητοποιημένες. Η εμμηνόπαυση για εμένα είνα από τα πιο ωραία διαστήματα που έχω ζήσει. Νιώθω πως δεν έχω ηλικία, γιατί η ψυχή είναι νέα. Και όταν η ψυχή είναι νέα, δεν υπάρχει η ηλικία. Νιώθω πληρότητα. Έρχομαι σε επαφή με νέο κόσμο. Νιώθω πως αυτή τη δεκαετία βρίσκομαι σε μια γιορτή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε, να στηρίζουμε η μία την άλλη. Το μότο που έχω στη ζωή μου, είναι να μην παύουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Έτσι θα παραμείνουμε δυνατές».

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


Νίκη Λυμπεράκη: Προσοχή στο σεξισμό των λέξεων

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων τοποθετήθηκε σχετικά με τη φρασεολογία και τα καθημερινά κλισέ που είναι εμποτισμένα από σεξιστικές αντιλήψεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «κατά τη γνώμη μου, εκπαιδεύοντας και όχι υποχρεώνοντας κάποιον, μπορούμε να φτάσουμε στην καταπολέμηση του σεξιστικού λόγου. Παράδειγμα η λέξη 'δράστης', της οποίας το θηλυκό γένος πολλοί δεν γνώριζαν. Για εμένα, το μείζον δεν είναι το να χρησιμοποιήσω απλώς τον θηλυκό τύπο μιας λέξης. Για εμένα σημασία έχουν οι έννοιες και όχι τόσο οι λέξεις».

4ο Marie Claire Power Trip: Η αφοπλιστικά απλή σούπερ-σταρ Μπρουκ Σιλντς και οι συγκλονιστικές γυναικείες ιστορίες


Τόνια Γεωργιάδη (General Manager L'Oréal Luxe): Το βαθύτερο νόημα της γυναικείας ομορφιάς

Μιλώντας σε πάνελ με θέμα την ομορφιά σε συνάρτηση με την κοινωνική αλλαγή, η κα Τόνια Γεωργιάδη (General Manager L'Oréal Luxe) τόνισε πως «η βιομηχανία της ομορφιάς δεν κάνει διακρίσεις και αυτό φαίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στο Μεσαίωνα πχ, σαν όμορφη θεωρούνταν μια ευτραφής γυναίκα με πάλλευκη επιδερμίδα. Η βιομηχανία παλεύει να σπάσει τα πρότυπα της ομορφιάς που μας επιβάλλει η κοινωνία. Θέλουμε πλέον να φτάνουμε όλο και πιο κοντά στο να αποδεχόμαστε τις ατέλειες της επιδερμίδας μας, να αποδεχόμαστε το σώμα μας όπως είναι. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, γιατί ακόμα και αν αλλάξουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτό που είμαστε δεν αλλάζει. Και μπορεί ενίοτε η εξωτερική ομορφιά να νικά, αλλά εκείνο που μετρά πάντα είναι το τι υπάρχει μέσα μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Το χρονικό της φρίκης: Τα βερεσέ, οι φάκελοι με τα χρήματα και οι δύο καταθέσεις της 12χρονης

Το ΚΥΣΕΑ σήμανε... αποδραματοποίηση για ελληνοτουρκικά - Οι εκτιμήσεις Μαξίμου και επιτελείων

Δείτε πώς είναι σήμερα η «Νταντά Αμέσου Δράσεως» - Η τραγική ιστορία της ηθοποιού Φραν Ντρέσερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης