Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις

Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις

Αποπέμφθηκαν λόγω ανεπάρκειας - Πρωτοδίκης στη Σάμο έχασε δικογραφία, εισαγγελέας είχε 22 πειθαρχικές αγωγές σε 15 χρόνια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις
Ακόμα πέντε δικαστές  και εισαγγελείς  απολύθηκαν οριστικά από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών ενεργειών, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων, μέσα σε διάστημα δέκα μηνών, στους είκοσι.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τη Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ισίδωρου Ντογιάκου παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, δέκα δικαστές και εισαγγελείς.

Εξ αυτών, οι πέντε παύθηκαν οριστικά (τρεις δικαστές και δύο εισαγγελείς), ενώ σε δύο δικαστές απερρίφθησαν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να οριστικοποιούνται οι απολύσεις τους. Ακόμη, σε μία δόθηκε αναβολή για σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ έπαυσε η πειθαρχική δίωξη κατά δύο εισαγγελέων Πρωτοδικών.
Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις
Προβληματισμός για την αρνητική κατάσταση στο ΣτΕ όπου είναι τεράστιος ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων, με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων να φτάνουν έως και 19 χρόνια. Στις 122.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Πρωτοδίκης Αθηνών, η οποία είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, υπέβαλε αίτημα αναβολής, καθώς μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο λόγω ρινορραγίας, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα προβλήματα υγείας, όπως επικαλέστηκε ο εκπρόσωπός της στο δικαστήριο. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (40 έναντι 9).

Σύμφωνα με τον εισηγητή αρεοπαγίτη, η εν λόγω πρωτοδίκης όταν υπηρετούσε στη Σάμο έχασε μια δικογραφία, ενώ στο σκεπτικό εργατικής απόφασης είχε εντάξει νομικές σκέψεις από άλλη, άσχετη απόφαση. Ακόμη, είχε κυλιόμενες, ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφταναν από 40 μέχρι 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ξεπερνούσαν τους 30 μήνες. Μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών σε μία υπόθεση που χειριζόταν επήλθε παραγραφή των αδικημάτων. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από υποθέσεις που είχε δικάσει στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας έφταναν μέχρι τα 4 χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε αρκετές πειθαρχικές ποινές, χρηματικές, αλλά και προσωρινές παύσεις. Ο εισηγητής της υπόθεσης επεσήμανε ότι η πρωτοδίκης είχε φυγόπονη διάθεση και έλλειψη επιμέλειας. Τελικά, ομόφωνα απολύθηκε και της δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ομόφωνα παύθηκε οριστικά και του δόθηκε δικαίωμα να εργαστεί στο Δημόσιο, καθώς είχε υπερβολικές καθυστερήσεις. Από το έτος 2007 και μετά είχε σε βάρος του 22 πειθαρχικές αγωγές, του είχαν επιβληθεί επτά χρηματικά πρόστιμα, όπως και επιπλήξεις.

Ενώπιον των αρεοπαγιτών υποστήριξε ότι έχει καλύψει τις εκκρεμότητές του και του απομένουν μόνο οκτώ, ενώ επικαλέστηκε οικογενειακά προβλήματα καθώς είναι διαζευγμένος (η πρώην σύζυγός του είναι εν ενεργεία εισαγγελέας) και έχει να δει το παιδί του 13 ολόκληρα χρόνια.

Η Ολομέλεια επικύρωσε την απόλυση προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία ζήτησε επανεξέταση της διαδικασίας απόλυσής της επικαλούμενη νέα στοιχεία. Η εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων που έφταναν τα 4 έτη, ενώ σε υποθέσεις που χειριζόταν, λόγω των καθυστερήσεων, είχαν επέλθει παραγραφές αδικημάτων. Σε βάρος της είχαν ασκηθεί 26 πειθαρχικές αγωγές και της είχαν επιβληθεί 23 προσωρινές παύσεις.
Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις

Η ίδια ενώπιον των αρεοπαγιτών ανέφερε ότι υπήρχαν σε βάρος της «άνωθεν παρεμβάσεις», ότι «υπήρχε σχέδιο», αλλά «και κάποιος δάκτυλος» που δρούσε.

Τελικά, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι για την επανάληψη της διαδικασίας απόλυσης απαιτούνται νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν προσκόμισε, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή της ως απαράδεκτη.

Παράλληλα, οι 49 αρεοπαγίτες επικύρωσαν τις οριστικές απολύσεις τριών προέδρων Πρωτοδικών (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Τρίπολης) και μίας εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών. Ολες αυτές οι απολύσεις έγιναν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση που έφταναν τα τέσσερα χρόνια, του μεγάλου αριθμού των πειθαρχικών αγωγών και των προσωρινών παύσεων που είχαν επιβληθεί.

Αντίθετα, η Ολομέλεια δεν επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις σε δύο αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών. Σε έναν εξ αυτών, με πλειοψηφία 40 έναντι 9, δεν του επιβλήθηκε καμία πειθαρχική ποινή παρά την αντίθετη εισήγηση του κ. Ντογιάκου να απολυθεί οριστικά, καθώς θα δημιουργήσει και πάλι το ίδιο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις.

Κλείσιμο
Κατά πλειοψηφία και πάλι (37 έναντι 12) δεν παύθηκε από το Σώμα δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός στον οποίο είχε επιβληθ
Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις
εί και προσωρινή παύση 3 μηνών (έχει ασκήσει έφεση) για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Παράλληλα τέθηκε θέμα ως προς την ποιότητα της δουλειάς του, καθώς μέσα σε έναν μήνα έκλεισε 37 δικογραφίες. Ο ίδιος επικαλέστηκε μια αλληλουχία ζητημάτων υγείας τα οποία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, αλλά και ατυχημάτων που τον οδήγησαν στην ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Η κατάσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξακολουθεί να παραμένει αρνητική, αμαυρώνοντας την εικόνα του δικαστηρίου σε ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο. Και αυτό επειδή εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια των συμβούλων Επικρατείας τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές από τους δικαστές, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων φτάνουν μέχρι τα 19 χρόνια!  


Το καυτό πρόβλημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι οι οίκοθεν αναβολές που δίνονται από τους συμβούλους Επικρατείας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα ακραία όρια της αρνησιδικίας.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σύμβουλος Επικρατείας ο οποίος έχει αναβάλει μια υπόθεση 63 φορές και άλλη 48, ενώ 51 σύμβουλοι έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις σε χρονικό διάστημα από 5 έως 14 χρόνια.

Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που ανέλαβε τα ηνία του δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2022, την περασμένη Παρασκευή συγκάλεσε τους συμβούλους Επικρατείας για τα επίμαχα θέματα των καθυστερήσεων και αναβολών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα καλέσει για τα ίδια θέματα τους παρέδρους. Πάντως, όπως έλεγαν δικαστές του ΣτΕ, από τις συναντήσεις αυτές δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια βελτίωση, καθώς στο δικαστήριο αυτό επικρατεί έντονο συντεχνιακό κλίμα. Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων τους, πρόσθεταν με νόημα ότι τα τελευταία χρόνια όσοι διετέλεσαν πρόεδροι του ΣτΕ δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα των καθυστερήσεων και των αναβολών, ενώ κάποιοι εξ αυτών έθεσαν το όλο θέμα ακροθιγώς.
Μετά τις δύο αυτές συναντήσεις των δικαστών του ΣτΕ και προ του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, όπως μας αναφέρθηκε, θα συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια για να εγκρίνει τη μεταφορά ύλης από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας (Πρωτοδικείο και Εφετείο) προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας για τη μεταφορά της ύλης στα δικαστήρια της Λουίζης Ριανκούρ. Υπενθυμίζεται ότι ο εμπνευστής της μεταφοράς ύλης από το ΣτΕ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής (1999-2005).

Το μέγα ζήτημα, όπως έλεγαν δικηγόροι, είναι ότι με τη μεταφορά της ύλης από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια επεκτείνεται ο χρόνος ταλαιπωρίας και επέρχονται μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις στους πολίτες και τους δικηγόρους. Παράλληλα, στους καθυστερούντες δικαστές δίνονται τα εύσημα, κάτι που θα λειτουργήσει και ως παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους δικαστές, έτσι ώστε να μην τηρούν τους προβλεπόμενους δικονομικούς κανόνες αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων κ.λπ. Παράλληλα, συμπλήρωναν, θα εξακολουθήσει να ισχύει το σημερινό καθεστώς, δηλαδή οι ράθυμοι δικαστές να λειτουργούν σε βάρος των ευσυνείδητων συναδέλφων τους, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της ύλης του ΣτΕ. Οι ίδιοι δικηγόροι εξέφρασαν την απορία γιατί δεν κινείται η πειθαρχική διαδικασία στους καθ’ έξιν ράθυμους δικαστές, εκτός ελάχιστων ασήμαντων μικροεξαιρέσεων.

Πάντως, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, όπως έλεγαν οι δικηγόροι, ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων σε αντίθεση με το Διοικητικό Εφετείο.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεών του ανέρχεται σχεδόν στις 122.000 και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων είναι περίπου τα τρία χρόνια.

Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων (120.000) αφορά συνταξιοδοτικές υποθέσεις, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας Ιωάννης Σαρμάς και προσθέτει ότι αν τα νομικά θέματα που αφορούν τις 120.000 συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν λυθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι προσφεύγοντες δεν παραιτούνται. Ως μόνη λύση του προβλήματος, δε, προτείνεται να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των συνταξιούχων που ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να παραιτηθούν από τα δικόγραφα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρμά, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι περίπου δύο με τρία χρόνια.

Παράλληλα, κάποιοι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποστηρίζουν πως η αύξηση των Τμημάτων του δικαστηρίου από επτά σε δέκα επέφερε καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεών του, με τον νόμο 4700/2020 οι ενστάσεις έλαβαν τη μορφή εφέσεων και δικάζονται πλέον στα Τμήματα, ενώ πριν από την ισχύ του ήταν σε επίπεδο Συμβουλίου.

Στην επιχειρηματολογία αυτή η απάντηση είναι ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων των συμβούλων, των εισηγητών και των παρέδρων, ενώ παράλληλα από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εισέρχεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο μεγαλύτερος απ’ ό,τι στο παρελθόν αριθμός δικαστών. Και αυτά τα δύο μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα να μην επέρχεται καμία καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Nammos τρέχει... στο Κατάρ για να προλάβει το Μουντιάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Γιατί κατέρρευσε σε οκτώ μήνες ο «κόκκινος στρατός»

Τζέιμς Κόρντεν: Σάλος με τη συμπεριφορά του παρουσιαστή - «Εφαγε πόρτα» από τον ιδιοκτήτη του Balthazar
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης