Το προφίλ του ολλανδικού βασιλικού ζεύγους και η σχέση με την Ελλάδα

Η βίλα στο Πόρτο Χέλι και η ιστορία της αγοράς του τεράστιου ακινήτου - Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η Μάξιμα βρίσκονται στη χώρα μας σε επίσημη επίσκεψη - Δείτε φωτογραφίες

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο βασιλιάς Γουλιέλμος τόνισε ότι κάθε φορά που αυτός και η οικογένειά του έρχονται στην Ελλάδα είναι «σαν να επιστρέφουν σπίτι».

Ήταν το καλοκαίρι του 2009, όταν το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας βρέθηκε ανάμεσα στους καλεσμένους στο γάμο του Νικόλαου και της Τατιάνας. 

Ερχόμενοι τότε στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκαν από τις παραλίες με τα διάφανα νερά, το μεσογειακό τοπίο, τα ιστιοπλοϊκά των Σπετσών. Εξέφρασαν έστι τον θαυμασμό τους για το νησί, το οποίο γνώρισαν μέσα από τη γαμήλια πριγκιπική δεξίωση που είχε πραγματοποιηθεί στο κτήμα Κουτσή, στην Κουζουλού Σπετσών.

Μεταξύ των μεσογειακών νοστιμιών, των κρασιών και των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων, εκφράστηκε και η επιθυμία τους να γειτονεύσουν με τους Γλύξμπουργκ, οι οποίοι διαθέτουν σπίτι στο Πόρτο Χέλι.

Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έρχεται κάθε χρόνο στην έπαυλη με την ιδιωτική παραλία και την εξαιρετική θέα, την οποία αγόρασε στο Πόρτο Χέλι αντί 4,5 εκατ. ευρώ


Η ολλανδική βασιλική οικογένεια επέλεξε την περιοχή, απολαμβάνοντας τις δαντελωτές ακτές, τους κολπίσκους και τα γραφικά λιµανάκια. Εξάλλου, όπως ακριβώς και ο Κωνσταντίνος, έτσι και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας.

Η τέως ελληνική βασιλική οικογένεια λειτούργησε, ολίγον τί, ως προξενήτρα, συστήνοντας στο ολλανδικό βασιλικό ζεύγος και τους κατάλληλους μεσίτες. Η διαδικασία ανεύρεσης σπιτιού δεν άργησε. Προαπαιτούμενο ήταν η ιδιωτικότητα και η άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Τα παραπάνω, άλλωστε, είναι εφικτά για όσους προτίθενται να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, σε μία περιοχή που έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για ακίνητα εκατομμυρίων, χτισμένα σε οικόπεδα-φιλέτα με πανοραμική θέα.


Ο «βόρειος πρίγκιπας»

Η τοπική κοινωνία στο Κρανίδι ήταν η πρώτη που έμαθε την ταυτότητα του νέου γείτονα, ο οποίος από το 2012 έγινε γνώριμη φιγούρα και έχει κερδίσει το προσωνύμιο «βόρειος πρίγκιπας».

Τότε ήταν που η ολλανδική βασιλική οικογένεια αγόρασε την έπαυλη του Γερμανού φωτογράφου Μάνφρεντ Ρίκερ και έκτοτε δεν υπάρχει καλοκαίρι που η Ελλάδα να μην είναι το κυρίως πιάτο στο μενού των διακοπών της. Η έπαυλη που πωλήθηκε έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην περιοχή Ντορούφι. Δίπλα στο σπίτι τους φιγουράρει ένα μεγάλο γήπεδο του γκολφ.

Το οικόπεδο των τεσσάρων στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι

Το οικόπεδο των τεσσάρων στρεμμάτων διαθέτει ιδιωτική παραλία, ενώ η πισίνα είναι εντυπωσιακή. Η αγορά του σπιτιού δεν ήταν το μόνο έξοδο. Η κατοικία ανακαινίστηκε για να προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα γούστα της Μάξιμα, η οποία ήταν αυτή που είχε τον τελικό λόγο.

Εκτός από το κεντρικό κτίσμα, υπάρχουν αυτόνομοι ξενώνες και ειδικά σπίτια για το προσωπικό. Τοποθετήθηκαν συστάδες δέντρων, σε μία προσπάθεια ο χώρος να μην είναι σε κοινή θέα.

Χρειάστηκαν δεκάδες κάμερες παρακολούθησης και πινακίδες που αποτρέπουν την πρόσβαση. Κατασκευάσθηκε και ένα είδος λιμανιού/προβλήτας, αλλά και ένας φράχτης ασφαλείας, ο οποίος κόστισε κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας μαγεύτηκε τόσο από το Πόρτο Χέλι, όταν το 2010 επισκέφτηκε την περιοχή για τον γάμο του Νικόλαου με την Τατιάνα Μπλάτνικ, ώστε αποφάσισε να επενδύσει σε μια πολυτελή έπαυλη
Τα τελευταία αυτά χρόνια, η βασιλική σύζυγος Μάξιμα δεν κρύβει την αγάπη και τον θαυμασμό της για τον ελληνικό πολιτισμό.

Συνηθίζει να αστειεύεται ότι πλέον «κυλάει και λίγο ελληνικό αίμα στις φλέβες της». Ούτε η πανδημία δεν στάθηκε αρκετή να τους κρατήσει μακριά από την Ελλάδα.

Εν μέσω κορονοϊού, τη στιγμή που η Ολλανδία κατέγραφε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και οι αρχές καλούσαν τον κόσμο να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι τους, η βασιλική οικογένεια απέδρασε στην Ελλάδα.

Ήταν Οκτώβριος του 2020 και σε αντίθεση με την Χάγη, στο Πόρτο Χέλι επικρατούσε ακόμα καλοκαιρινός καιρός. Αυτόν σκέφτηκαν να εκμεταλλευθούν.

Ο «άσωτος» βασιλιάς

Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος έγινε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας του το 2013, έπειτα από 123 χρόνια γυναικοκρατίας, δηλώνοντας στα σχεδόν 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, ντυμένοι με τα χρώματα του Οίκου της Οράγγης ή με πορτοκαλί καπέλα και ψεύτικα στέμματα, ότι θέλει να είναι ένας «βασιλιάς του 21ου αιώνα» και όχι ένας «φετιχιστής του πρωτοκόλλου».

Η μητέρα του Βεατρίκη έμεινε στο θρόνο από το 1980 ως και το 2013, οπότε και παραιτήθηκε για χάρη του. Το ίδιο είχε κάνει και η μητέρα της Τζουλιάνα, η οποία είχε παραδώσει τα σκήπτρα στην κόρη της. Η Βεατρίκη –γνωστή και ως η Βασίλισσα με τα αμέτρητα καπέλα– παντρεύτηκε τον Γερμανό διπλωμάτη Κλάους, τον οποίο είχε γνώρισε σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Την ίδια περίοδο, η αδελφή της Ειρήνη συνδέθηκε με τεράστιο σκάνδαλο, όταν ασπάστηκε τον καθολικισμό για να παντρευτεί τον Ισπανό εκλεκτό της καρδιάς της, Κάρολο, τον Δούκα της Πάρμα. Η προτεσταντική οικογένειά της την εξοστράκισε και δεν παρέστη κανείς στον γάμο της το 1964. Η Βεατρίκη απέκτησε τρεις γιούς, με πρώτο τον Γουλιέλμο Αλέξανδρο.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιδί. Συνήθιζε να παρακούει τη μητέρα του και να εναντιώνεται στους κανόνες και το πρωτόκολλο.

Μεταξύ άλλων, στην ηλικία των 11 ετών πέταξε στους δημοσιογράφους χιονόμπαλες, ενώ περίπου την ίδια εποχή είχε πει σε φωτορεπόρτερ να «του αδειάσουν τη γωνιά».

Αν και φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, λόγω του χαρακτήρα του, οι γονείς του τον έστειλαν σε ένα αυστηρό ιδιωτικό σχολείο στην Ουαλία. Δεν άργησε να αποκτήσει φήμη μεγάλου πότη. Το παρατσούκλι του ήταν «Πρίγκιπας Πιλς», από τα λίτρα της μπύρας που κατανάλωνε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο πανεπιστήμιο Λάιντεν, στη δυτική Ολλανδία.

Αμέσως μετά τις σπουδές του και τη στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, άρχισε να προετοιμάζεται για τα βασιλικά του καθήκοντα. Την περίοδο εκείνη, υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία τόσο εντός της οικογένειας, όσο και στην κοινωνία για το αν διαθέτει τα προσόντα να διαδεχθεί τη μητέρα του. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ρούουντ Λούμπερς, ακόμα και η ίδια η Βεατρίκη είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει στις βασιλικές πιέσεις.

Με τα χρόνια, ο άσωτος διάδοχος φάνηκε να ηρεμεί και κυρίως να αποκτά ενδιαφέροντα. Εγκατέλειψε τις ακρότητες και τα ξενύχτια και ασχολήθηκε με τα σπορ. Είναι δεινός αθλητής. Λατρεύει το κολύμπι, το χειμερινό σκί, το γκολφ, την ιστιοπλοΐα και το τένις. Μυήθηκε και στο περιβάλλον, εστιάζοντας στη διαχείριση υδάτινων πόρων, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη στις 31 Οκτωβρίου 2022




Η γνωριμία με τη Μάξιμα και οι ερωτικές επιστολές

Η γνωριμία του με τη μετέπειτα σύζυγό του Μάξιμα Σορεγιέτα ήταν όμως, το σημείο καμπής που σηματοδότησε την μεταμόρφωσή του. Γνωρίστηκαν τυχαία στη Σεβίλλη, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης ζωγραφικής. Η Μάξιμα προερχόταν από μία εύπορη οικογένεια της Αργεντινής. Έχει γεννηθεί στο Μπουένος Άιρες στις 17 Μαΐου 1971. Μεγάλωσε εκεί μαζί με τα έξι αδέλφια της. Σπούδασε στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της στα τραπεζικά, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στις Βρυξέλλες.

Εκείνη την εποχή γνώρισε το διάδοχο της Ολλανδίας. Εκείνος λέγεται ότι της συστήθηκε ως Αλέξανδρος, αποφεύγοντας να της αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Ψέματα; Αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει.

Μετά τη γνωριμία του, το ζευγάρι διατήρησε επαφή μέσω ερωτικών επιστολών και το πρώτο επίσημο ραντεβού δόθηκε στη Νέα Υόρκη κάποιους μήνες αργότερα.

Ο αρραβώνας δεν άργησε να έρθει. Το παλάτι ενέκρινε την Μάξιμα, αν και η ανάμειξη του πατέρα της στην δικτατορία του Βιντέλα στην Αργεντινή (διετέλεσε υπουργός) προκάλεσε δυσφορία.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αν και ενέκρινε να της δοθεί υπηκοότητα, απαγόρεψε στους γονείς της να παρευρεθούν τόσο στον γάμο, όσο και στην ενθρόνιση του συζύγου της.

Απέκτησαν τρεις κόρες: την Κατερίνα-Αμαλία που θα διαδεχθεί τον πατέρα της στο θρόνο, καθώς και τις πριγκίπισσες Αλεξία και Αριάννη.

Λάτρης της ιστιοπλοΐας και των θαλάσσιων σπορ, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος κάθεται πολλές φορές στο τιμόνι του πολυτελούς σκάφους για κοντινές εξορμήσεις με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στις δαντελωτές ακτές, στους κολπίσκους και τα γραφικά λιµανάκια της περιοχής


Η περιουσία των 300 εκατ. 

Το 2009 το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία της οικογένειας, η οποία διαθέτει και σημαντικό μερίδιο μετοχών της ολλανδικής Shell, στα 300 εκατ. δολάρια.

Ακόμα και αν τις περισσότερες φορές, οι φορολογούμενοι είναι εκείνοι που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, η βασιλική οικογένεια δεν φημίζεται για την αίσθηση του μέτρου.

Η Μάξιμα ασχολείται με την ενσωμάτωση μεταναστών στην Ολλανδία, καθώς και με τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων. Όταν η μικρότερή της αδελφή αυτοκτόνησε στο Μπουένος Άιρες, οι Ολλανδοί έδειξαν την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στη βασίλισσά τους.

Το ίδιο έπραξε και ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης έχασε τον μικρότερο αδελφό του. Απεβίωσε μετά από πολύμηνο κώμα το οποίο προκλήθηκε από σοβαρό τραυματισμό του, κάνοντας σκι.

Με τα πάνω και τα κάτω τους, τα λάθη και τα πάθη τους, τις ατυχίες και τα προνόμιά τους, τα μέλη της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας ενσαρκώνουν το «ιερόν» της εξουσίας, δίχως όμως να κρατούν πραγματικά τα ηνία και τους μοχλούς διακυβέρνησης. Αν μη τί άλλο, όμως, προσφέρουν άρτο και θέαμα στο λαό τους και ευρύτερα…

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Μάρκου: «Θα με φάνε εκεί που πάω» είπε στη μητέρα του ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον επιχειρηματία

Απόφαση-κόλαφος από ΗΠΑ κατά Τουρκίας: Στο εδώλιο οι μπράβοι του Ερντογάν για τα επεισόδια του 2017

Ρίσι Σούνακ: Ο «Ινδός Τζον-Τζον» θα γίνει ο Ομπάμα της Βρετανίας;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr