«Αυξάνεται η απόσταση Ελλάδας - Τουρκίας» - Οι Έλληνες επιστήμονες απαντούν στον Τούρκο γεωλόγο

Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν σημειωθεί 17.000 σεισμοί στην Τουρκία - Τι δηλώνει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Δρ Αθανάσιος Γκανάς

Η δήλωση του Τούρκου γεωλόγου μηχανικού Μπουρχάν Ντας, προέδρου του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία ότι «Κάθε χρόνο Τουρκία και Ελλάδα πλησιάζουν κατά 30 εκατοστά» έφερε την άμεση απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Γεωολογικής Εταιρείας Δρ Αθανάσιου Γκανά, και διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι η δήλωση του Τούρκου γεωλόγου στην εφημερίδα Sabah είναι λανθασμένη.

«Με βάση τα δορυφορικά γεωδαιτικά δεδομένα που προέρχονται από μετρήσεις GNSS γεωδαιτικών σταθμών αναφοράς προκύπτει ότι η μέση ετήσια απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται κατά 12 χιλιοστά, όπως έδειξε η συνδυασμένη επίλυση όλων των σταθμών GNSS της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής – Αφρικής (μελέτη Reilinger et al. 2006, Journal of Geophysical Research, 1133 αναφορές στο science citation index).
 

Νεότερη μελέτη από Briole, Ganas, Elias, Dimitrov, (2021, Geophysical Journal International) βασισμένη σε επιλύσεις 329 σταθμών GNSS επιβεβαίωσε την αυξανόμενη ταχύτητα των πλακών από Ανατολάς (Ανατολία- Μικρά Ασία) προς Δυσμάς (κεντρική και νότια Ελλάδα) θεωρώντας την κεντρική-βόρεια Ευρώπη ως σταθερή, οπότε ναι μεν η κίνηση της Ανατολίας είναι προς δυσμάς όμως η κίνηση της πλάκας του Αιγαίου γίνεται προς νοτιοδυτικά με μεγαλύτερη ταχύτητα, δηλ. η σχετική μέση απόσταση αυξάνει σταθερά κατά 1,5 (ενάμιση) εκατοστά ετησίως».

Ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς


Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος γεωολόγος δήλωσε στην εφημερίδα της χώρας του πως τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν σημειωθεί 17 χιλιάδες μικροί και μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία και πως λόγω της κινητικότητας της αραβικής πλάκας, η πλάκα της Ανατολίας, όπου ανήκει η γειτονική χώρα- συμπιέζεται συνεχώς μετατοπίζοντας την 20 έως 30 εκατοστά προς τα δυτικά και προς την Ελλάδα.

«Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, η Σμύρνη, η Μούγλα και οι επαρχίες μας σε αυτήν την περιοχή θα είναι γειτονικά χερσαίες γείτονες με την Ελλάδα, ενώ το μέγεθος των νησιών στο Αιγαίο θα αλλάξει, αλλά θα προκύψουν και νέα νησιά» δήλωσε.



Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ, εκτίμησε πως θα υπάρξει σεισμός σε τμήμα του ρήγματος του Τσελιχάν που θα αγγίξει έως τους 7,2 βαθμούς Ρίχτερ και θα επηρεάσει περιοχές της ανατολικής Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και Φωτεινή Πετρογιάννη: Κόντρα άνευ προηγουμένου στο Twitter

Η «πιο όμορφη αστυνομικός στον κόσμο» υπηρετεί στην πιο επικίνδυνη πόλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr